Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Έχει βγει η χώρα από τις συμπληγάδες; Ευρισκόμενη επί σειρά ετών μεταξύ «σφύρας και άκμονος», πόσο αλώβητη μπορεί να εξέλθει της ύφεσης, να ανασυντάξει δυνάμεις και να επιτύχει μία σταθερά αναπτυξιακή πορεία;
Η πορεία ανάμεσα στις συμπληγάδες, εξωτερικές και εσωτερικές, με νίκες και οδυνηρούς συμβιβασμούς συνεχίζεται με στόχο την έξοδο στην ανοικτή θάλασσα.
Η χώρα αντιμετώπισε την ανθρωπιστική κρίση, στήριξε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με κοινωνική αλληλεγγύη, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση.
Οι κόποι ενός ολόκληρου λαού, της κυβέρνησης , όλων μας, πιάνουν τόπο.
Διοικητική ανασυγκρότηση- ανασύνταξη, κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έξοδος στις αγορές χρήματος, αύξηση της παραγωγής, μείωση της ανεργίας, ολοκλήρωση μεγάλων οδικών έργων που «σέρνονταν» πολλά χρόνια με μειώσεις μεγάλες στο κόστος τους και νέες προδιαγραφές, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ουσιαστικές αλλαγές στην Α/βάθμια περίθαλψη με διαγραφή χρεών ανασφάλιστων από νοσηλεία ή εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, νέος νόμος για τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τηλεοπτικά και Τύπο, και ένας μεγάλος κατάλογος άλλων παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που έγινε.
Όμως δεν μας αρκεί η επανεκκίνηση της οικονομίας, της ανάπτυξης. Θέλουμε μια δίκαιη ανάπτυξη, που να αποδίδει καρπούς σε όλη την κοινωνία.
Η διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να γίνει με νέο τρόπο, «από τα κάτω», με τη συμμετοχή όλων των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων, με τη διαδικασία των ανοιχτών Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων.
Υπάρχουν δυσκολίες, εμπόδια που πρέπει έγκαιρα να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
Είναι η πρώτη σας κοινοβουλευτική θητεία. Τελικά ο πολιτικός αποκτά μία διαφορετική οπτική εισερχόμενος στο κοινοβούλιο; Πόσο εύκολο είναι να είναι αποτελεσματικός στις διεκδικήσεις του και ν’ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών;
Ο βουλευτής δεν παύει να είναι πολίτης, του δίνεται όμως η δυνατότητα αυξημένης πληροφόρησης. Είναι η εικόνα «από μέσα» η γνώση διαδικασιών, κανόνων λειτουργίας του πολιτεύματος. Η ευκαιρία συνάντησης με άλλους συμπολίτες με διαφορετικές εμπειρίες, γνώσεις σε πολλά θέματα που είναι πέρα από τις ατομικές του απόψεις.
Η άμεση συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, η κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ένα μεγάλο σχολείο, μια μεγάλη άσκηση υπευθυνότητας και προβληματισμού. Τώρα οι αποφάσεις σου επηρεάζουν την ζωή, την καθημερινότητα πολλών, όχι μόνο την ατομική ή της οικογένειας σου.
Όσο πιο καλή τεκμηρίωση διαθέτεις τόσο πιο αποτελεσματικός γίνεσαι, όσο «ακούς» και «βλέπεις» τόσο πιο κοντά είσαι στις προσδοκίες των πολιτών, Όσο πιο πολύ στηρίζεσαι στα κοινωνικά κινήματα τόσο μεγαλώνει η δύναμή σου.
Όλα είναι κομμάτι μιας συλλογικής προσπάθειας και όχι λογικών του τύπου «κατόπιν ενεργειών μου».
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι διαρκής και ειλικρινής (τουλάχιστον αυτό πιστεύω) ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματική είναι. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί και να αξιολογηθεί από τους συμπολίτες μας.
Ποιος είναι ο τομέας στον οποίο πιστεύετε πως πρέπει να δοθεί αναπτυξιακή βαρύτητα ώστε να τονωθεί η οικονομία του Έβρου;
Παραδοσιακά ο πρωτογενής τομέας μαζί με την οικοδομή αποτελούσαν τον κορμό πάνω στον οποίο στηριζόταν οι οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή μας. Τελευταία έντονη δραστηριοποίηση παρουσιάζεται στον τομέα παροχής τουριστικών υπηρεσιών με την αλλαγή του προφίλ των επισκεπτών όπως και στη χρονική κατανομή τους.
Ο αναπροσανατολισμός των καλλιεργειών, η δυνατότητα μεταποίησής τους με αποτέλεσμα την απόκτηση υπεραξίας από αυτές προσπάθειες που ξεκίνησαν δειλά και πρέπει να στηριχθούν και να επεκταθούν.
Τα προγράμματα των νέων αγροτών βοηθούν σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, όμως πρέπει να συζητηθούν οι απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων και να γίνουν έγκαιρα οι όποιες διορθώσεις.
Η γεωθερμία αρχίζει να μας απασχολεί πιο έντονα και οφείλουμε να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τις εφαρμογές της σε πολλούς τομείς δραστηριότητας.
Οι συνδυασμένες συγκοινωνίες ( οδικές, σιδηροδρομικές, λιμάνι) και η θέση της περιοχής μας στα Βαλκάνια και την Ανατολή είναι προτεραιότητά μας με πιο πρόσφατο την κατάθεση του σχεδιασμού του ΟΛΑ.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, ιδέες φορέων, επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (π.χ. Γεωπονική σχολή Ορεστιάδας) ελπίζω να είναι θέματα που θα απασχολήσουν το Αναπτυξιακό Συνέδριο της περιφέρειάς μας.
Προσωπικά, ένα από τα θέματα αιχμής είναι ο κάθετος οδικός άξονας που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε σαν κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια παλινωδιών και καθυστερήσεων.
Τι εισπράττετε
από τον κόσμο με τον οποίο έρχεστε σε επαφή, είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση; Ποια είναι τα προβλήματα στα οποία εξακολουθεί να ζητάει λύσεις;
Η απάντηση στις ερωτήσεις των συμπολιτών αν είναι όλα καλά, είναι όχι, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Αυτή η απάντηση έχει την μεγαλύτερη αποδοχή μαζί με μια στάση προσδοκίας, αναμονής και ανοχής μπροστά στις προκλήσεις και τις δυσκολίες την καθημερινότητας.
Από πολλούς υπάρχει η αίσθηση της αποδοχής για τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης που πήρε η κυβέρνηση, οι αυξημένες ελπίδες ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει, λύνονται προβλήματα που χρόνιζαν, ηθικοποιείται η δημόσια σφαίρα. Η «κανονικότητα» στις σχέσεις κράτους-πολίτη είναι ορατή πια προοπτική αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο «αγκάθι».
Υπάρχει το γεγονός της φορολογικής υπερφόρτωσης ελεύθερων επαγγελματιών, της αδυναμίας ιδιαίτερης στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δεν έχει εξαλειφθεί η καχυποψία, δεν περάσαμε ακόμα σε ένα κλίμα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την κυβέρνηση. Όσο θα γίνονται πραγματικότητα οι εξαγγελίες, το πρόγραμμα της κυβέρνησης τόσο θα κερδίζουμε την ψυχή της κοινωνίας, των στρωμάτων που αποτελούν το στήριγμά μας.
Τα αποθέματα της «προίκας» μας όπως η ακεραιότητα, η προσήλωση στους στόχους που μαζί βάλαμε για την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, η κοινωνική μας συνέπεια διαχρονικά δεν έχουν εξανεμισθεί.
Discussion about this post