Ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης Ερντογάν-Μέρκελ-Μακρόν και παρά την πολυδιάστατη κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατηρείται αμείωτη. Θα πίστευε κανείς ότι η παρουσία της FRONTEX θα είχε αναγκάσει την Άγκυρα να αναδιπλωθεί, τηρώντας τα προσχήματα. Αντιθέτως, οι προκλήσεις πλέον έχουν πάρει την μορφή μετωπικής αντιπαράθεσης.
Τούρκοι στρατιώτες ανασύρουν μέχρι και ελληνικές βρισιές για να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στην ελληνική πλευρά. Ενδεικτικό και το βίντεο που κυκλοφορεί στα τουρκικά σόσιαλ μίντια και δημοσιεύθηκε από το ΘΕΜΑ, όπου ένας Τούρκος στρατιώτης σχηματίζει το σήμα των Γκρίζων Λύκων.
Από την πλευρά του, το πλήθος που παραμένει εκεί, εμφανίζει κάποιες αλλοιώσεις. Ως ένα βαθμό αποτελείται από μετανάστες, οι οποίοι έχουν λίγο ως πολύ εγκλωβιστεί, καθώς οι Τούρκοι δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στην ενδοχώρα. Έχει, όμως, προστεθεί και ένα άλλο είδος, που φέρει κοινά με τους δικούς μας μπαχαλάκηδες. Αυτοί δεν θυμίζουν ταλαιπωρημένους μετανάστες, αλλά επαγγελματίες ταραξίες. Πρωτοστατούν, μάλιστα, στις καθημερινές ταραχές, όσο και στις απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Αν και το προηγούμενο 24ωρο δεν καταγράφηκαν συλλήψεις, υπήρξαν εκατοντάδες αποτροπές.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν, της Άγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν. Η τεχνολογία έλυσε το πρόβλημα, αντικαθιστώντας την επίσκεψη των δύο τελευταίων στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), στο μενού των συζητήσεων είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Θα συζητηθεί, όμως, και η κατάσταση στη Συρία, η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, το αίτημα της Άγκυρας για κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες-μέλη της ΕΕ, η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της γειτονικής χώρας για το προσφυγικό, καθώς και η μεταφορά Σύρων προσφύγων στα σύνορα με την Συρία, σε αυτόνομες ζώνες που θα χρηματοδοτήσουν οι Βρυξέλλες.
Παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους που έχει κρατήσει η ΕΕ στην επιχείρηση επαναπροσέγγισης με τον Τούρκο πρόεδρο, εμφανίζεται αποφασισμένη ως προς την επιδίωξη διάλογου και εύρεσης κοινού εδάφους με την Άγκυρα. Η δεδομένη στιγμή, μάλιστα, αξιολογείται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο θεωρούν ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος.
Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει ένας χαμηλής δημοσιότητας διάλογος ΕΕ-Τουρκίας, στον οποίο προΐστανται ο υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου (high level senior officials dialogue). Στόχος είναι να καταγραφούν τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών.
Πρόκειται για παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες γίνονται μακριά από τα φώτα. Αυτά τα σημεία τριβής είναι που θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της χρηματοδότησης θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις με πρόθεση να ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα, αλλά υπό όρους. Είναι κοινή η εκτίμηση, εξάλλου, ότι η Κοινή Δήλωση του 2016 θεωρείται ανεπαρκής και από την ΕΕ και από την Τουρκία, οπότε χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Τούρκου προέδρου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μεταναστευτικό, αλλά και η έκβαση της αντιπαράθεσης τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο. Ο τεχνικός διάλογος που λαμβάνει χώρα παρασκηνιακά ουσιαστικά θα είναι το πλαίσιο, εντός του οποίου θα διαπραγματευτούν οι τρεις. Είναι, εξάλλου, η καγκελάριος που προωθεί με τη μεγαλύτερη ζέση το ξαναζέσταμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post