Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση για το Κτηματολόγιο στον Δήμο της Αθήνας.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της κτηματογράφησης, με εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο εξάμηνο, καθώς μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η συλλογή δηλώσεων άγγιξε το 93% της επικράτειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή τον Απρίλιο, θα ξεκινήσει τελικά η ανάρτηση για τον δήμο της Αθήνας.
Μπορεί ο αρχικός σχεδιασμός από το Κτηματολόγιο να προέβλεπε έναρξη των αναρτήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω του ότι το Κτηματολόγιο προχωράει σε αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των ενστάσεων των ιδιοκτητών αλλά και του Δημοσίου, μετατίθεται η ημερομηνία.
Το νέο σύστημα εξέτασης θα επιφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, σημαντική μείωση στον αριθμό των ενστάσεων, καθώς από 1 εκατομμύριο αναμένεται να μειωθεί στο μισό, δηλαδή σε 500.000.
Στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
Ο Δήμος της Αθήνας είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος εξέτασης των εντάσεων. Ακολουθούν ο Βόλος (η προανάρτηση λήγει στις 4 Μαρτίου), η Λαμία και η Λιβαδειά (όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η προανάρτηση) και το «ΚΤΙΜΑ 16» (δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης που περιλαμβάνει περίπου 16.500.000 δικαιώματα, δηλαδή το 43% των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας.
Τελευταία ευκαιρία και μετά «τσουχτερά» πρόστιμα
Για όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική ιδιοκτησία τους, τα πρόστιμα και το πλαίσιο που θα τα χαρακτηρίζει πρόκειται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου 2308/1995.
Μέχρι τον Απρίλιο όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, τη στιγμή που ο συμβατικός στόχος ήταν 55%, ενώ αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Πλέον, εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή, λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας (ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post