Κραχ στα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού πετρελαίου του Μαίου… αλλά πιο ρεαλιστικές τιμές στα συμβόλαια του Ιουνίου
(upd9) Συστημικού τύπου κραχ λαμβάνει χώρα στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI, καθώς στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημειώνονται συναλλαγές σε αρνητικές τιμές έως -37,63 δολάρια, ενώ είχαν σημειωθεί συναλλαγές έως τα -40 δολάρια.
Να σημειωθεί ότι το κραχ στα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαίου σχετίζεται με το γεγονός ότι η υπερβολική παραγωγή, η αδυναμία περαιτέρω αποθήκευσης και η δραματικά μειωμένη ζήτηση έχουν προκαλέσει ένα συστημικό σοκ στην αγορά πετρελαίου.
-Το προθεσμιακό συμβόλαιο WTI Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει κραχ στο -37,63 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση που έχει σημειωθεί στην ιστορία του πετρελαίου.
-Σημαντικές είναι και οι πιέσεις που δέχεται το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το αμερικανικό αργό – το οποίο διαπραγματεύεται πιο ενεργά, καθώς το συμβόλαιο Μαΐου 2020 ολοκληρώνεται αργότερα εντός της εβδομάδας – συγκεκριμένα σημειώνει απώλειες -16% και τα 21 δολ. ανά βαρέλι.
-Το brent υποχωρεί -7% στα 26 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με την CMC Markets η πτώση στις τιμές του αμερικανικού αργού οφείλεται κυρίως στη μείωση της αποθηκευτικής ικαντότητας των εγκαταστάσεων του Cushing στις ΗΠΑ, καθώς και στη μεγάλη πτώση που καταγράφεται στη ζήτηση.
«Δεν έχει φτάσει ακόμα σε πλήρη χωρητικότητα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα συμβεί», τονίζει μεταξύ άλλων η CMC Markets, ενώ πρόσθεσε ότι «μόλις σημειωθεί η μέγιστη χωρητικότητα, οι παραγωγόι θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους».
Αναφερόμενη στη συμφωνία των OPEC+ η CMC Markets επεσήμανε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η μείωση των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως δε θα είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την καταστροφή της ζήτησης, οπότε οι προοπτικές για τις τιμές πετρελαίου παραμένουν υποτονικές».
Από την πλευρά της, η εταιρεία αναλύσεων στον κλάδο της ενέργειας Vanda Insights αναφέρει ότι «οι τρέχουσες τιμές δείχνουν ότι οι περικοπές των OPEC+ αποτέλεσαν μία σύντομη διακοπή, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ξανά στο έλεος του ιού», ενώ πρόσθεσε ότι «μέχρι να προσεγγίσουμε την άρση του lockdown στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο ενδέχεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα».
Παρόμοια ήταν η άποψη που εξέφρασε και αυστραλιανή εταιρεία Fat Prophets, η οποία τόνισε ότι «οι μείωση της παραγωγής που έχουμε δει, ή που υποτίθεται ότι έρχεται, δεν είναι αρκετή ώστε να καλύψει τα 25 με 30 εκατ. βαρέλια ημερήσιας ζήτησης που έχουν υποστεί πλήγμα από τον Covid-19».
«Πρέπει να δούμε μία κορύφωση του Covdi-19 παγκοσμίως προκειμένου να αποκτήσουμε μία σαφέστερη εικόνα αναφορικά με το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα στη ζήτηση», πρόσθεσε η Fat Prophets
Επιπλέον, οι αναλυτές του Australia & New Zealand Banking Group, επεσήμαναν ότι «οι ανησυχίες ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ΗΠΑ θα εξαντληθούν συνεχίζουν να αυξάνονται», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «ελπίζουμε να σημειωθεί ανάκαμψη αργότερα εντός τους έτους».
Goldman Sachs: Υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ακόμα και μετά τη συμφωνία του OPEC+
Την περασμένη εβδομάδα οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου δε θα καταφέρει να αντισταθμίσει τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Η Goldman Sachs αναφέρθηκε στους πτωτικούς κινδύνους που υπάρχουν τις τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τιμή του Brent θα κινηθεί καλύτερα σε σχέση με το αμερικανικό αργό, καθώς οι
εξαγωγές των παραγωγών του OPEC+ πιθανότατα θα υποχωρήσουν.
Ακόμα και εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ συμμορφωθούν πλήρως με τις περικοπές και οι άλλες χώρες συμμορφωθούν κατά 50%, οι εθελοντικές περικοπές θα μεταφραστούν σε μείωση μόλις 4,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
«Τελικά, αυτό αντικατοπτρίζει ότι καμία εθελοντική περικοπή δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για να αντισταθμίσει την κατά 19 εκατ. βαρέλια την ημέρα μείωση του Απριλίου-Μαΐου λόγω του κορωνοϊού» επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Ωστόσο, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι σχετικά με το outlook της τιμής για το 2021 (52,50 δολ. ανά βαρέλι) για το Brent, ήταν «επικλινείς προς τα πάνω», καθώς τη «βίαιη επανεξισορρόπηση της αγοράς» θα ακολουθήσει μια απότομη ανάκαμψη όταν η ζήτηση ανακάμψει πάλι.
Ρωσία: Περικόπτει κατά 20% την παραγωγή πετρελαίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο
Σε ραγδαία μείωση στην παραγωγή πετρελαίου προχωρεί η Ρωσία, με τις περικοπές να αγγίζουν το 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας έδωσε εντολή στους πετρελαιοπαραγωγούς να περιστείλουν την παραγωγή τους κατά 20% από τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Απρίλιο με τον ΟΠΕΚ.
O OΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Μάιο και τον Ιούνιο, λόγω της μεγάλης πτώσης στη ζήτηση που προκάλεσε ο κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Μόσχα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο.
Το Φεβρουάριο, η Ρωσία παρήγαγε ημερησίως 11,29 bpd.
Οι ρωσικές εταιρείες έχουν αναθεωρήσει εκ βάθρων τα σχέδιά τους για εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο, μετά τη συμφωνία περικοπής της παραγωγής με τον ΟΠΕΚ.
Υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από ΟΠΕΚ και Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας το 2020
Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται μία περαιτέρω αναθεώρηση επί τα χείρω μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο Οργανισμός Πετρελαίοπαραγωγών Κρατών εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 6,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος που αντιστοιχεί στο 6,9% της συνολικής ημερήσιας ζήτησης, ενώ τον Μάρτιο προέβλεπε οριακή αύξηση της ζήτησης κατά 60 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω προσαρμογών, κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο», επεσήμανε ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία του έκθεση για την αγορά πετρελαίου.
«Η αγορά πετρελαίου υφίσταται ιστορικό σοκ που είναι απότομο, ακραίο και παγκόσμιας κλίμακας», προσθέτει ο Οργανισμός Πετρελαίοπαραγωγών Κρατών.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να καταγράψει ετήσια πτώση της τάξεως των 23,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, με τον IEA να εκτιμά ωστόσο ότι θα σημειωθεί μία οριακή ανάκαμψη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.
Όσον αφορά το σύνολο του 2020, ο IEA προβλέπει ότι η μέση ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «διαγράφοντας σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης».
Παράλληλα, η μηνιαία έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, λόγω της συμφωνίας των OPEC+ και των περιορισμών στην παραγωγή άλλων χωρών όπως είναι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
«Μειώνοντας την κορυφή της υπερπροσφοράς και ισοπεδώνοντας την καμπύλη της συσσώρευσης αποθεμάτων, βοηθούν ένα σύνθετο σύστημα να απορροφήσει τα χειρότερα από αυτή την κρίση», υπογραμμίζει ο IEA, αναφερόμενος στις χώρες των OPEC+.
«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία η οποία θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά αρκετά ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση», τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της προηγούμενες εβδομάδας αποτελούν μία σταθερή αρχή».
Πηγή: bankingnews.gr – OTAVOICE
Discussion about this post