Οι αρχές όλων των χωρών είναι αντιμέτωπες με τη μεγάλη πρόκληση της επιστροφής εκατομμυρίων παιδιών στα σχολεία, τα οποία παρέμεναν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχοντας να σταθμίσουν τις διδακτικές απώλειες αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης νέων κρουσμάτων.
Παρότι τα παιδιά εμφανίζονται λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να είναι φορείς του ιού, κάτι που ανησυχεί έντονα τόσο τους γονείς όσο και τους καθηγητές.
«Κάποιοι ανυπομονούν να έρθουν και πάλι σε επαφή με τους μαθητές, αλλά κάποιοι άλλοι φοβούνται», λέει ο Ζαβιέ Τουσέν, ένας δάσκαλος Γυμνασίου στο Βέλγιο.
Και ακόμη και αν υποχωρήσει η υγειονομική κρίση, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο λειτουργίας των τάξεων και τον τρόπο διάδρασης των μαθητών με τους δασκάλους και καθηγητές τους αλλά και μεταξύ τους για μήνες, αν όχι για χρόνια.
Στο σχολείο του Τουσέν φοιτούν 800 μαθητές. Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν μόνο δέκα από τις τάξεις του με μικρές ομάδες μαθητών, που σημαίνει ότι οι αρχές θα πρέπει να επιλέξουν ποιοι θα πάνε.
«Το απαιτούμενο είναι ένας μέγιστος αριθμός δέκα μαθητών ανά τάξη με απόσταση τεσσάρων τμ από τον έναν στον άλλον και άλλα οκτώ τμ από την έδρα του δασκάλου», εξηγεί.
Ανάλογοι περιορισμοί έχουν σχεδιαστεί και για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες: η Γαλλία θα επιβάλλει το συνεχές πλύσιμο των χεριών στη διάρκεια της ημέρας, θα απαγορεύει το ομαδικό παιχνίδι στα διαλείμματα, οι διάδρομοι των κτιρίων θα είναι υποχρεωτικά μιας κατεύθυνσης για να μη συνωστίζονται εκεί τα παιδιά και όλοι οι μαθητές, εκτός από τους πολύ μικρούς, θα φοράνε υποχρεωτικά μάσκα.
Επίσης οι γονείς καλούνται να θερμομετρούν τα παιδιά τους κάθε πρωί.
Στο Παρίσι τα σχολεία θα μπορούν να δεχτούν μόλις το 15% των μαθητών, όπως είπε αυτή την εβδομάδα η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Η Ινταλγκό και περισσότεροι από 300 άλλοι δήμαρχοι στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού έχουν ζητήσει να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών συμφωνώντας με την ανησυχία άλλων χωρών για το άνοιγμα των σχολείων αυτή την εποχή.
Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, θα κρατήσουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο, το ίδιο και η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Τυνησία και η πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Στην Ουχάν της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο, οι μαθητές ξεκίνησαν μόλις αυτή την εβδομάδα να επιστρέφουν στα σχολεία, που ήταν κλειστά από τον Ιανουάριο, φορώντας μάσκες και περνώντας μέσα από σαρωτές θερμοκρασίας σώματος.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post