Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Διονύσιος Σολωμός
Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798. Πατέρας του ήταν ο ηλικιωμένος κόμης Νικόλαος Σολωμός και μητέρα του η νεαρή Αγγελική Νίκλη που δούλευε στο σπίτι του.
Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1808 σε ηλικία δέκα ετών ο Σολωμός αποστέλλεται από τους επιτρόπους του στην Ιταλία, όπου φοιτά σε ιταλικά σχολεία και αργότερα στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας. Η επιλογή της Ιταλίας δεν είναι τυχαία, αφού η ιταλική είναι η γλώσσα των ευγενών στη Ζάκυνθο και την δίδασκαν στα σπίτια των εύπορων οικογενειών. Πολύ γρήγορα ο Σολωμός άρχισε να δείχνει την κλίση του στη σύνθεση στίχων στα λατινικά και στα ιταλικά προκαλώντας τον θαυμασμό. Παλεύει ανάμεσα στον ρομαντισμό και τον νεοκλασικισμό αναζητώντας τη δική του λύση. Επηρεάζεται ισχυρά από τον γαλλικό Διαφωτισμό, ο οποίος διακηρύσσει μια παιδεία για όλους στηριγμένη στην εθνική γλώσσα.
Έτσι όταν το 1818 ο Σολωμός επιστρέφει από την Ιταλία στη Ζάκυνθο είναι πια έτοιμος να ανακαλύψει τον νεοελληνισμο: θρησκευτική παράδοση, δημοτικό τραγούδι, μητρική γλώσσα. Όλα αυτά είναι για τον ίδιο μια ζωντανή πραγματικότητα, την οποία θα κατακτήσει και η οποία θα αποτελέσει πια την ενωτική γραμμή της ζωής του.
Αρχίζει λοιπόν πίσω πια στη Ζάκυνθο να γράφει τους πρώτους ελληνικούς στίχους εμπνευσμένους κυρίως από τη φυσική ζωή.
Ωστόσο, έχει ήδη ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση, η οποία δεν μπορεί να τον αφήσει ανεπηρέαστο. Έτσι, το 1823 συνθέτει τον « Ύμνο εις την Ελευθερίαν» και το 1824 το ποίημα «Εις τον θάνατον του Λορδ Μπάιρον».
Στα τριάντα του χρόνια αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα αποζητώντας τη γαλήνη και τη γόνιμη μοναξιά που θα τον οδηγήσουν στη σύλληψη και στη σύνθεση μεγάλων έργων, ανάμεσα τους και οι «Ελευθεροι Πολιορκημένοι».
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια ευφορία δημιουργική. Αφοσιώνεται ο ποιητής στο εμβληματικό αυτό έργο, καθώς η Ελλάδα και η Ιδέα είναι ένα στη συνείδηση του: « κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς να λαχταριζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου».
Ωστόσο, το 1833 αυτή η ευφορία τον εγκαταλείπει εξαιτίας μιας αντιδικίας με την μητέρα του. Για αυτά τα χρόνια δε γνωρίζουμε έργα του. Όταν πια (μετά το 1844) καταφέρνει να ξαναβρεί τη γαλήνη, διαπιστώνουμε ότι η παλιά χαρά έχει χαθεί. Έτσι, η ποίηση του Σολωμού γίνεται πιο αυστηρή,πιο λιτή και ερμητική. Φαίνεται άλλωστε στο ξαναδουλεμα των «Ελευθερων Πολιορκημένων», όπου πια ο στίχος είναι αργός και ηχηρός με μακρές λέξεις.
Καθώς πλησιάζει το τέλος της ζωής του, ο Σολωμός είναι πια γνωστός σε όλη την Ελλάδα. Πεθαίνει το 1857 και κληροδοτεί την ποίηση στην Ελλάδα, η οποία μέσα από τα ποιήματα του απέκτησε φωνή και υπόσταση.
Χαρμανιδου Ευαγγελία
Φιλόλογος
Discussion about this post