Φρένο στις επί 12ετία μειώσεις συντάξεων θα βάλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα (17/02) στη Βουλή – Μέση αύξηση 1,8% ανά έτος φέρνει το νέο ασφαλιστικό στις κύριες συντάξεις.
Αύξηση 22% ή 1,8% ανά έτος θα φέρει το νέο ασφαλιστικό στη μέση κύρια σύνταξη έως το 2030.
Αυτό προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη την οποία διαμόρφωσε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή βάσει του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με την μελέτη η μέση κύρια σύνταξη πέρσι ανήλθε πέρσι στα 774 ευρώ, ενώ το 2030 θα ανέλθει στα 1.003 ευρώ, αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως αναμένεται να αυξηθεί κατά 229 ευρώ.
Η αύξηση αυτή θα συντελεσθεί σταδιακά και θα οφείλεται αφενός στην αύξηση των συντάξεων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και αφετέρου στο «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αυξήσεων στις συντάξεις βάσει ΑΕΠ και πληθωρισμού, το οποίο θα ισχύσει από το 2023 και έπειτα, σύμφωνα με κύκλους των Ταμείων.
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι θα είναι όσοι εργάστηκαν πάνω από 30 χρόνια.
Για παράδειγμα ασφαλισμένος που συνταξιοδοτήθηκε το 2018 με μισθό 1600 ευρώ. Με 36 χρόνια ασφάλισης σήμερα λαμβάνει 950 ευρώ, ενώ η νέα σύνταξη του αυξάνεται κατά 71 ευρώ στα 1021 ευρώ.
Αν έχει εργαστεί 40 χρόνια από 1069 ευρώ η σύνταξη του θα πάει στα 1184 (115 ευρώ αύξηση).
Στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων θα υπάρχει αύξηση από 5 έως 200 ευρώ, δηλαδή μέση αύξηση περίπου 99,5 ευρώ.
Συγκεκριμένα οι επικουρικές που αυξάνονται είναι:
IKA έως 160 ευρώ
ΝΑΤ έως 180 ευρώ
Τράπεζες έως 200 ευρώ
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
– Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 246 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της μείωσης των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης. Για το τρέχον οικονομικό έτος η απώλεια αυτή εκτιμάται στο ποσά των 123 εκατ. ευρώ περίπου.
– Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 3,6 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, από την κατάργηση της παρακράτησης εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας. Η εν λόγω απώλεια Θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων τον προϋπολογισμού τον ΕΟΠΥΥ.
Δείτε ΕΔΩ την αιτιολογική έκθεση του νέου νομοσχεδίου
– Δαπάνη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ περίπου, από την επαναχορήγηση μερίσματος σε χήρους και χήρες, οι οποίοι είναι κάτω των 52 ετών.
– Ετήσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, από την κατάργηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, για την θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής.
– Ετήσια δαπάνη ύψους 625 χιλ. ευρώ, η οποία αναλύεται σε 233,5 χιλ. ευρώ περίπου από την καταβολή επιδομάτων ευθύνης στους προϊστάμενους των νέων οργανικών μονάδων του e-Ε.Φ.Κ.Α. και 391,5 χιλ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των προαναφερόμενων οργανικών μονάδων.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο
– Εφάπαξ δαπάνη ύψους 253 χιλ. ευρώ περίπου, για την κάλυψη των δαπανών προμήθειας του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις νέες οργανικές μονάδες τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
– Δαπάνη από την κάλυψη του κόστους επέκτασης και ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υποδομών, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-Ε.Φ.Κ.Α.
– Δαπάνη λόγω αναπροσαρμογής της μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων στους συνταξιούχους που απασχολούνται, από 60% σε 30% για όσες περιπτώσεις συνταξιούχων ανέλαβαν απασχόληση μετά την δημοσίευση του ν.4387/2016. Η συγκεκριμένη δαπάνη δεν δύναται να εκτιμηθεί διότι εξαρτάται από το πλήθος, την ηλικία και τους φορείς απασχόλησης των συνταξιούχων.
– Ενδεχόμενη δαπάνη από τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί λόγω έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων που με το προγενέστερο καθεστώς δεν ήταν δυνατή
Δείτε ΕΔΩ τις τροποποιούμενες διατάξεις
– Ενδεχόμενη δαπάνη λόγω χορήγησης επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους εκείνους που είχαν αδυναμία εξόφλησης των οφειλών καθώς ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής τον οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση θεμελίωσης δικαιώματος.
– Ετήσια απώλεια εσόδων (κατά το μέρος της εισφοράς των εργαζόμενων υπέρ ΟΑΕΔ), από την μεταβολή τον καθεστώτος ασφάλισης εξωκοινοβουλευτικών και μετακλητών υπαλλήλων.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post