Στα 800.000 τεμάχια και άνω την ημέρα υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει η ημερήσια παραγωγή χειρουργικών μασκών από τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των πλαστικών αλλά και της υγείας, προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση λόγω πανδημίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα που κατέχουν για την υποστήριξη του εν λόγω εγχειρήματος.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ναυτεμπορική, στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αλυσίδα προστίθενται η χονδρική διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και η λιανική του κλάδου της υγείας, αλλά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τονίζεται από τα στελέχη του χώρου της παραγωγής.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για μία υπό διαμόρφωση αγορά σημαντικής αξίας, υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ ετησίως σε τιμές λιανικής. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει υπολογίζοντας την τιμή πώλησης ανά μονάδα μεταξύ 0,80 έως 1,2 ευρώ που αυτή την στιγμή υπάρχει στην αγορά.
Εδώ όμως γεννάται ένα σημαντικό ερώτημα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας , σε μαζικούς χώρους , όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και σούπερ μάρκετ η οποία επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό -ειδικά σε πολυμελείς οικογένειες- σε μια περίοδο όπου τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Προ της επιδημιολογικής κρίσης η τιμή μονάδας του συγκεκριμένου τύπου μάσκας , διατίθεντο κατά μέσο όρο στα 0,10 ευρώ και σήμερα η τιμή εκτοξεύτηκε δεκαπλάσια προς τα πάνω. Αν καθημερινά μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 6 μάσκες αυτό συνεπάγεται ένα ημερήσιο κόστος στα 6 ευρώ περίπου και σε μηνιαία βάση 180 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την μάσκες μακράς χρήσης που το κόστος τους ξεκινά από τα 3 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 10 ευρώ η μονάδα.
Από την στιγμή που το κράτος αποφάσισε ως υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας, αυτό συνεπάγεται μια μη ανελαστική επιβάρυνση για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει παρέμβαση μιας και είναι θέμα δημόσιας υγείας και να διαμορφωθεί η τιμή της μάσκας στα προ της επιδημιολογικής κρίσης δεδομένα ή έστω με μια μικρή απόκλιση, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ευνοημένος από την κατάσταση.
Τα κυβερνητικά κλιμάκια θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά να υπάρξει διατίμηση, αλλιώς κινδυνεύουν τα μέτρα να τιναχτούν στον αέρα από την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε ένα δυσβάστακτο φορτίο.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post