Ερωτηματικά προκαλεί η εικόνα των στοιχείων που δίνει επίσημα η Μόσχα, για την πορεία του νέου κορονοϊου στη χώρα και τις επιπτώσεις που έχει στον πληθυσμό.
Ενώ μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει 134.687 επιβεβαιωμένα κρούσματα, απόδειξη ότι η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε ευρεία κλίμακα στο ρωσικό πληθυσμό, τα ποσσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τα διεθνή δεδμένα είναι εντυπωσιακά και γεννούν πλήθος ερωτηματικών.Μόνο σήμερα ανακοίνωσε 10.633 νέα κρούσματα σε 24 ώρες.
Έχοντας ανακοινώσει μέχρι σήμερα 1.280 νεκρούς το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται μόλις στο 0,9% το χαμηλότερο στον πλανήτη (μαζί με την Σαουδική Αραβία), όταν ο Μέσος Όρος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στο 7,05%. Χώρες με ισχυρά υγειονομικά συστήματα, προηγμένη επιστημονική γνώση και σύγχρονες υγειονομικές μονάδες παρουσιάζουν ποσοστά θνησιμότητας πολλαπλάσια από αυτά της Ρωσίας,μέχρι και 1.300% πιο πάνω.
Στον πίνακα με τα ποσοστά θνησιμότητας βλέπουμε το Βέλγιο (15.68%),το Ηνωμένο Βασίλειο (15.43%),την Γαλλία (14,7%),την Ιταλία (13.71%),την Ολλανδία(12,39%),την Ισπανία (10,22%) και τις ΗΠΑ (5,81%).
Στα ποσοστά λαμβάνουμε υπόψιν χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, πάνω από 20 χιλιάδες, για να είναι το δείγμα ασφαλές και αντιπροσωπευτικό για να εξάγουμε συμπεράσματα. Σε ένα μικρό δείγμα 1-2 χιλιάδων κρουσμάτων θα μπορούσε να βγει εσφαλμένο συμπέρασμα.
Για να αντιληφθούμε την διαφορά, αν σε παγκόσμιο επίπεδο είχαμε ποσοστά θνησιμότητας κοντά σε αυτά της Ρωσίας θα μιλάγαμε για 35 εως 40 χιλιάδες νεκρούς. Σήμερα έχουμε 250 χιλιάδες νεκρούς.
Τι πραγματικά συμβαίνει και υπάρχει αυτή η εξωφρενική απόκλιση; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί;
Επιστημονικά θα σήμαινε πως η Ρωσία έχει στη διάθεση της κάποια φόρμουλα η οποία αντιμετωπίζει με πλήρη επιτυχία την μόλυνση από τον ιό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί δεν το ανακοινώνει στην διεθνή κοινότητα για να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Μη επιστημονικά θα σήμαινε πως η ρωσική κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία ( μια αντίστοιχη περίπτωση με την Κίνα) και ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.Ένα σενάριο που αν αναλογιστούμε ότι ο Πούτιν έχει επιβάλει στη δημόσια ζωή μια καθολική ανελευθρία στον τύπο και στην ενημέρωση μπορεί να βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα.
Εκτός από την Ρωσία , ερωτηματικά προκαλούν τα ποσοστά και στη Σαουδική Αραβία, όπου έχει 0,7% θνησιμότητα με 25.459 κρούσματα και μόλις 176 νεκρούς. Άλλο ένα κράτος με ελεγχόμενη πληροφόρηση και έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας.
Μια αλήθεια που δεν θα μάθουμε ποτέ…..
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post