Επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέλυσαν στοιχεία από 77 χώρες και έκαναν λόγο για «πολύ σοβαρή κατάσταση» σε σχέση με την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει πλέον στα αντιβιοτικά η γονόρροια (γνωστή και ως βλεννόρροια) με αποτέλεσμα η θεραπεία από τη νόσο να είναι πλέον όλο και πιο δύσκολη.
Η μελέτη του ΠΟΥ δείχνει πολύ εκτεταμένη πλέον ανθεκτικότητα στην σιπροφλοξασίνη (στο 97% των χωρών βρέθηκαν στελέχη βακτηρίων ανθεκτικά σε αυτό το αντιβιοτικό), συνεχώς αυξανόμενη ανθεκτικότητα στην αζιθρομυκίνη (στο 81% των χωρών) και αναδυόμενη αντοχή στην υπάρχουσα θεραπεία τελευταίας καταφυγής, τις κεφαλοσπορίνες ευρέος φάσματος (66%).
Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 78 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από γονόρροια στα γεννητικά όργανά τους, στον πρωκτό ή στο στόμα (η νόσος μεταδίδεται και μέσω του στοματικού σεξ). Στις γυναίκες, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπαραγωγικές επιπλοκές, όπως έκτοπη κύηση, υπογονιμότητα, αυξημένο κίνδυνο για HIV κ.α.
Αιτίες εξάπλωσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου είναι η μειωμένη χρήση προφυλακτικού διεθνώς, η αυξανόμενη αστυφιλία, τα περισσότερα ταξίδια (που προφανώς μπορεί να ευνοήσουν περισσότερες ερωτικές συνευρέσεις), καθώς και οι ανεπάρκειες στη θεραπεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη νόσο, δεν εμφανίζουν συμπτώματα, με συνέπεια να μην έχουν λάβει διάγνωση και θεραπεία, μολύνοντας και άλλους. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα δέκατο των ετεροφυλόφιλων ανδρών και πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων ανδρών με γονόρροια, δεν έχουν εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα.
Η υπεύθυνη του τομέα ανθρώπινης αναπαραγωγής του ΠΟΥ, δρ Τεοντόρα Γι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα βακτήρια που προκαλούν τη γονόρροια, είναι ιδιαίτερα έξυπνα. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών, τα βακτήρια εξελίσσονται για να αναπτύξουν ανθεκτικότητα».
Ήδη σε ανεπτυγμένες χώρες (Ιαπωνία, Γαλλία, Ισπανία) έχουν βρεθεί τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ασθενών, που η θεραπεία της λοίμωξής τους είναι αδύνατη με οποιοδήποτε από τα υφιστάμενα αντιβιοτικά.
Αυτή τη στιγμή, στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης βρίσκονται μόνο τρία υποψήφια νέα φάρμακα κατά της γονόρροιας (solithromycin, zoliflodacin και gepotidacin), με πιο προχωρημένο κλινικά το πρώτο, για το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κλινική δοκιμή φάσης 3, ενώ τα άλλα δύο έχουν φθάσει στο τέλος της φάσης 2.
Οι σεξουαλικές επαφές με προφύλαξη είναι αυτή τη στιγμή ο ασφαλέστερος τρόπος για την αποφυγή μόλυνσης από τη γονόρροια, κάτι που ισχύει άλλωστε και για όλες τις περιπτώσεις των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Discussion about this post