Συνέντευξη στην δημοσιογράφο της sfirixtras, Ρένα Καλαϊτζίδου έδωσε ο πρώτος ζυθοποιός της Σαμοθράκης, Θανάσης Αποστολάκος, μιλώντας για το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα, την ιδιαιτερότητα αλλά και την ονομασία της μπύρας “Φονιάς” αλλά και για το μικροζυθοποιίο που φτιάχτηκε στο νησί.
Ο Θανάσης Αποστολάκος ερασιτέχνης ζυθοποιός, παντρεμένος με την Ειρήνη με την οποία έχουν δύο παιδιά την Μαργαρίτα και τον Ανδρέα, διατηρεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Περιστέρι, ένα μπαράκι το “γρανάζι” εδώ και 36 χρόνια. Κατά συνέπεια γνωρίζει πολύ καλά τις ζυθογεύσεις αλλά και τις επιθυμίες των πελατών, κι έτσι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατάφερε μαζί με έναν συνεργάτη του και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στον τομέα της μεταποίησης, να παρασκευάσει μια μπύρα άκρως διαφορετική !
Ο “Φονιάς” έχει ως άσο στο μανίκι το νερό! Κι αυτό γιατί η ποιότητα του είναι εξαιρετική, εφόσον προέρχεται από πηγές ψηλά στο βουνό, χωρίς την παραμικρή ρύπανση, γι αυτό και θεωρείται ένα από τα τέσσερα καλύτερα σε ποιότητα νερά της Ευρώπης. Παράλληλα το δεύτερο κύριο συστατικό του που είναι η βύνη κριθαριού προέρχεται από την Κομοτηνή!
“Η μπύρα είναι ένα πολύ δύσκολο προϊόν και πολύ σύγχρονο σχετικά για να αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση με την μπύρα, για την ακρίβεια η μπύρα δεν είναι εκ παραδόσεως, δεν είναι δηλαδή κρασί, τσίπουρο, ούζο. Στην Ελλάδα περίπου το 85% από τις μπύρες που κυκλοφορούν δεν είναι ελληνικές. Η μόνη ελληνική μεγάλη βιομηχανία είναι η Βεργίνα και η Έζα. Αυτές οι δύο έχουν περίπου το 10% κατανάλωσης στης Ελλάδα, το υπόλοιπο 90% είναι κυρίως ξένες εταιρείες, γιατί και η Amstel και η ΑΛΦΑ και η Fisher είναι Ολλανδικές και Δανέζικες μπύρες.”, ήταν τα πρώτα λόγια του κυρίου Αποστολάκου, ενώ συνέχισε περιγράφοντας την ζωή του και το όνειρο του την μπύρα “Φονιάς”:
“Προσωπικά έχω ένα μπαρ στην Αθήνα εδώ και 36 χρόνια, ενώ παράλληλα ασχολούμουν και με την παρασκευή μπύρας. Στην Σαμοθράκη τα τελευταία 25 με 30 χρόνια έφτιαχνα μπύρες μόνος μου για οικογενειακή χρήση, είχα ένα όνειρο μήπως μπορέσω εδώ να φτιάξω μία μπύρα. Κι όταν λέω εδώ, εννοώ στην Σαμοθράκη αρχικά γιατί θέλουμε με την γυναίκα μου να μείνουμε εδώ καθώς τα παιδιά μας μεγάλωσαν, κι επιπλέον για το κρυστάλλινο σαμοθρακίτικο νερό, αφού είναι ένα συστατικό που παίζει μεγάλο ρόλο στην μπύρα. Έτσι με κόπους τεσσάρων χρόνων και με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στο νησί είτε από καιρικές συνθήκες είτε από μεταφορικά, φτιάξαμε το μικροζυθοποιίο στην Σαμοθράκη.”
Κύριε Αποστολάκο αφηγηθείτε μας με λίγα λόγια πως καταφέρατε και κάνατε το όνειρο σας πραγματικότητα:
“Το πρόβλημα ήταν η χρηματοδότηση που ήταν μέσω ΕΣΠΑ και ήταν επιδοτούμενη κατά 60%, όμως για να πάρουμε το ποσόν, έπρεπε να βάλουμε αρχικά όλα τα χρήματα με εγγυητική επιστολή κι έπειτα να τα πάρουμε πίσω. Αν δεν έχεις τα χρήματα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα τελικά. Έτσι με την βοήθεια ενός φίλου (στο οικονομικό κομμάτι) και πλέον συνεργάτη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω capital controls και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, καταφέραμε και μπήκαμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κι έτσι έγινε το όνειρό μας πραγματικότητα.”
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δώσατε στην μπύρα την “σκληρή” κατά κάποιο τρόπο ονομασία “Φονιάς”.
“Έδωσα στην μπύρα την ονομασία Φονιάς γιατί ήθελα να φτιάξω ένα προϊόν που θα είναι διαφορετικό, ορμητικό, άγριο και κάτι το ιδιαίτερο. Δεν είναι μια απλή μπύρα, δεν έχει καμία σχέση με τις βιομηχανικές μπύρες. Η μπύρα είναι δυνατή σε περιεκτικότητα αφού περιέχει 6,5% αλκοόλ. Είναι ένα προϊόν που πιάνεται στο χέρι από την ώρα που θα έρθει το μπουκάλι μέχρι να μπει στο κιβώτιο σαν έτοιμο προϊόν. Κάτι που σημαίνει πως περνάει από το χέρι μας 12 φορές και είναι από την αρχή μέχρι το τέλος χειροποίητο προϊόν, έχοντας τα καλύτερα και ακριβότερα υλικά. Το περιεχόμενο του απευθύνεται σε αυτούς που έχον γνώσεις, κι αν κάποιοι δεν έχουν θα τις αποκτήσουν πίνοντας τη συγκεκριμένη μπύρα. Ήθελα με την λέξη Φονιάς να προσδιορίσω και να δώσω την εικόνα και τη δύναμη του προϊόντος και από γεύση και από αρώματα και από αλκοόλ.”
Πόσο καιρό έχει που η μπύρα έχει βγει στο εμπόριο;
“Η μπύρα έχει βγει εδώ και 4 μήνες στην αγορά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ανοίγματα γιατί έχουμε μικρή παραγωγή, γύρω στα 9.000 με 9.5000 χιλιάδες μπουκάλια στις 35 μέρες. Κυκλοφορήσαμε αρχές καλοκαιριού και δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη, καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση μας είναι αφού μας απορροφούν το 80% της παραγωγής μας. Βέβαια έχουμε κάποια μαγαζιά στην Αθήνα, στην Ύδρα, στην Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Σπέτσες σε πολύ μικρό διάστημα. Πιστεύω πως τον χειμώνα που θα πέσει η ζήτηση στο νησί και την Αλεξανδρούπολη θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.”
Τι κίνητρο θα δίνατε σε όσους δεν έχουν πιει την μπύρα ακόμη;
“ Όποιος θέλει να ξεφύγει και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό μπορεί να πιει την δικιά μας μπύρα που φτιάχνουμε στην Σαμοθράκη. Ωστόσο και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν μικροζυθοποιία που φτιάχνουν αξιόλογες και ποιοτικές μπύρες όπως είναι η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Κρήτη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Χίος. Οι μπύρες μας λοιπόν είναι φρέσκιες και αφιλτράριστες για να έχουν όλα τα συστατικά, τα αρώματα και τη γεύση μέσα.”
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω πως πιάνοντας κάποιος το μπουκάλι θα διαπιστώσει κάποιες ιδιαιτερότητες, πείτε μας λίγο γι αυτή την καινοτομία.
“ Ο καταρράκτης που είναι ο Φονιάς είναι ανάγλυφος όπως και η λέξη, καμία μπύρα στην Ελλάδα δεν έχει ανάγλυφη ετικέτα. Επίσης στην ετικέτα πάνω υπάρχει το σύστημα Braille για όσους έχουν πρόβλημα όρασης, με σκοπό να μπορούν αν διαβάσουν την μπύρα που θα πιουν. Αυτή την καινοτομία δεν την έχει καμία μπύρα στο μπουκάλι της. Όλη αυτή ετικέτα λοιπόν έχει τετραπλάσιο κόστος από μία απλή ετικέτα. Αυτά λοιπόν όλα τα πράγματα δεν είναι κάτι που κάποιος τα βάζει για να φτιάξει μια απλή μπύρα. Εμείς κάναμε κάτι σοβαρό, κάτι που έχει λεφτά για να το φτιάξεις. Παράλληλα το καπάκι του μπουκαλιού έχει μια επίστρωση από κάτω η οποία είναι ειδική για να απορροφά το οξυγόνο που είναι κενό στο μπουκάλι. Αυτό γιατί το οξυγόνο που υπάρχει κάνει κακό σε όλες τις μπύρες και το καπάκι αυτό έχει μια ειδική απορροφητική επίστρωση από κάτω που το απορροφά για να μην οξυγονώνεται η μπύρα. Η μπύρα Φονιάς λοιπόν έχει 8 μήνες διάρκεια ζωής”.
Κι εμείς ευχόμαστε να έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και καλή πορεία!
Discussion about this post