Είναι ασφαλή τα φάρμακα για την υπέρταση σε σχέση με τον κορονοϊό και μάλιστα έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.
Το επιστημονικό συμπέρασμα βγήκε από τρεις μελέτες που έγιναν και εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και διαπιστώθηκε ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για προσβολή από τον κορονοϊό για όσους λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά, ένα αρχικό δεδομένο που είχε δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα άτομα με υπέρταση και στους επιστήμονες που προσπαθούσανμ να εξηγήσουν μια αχαρτογράφητη περιοχή.
Ειδικότερα, εξαιτίας της αρχικής φημολογίας που υπήρχε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πίεση κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες ασθενείς και έδειξαν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους λαμβάνουν σκευάσματα για την υπέρταση. Οι τρεις μελέτες δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), γεγονός που τις καθιστά έγκυρες.
Τα φάρμακα που, με βάση τις τρεις μελέτες, είναι ασφαλή για τους πάσχοντες είναι δύο κατηγοριών και οι δραστικές τους ουσίες έχουν δύο καταλήξεις: «πρίλη» και «σαρτάνη». Τα φάρμακα αυτά αφορούν και τα άτομα με διαβήτη που τα λαμβάνουν για την προστασία των νεφρών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μία από τις τρεις μελέτες, η οποία έγινε σε 9.000 άτομα από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες, έδειξε πως όσοι λάμβαναν αντιϋπερτασικά φάρμακα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν μοιραία κατάληξη λόγω του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα φάρμακα σχετίζονται με πλεονέκτημα επιβίωσης στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, που τα έπαιρναν ούτως ή αλλιώς. «Αρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα, όπως και κάποια άλλα φάρμακα που παίρνουμε για υψηλά επίπεδα λιπιδίων του ορού, τις στατίνες, θα πρέπει να τα συνεχίσει», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post