Η Μαρία Μπακοδήμου «μένει σπίτι» και θωρακίζει το ανοσοποιητικό της σύστημα με βιταμίνη C και D. H γνωστή παρουσιάστρια μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι αυτές τις δύσκολες ώρες να καταναλώνουμε πορτοκάλια για να ενισχύσουμε την άμυνά μας.
Η ίδια μάλιστα στο post της ανέβασε την ιστορία των πορτοκαλιών, την προέλευσή τους αλλά και τις ποικιλίες τους.
«Αυτές τις μέρες είναι σημαντικό να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας. Ιδανικές για αυτό λένε οι επιστήμονες είναι οι βιταμίνες C και D. Τα πορτοκάλια είναι ιδανική πηγή για τη βιταμίνη C και με αφορμή αυτό το post αναζήτησα την ιστορία τους. Λοιπόν : Η πορτοκαλιά (κιτρέα η σινική, citrus sinensis) εισήχθη, σύμφωνα με τα βοτανολόγια, από την Κίνα ή κατά μία άλλη εκδοχή από την Ινδία, και διαδόθηκε στο δυτικό κόσμο από τους Πορτογάλους. Η πορτοκαλιά ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές περιοχές από τους πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομά της. Στα ελληνικά: πορτοκάλι, στα βουλγαρικά: πορtokan ή πορtokal, στα ρουμανικά:portocala. Ακόμη και στα περσικά το συναντάμε ως porteghal.
Ηταν τελικά πορτοκάλια τα «χρυσά μήλα των Εσπερίδων» όπως μαθαίναμε στο σχολείο; Τα φρούτα που έκανε δώρο η Γη στον Δία και την Ήρα για το γάμο τους, τα μήλα που πήγε να κλέψει ο Ηρακλής; Πάντως από τα μυθολογικά μήλα των εσπερίδων προέρχεται πιθανότατα και ο γενικός χαρακτηρισμός της κατηγορίας φρούτων που ονομάζονται εσπεριδοειδή. Η μεγάλη οικογένεια του πορτοκαλιού περιλαμβάνει και το λεμόνι, το μανταρίνι, τη φράπα, το περγαμόντο και το νεράντζι.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιάς. Οι πιο σημαντικές είναι οι Βαλέντσια, Χίου, Άρτας, Σουλτανί του Φόδελε, Σαγκουίνι ή αιματόσαρκο και η πλέον διαδεδομένη και επιτυχημένη ποικιλία Μέρλιν», έγραψε στην ανάρτησή της
https://www.instagram.com/p/B91dhr3A6_I/
Από τους πρώτους που έσπευσαν να σχολιάσουν ήταν ο πρώην σύζυγός της Δημήτρης Αργυρόπουλος οποίος με το χιούμορ που τον διακρίνει έγραψε: «Αύριο να μας βάλεις τεστ να δούμε ποιος τα διάβασε».
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post