Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην εξαφάνιση των ελληνικών κοινοτήτων από τις περιοχές όπου διαβιούσαν επί χιλιετίες, συνεχίζουμε να διεκδικούμε με σθένος από τους γείτονες την αναγνώριση αυτού του τραγικού ιστορικού γεγονότος.
Ο ελληνισμός άκμασε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. και τις ελληνικές αποικίες που ιδρύθηκαν εκεί κατά τον Β΄ ελληνικό αποικισμό. Μέσα στους αιώνες επέδειξε στην περιοχή του Πόντου σημαντική οικονομική ανάπτυξη, σπουδαία κοινοτική οργάνωση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ίδρυση πολλών σχολείων που ενδυνάμωσαν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου.
Μετά τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας που έλαβαν χώρα μεταξύ 1914 και 1923, οι Πόντιοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετέφεραν εδώ την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα: τη γλώσσα τους, την μεγάλη μουσική τους παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
Σήμερα, έναν αιώνα μετά από τα χιλιάδες αθώα θύματα και αυτή την βαθιά πληγή που κουβαλάμε ακόμη μέσα μας, κοιτάμε μπροστά μαζί με τους Πόντιους συμπολίτες μας. Θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς, αποτελούν το πρώτο βήμα για την ιστορική δικαίωση. Είναι χρέος και δέσμευσή μας.
Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στον ελληνισμό. Και η Ελλάδα τους οφείλει πολλά.
Discussion about this post