«Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν μέσα από την διαδικασία της φυσικοθεραπείας,» ανάφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Εβρου «Συνεχί-ΖΩ» κ. Αναστασία Σπυρίδου μιλώντας στο περιθώριο της εκπαιδευτικής διημερίδας(7-8 Μαρτίου) του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020 (παροχή υγείας φροντίδας και κοινωνικών υπηρεσιών σε ευάλωτες κοινότητες στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας -Βουλγαρίας ΗS Care)που εντάχθηκε και υλοποιεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Εβρου «Συνεχί-ΖΩ».
Μέσα από τα εργαστήρια που έγιναν οι συμμετέχοντες φυσικοθεραπευτές ενημερώθηκαν για το Λεμφοίδημα και την θεραπευτική άσκηση μέσα από τεχνικές.
«Η πιο σωστή αντιμετώπιση ενός ασθενή με καρκίνο δεν είναι μόνο η φαρμακευτική προσέγγιση δηλαδή χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και οτιδήποτε άλλο γίνεται από το ιατρικό κομμάτι αλλά πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές, να μπει η άσκηση η εξατομικευμένη από την αρχή της φυσικοθεραπείας» είπε η κ. Σπυρίδου και τόνισε πως « ουσιαστικά θα πρέπει να συνταγογραφείται μαζί με το φάρμακο αυτή η εξατομικευμένη άσκηση για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή.»
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τέλος Απριλίου ,ωστόσο η κ. Σπυρίδου ζητά παράταση προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση για να συνεχιστούν αυτού του είδους οι εκπαιδεύσεις οι οποίες όπως όπως είπε, είναι απαραίτητες.
«Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση της υγείας του ογκολογικού ασθενή είναι συμπληρωματικός της θεραπευτικής προσέγγισης που έχει καθοριστεί από τον θεράποντα γιατρό. Μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή της διάγνωσης της νόσου και ανάλογα της ιατρικής προσέγγισης να προσφέρει την λεγόμενη θεραπευτική άσκηση η οποία προγραμματίζεται ατομικά στις ανάγκες του καθενός νοσούντα,» ανέφερε από την πλευρά της η κ. Πέττα Γεωργία Λέκτορας Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) .
Αναφερόμενη στην θεραπευτική άσκηση σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης στους ογκολογικούς ασθενείς, η κ. Πέττα είπε πως «το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι ένα σύνδρομο που μελετάται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της υγείας, έχει να κάνει με τις επιπτώσεις των φαρμάκων στον οργανισμό αντιμετωπίζεται όταν τελειώνει η θεραπεία ,όμως έχει βρεθεί ότι εάν συνδυασθεί με κατάλληλη προγραμματισμένη άσκηση αυτό το σύνδρομο έχει λιγότερα συμπτώματα μικρότερης έντασης και αποκαθίσταται γρηγορότερα.»
«Τα σεμινάρια είναι απόλυτης προτεραιότητας διότι από αυτά τα σεμινάρια ωφελούμεθα και εμείς οι επιστήμονες υγείας και οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν έχουν καλύτερη ενημέρωση για να αυτοδιαχειριστούν τα προβλήματα τους,» παραδέχθηκε η κ. Πέττα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Π.Τ. Φυσικοθεραπευτών Θράκης κ. Τριανταφυλλιά Καμαργιάννη υποστήριξε πως η διαβίου εκπαίδευση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των θεραπευτών υγείας.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post