Τους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πέθανε ένας από τους ασθενείς που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για τον 53χρονο εργαζόμενο του νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς, ένας 67χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του κορωνοϊού.
Ανησυχία για τα αυξανόμενα «ορφανά» κρούσματα
Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μάχη των ειδικών να ιχνηλατήσουν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που περιλαμβάνονται στους 22 κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει οι ισάριθμοι αχαρτογράφητοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για τους 22 ασθενείς (επί συνόλου 228) για τους οποίους δεν υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό ταξιδιού, πρόκειται για τα “ορφανά” κρούσματα όπως τα έχει ονομάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα “ορφανά” κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Από πέντε που ήταν την περασμένη Τρίτη έγιναν 11 την περασμένη Παρασκευή και 22 χθες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αθήνα.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα αχαρτογράφητα αυτά περιστατικά περισσότερο κι από τους τρεις θανάτους που έχουν σημειωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, «δε με ανησυχούν οι θάνατοι. Με ανησυχούν αυτά τα περισσότερα ορφανά που εμφανίζονται μέρα με την ημέρα και έχει δώσει το καθένα τον δικό του κύκλο μετάδοσης».
Χαρακτήρισε δε αυτούς τους κύκλους μετάδοσης επιθετικούς και χρησιμοποίησε ένα…κινέζικο παραμύθι για να δείξει την επιθετικότητα της μετάδοσης. «Ο κύκλος μετάδοσης είναι επιθετικός. Είναι σαν το παραμύθι με τον Κινέζο βασιλιά που έπαιξε σκάκι με έναν αντίπαλο και του είπε: “Αν σε νικήσω θα μου δίνεις για κάθε τετράγωνο διπλάσιους τόνους ρύζι”. Και όταν έχασε ο βασιλιάς, είδε ότι δεν τον έφτανε η παραγωγή της Κίνας, δεν ξέρω για πόσα χρόνια, τόσα δισεκατομμύρια τόνοι ρυζιού ήταν» είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.
Η σαφής επιθετική αύξηση του ιού και η ταχεία εξάπλωσή του αποτελούν δύο παράγοντες που ανησυχούν τους επιστήμονες στην Ευρώπη, που βλέπουν την πανδημία πια να εξελίσσεται ζωντανά στη Γηραιά ήπειρο. «Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε την επιθετική αύξηση του ιού και να σκεφτούμε ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα. Πρέπει να απομονωνόμαστε, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Η επιθετική αύξηση του ιού αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχα φαινόμενα με αυτά της Ιταλίας και στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσιόδρας.
Ωστόσο, τόνισε ότι τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα από την πορεία του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν πιο αναλυτική εκτίμηση για την τροχιά της Ελλάδας. «Με τα δεδομένα που έχω αυτή τη στιγμή, δε μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας. Θα μου επιτρέψετε να περιμένω μία εβδομάδα για να το πω με σιγουριά αυτό» ανέφερε ο καθηγητής. Σε διάστημα, δε, 2-3 εβδομάδων εκτίμησε ότι θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων, τα οποία εχουν ληφθει εγκαίρως και σε υπερθετικό βαθμό.
Η εξαντλητική ιχνηλάτηση
Η ιχνηλάτηση, δηλαδή η ανίχνευση και ο εντοπισμός των προσώπων του περιβάλλοντος ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος, είναι μια διαδικασία που εφαρμόστηκε με επιτυχία από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αμέσως μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα εισαγόμενα κρρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Με την ιχνηλάτηση απομονώθηκαν χιλιάδες πρόσωπα, στενές επαφές των ασθενών ώστε να ανακοπεί η μετάδοση στην κοινότητα και εντοπίστηκαν και νέοι ασθενείς.
«Ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία της εξαντλητικής ιχνηλάτησης έχει οδηγήσει σε μια μείωση ή σε μια μη δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες. Εξακολουθούμε εξαντλητικά να την κάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Όσο αντέχουμε, θα το κάνουμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αλλά εξήγησε πως «από ένα σημείο και μετά γίνεται εξαιρετικά δύσκολο γιατί κάθε “ορφανό” κρούσμα έχει το δικό του κύκλο μετάδοσης, ο οποίος μπορεί να είναι εκθετικός και να έχει ξεκινήσει πριν 5 μέρες, «οπότε και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Μπορεί να φτάςουμε πολύ γρήγορα, να ιχνηλατούμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα».
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post