Την άποψη ότι σήμερα είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβουμε τη φωνή των γυναικών, τις δικές τους επίσης ανάγκες, την δική τους προσφορά προς όλη τη διαδικασία οικοδόμησης μιας νέας Κύπρου καταθέτει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κύπρου κα Μαρία Χατζηπαύλου. «Η Κύπρος χρειάζεται σήμερα όλο τον πληθυσμό της συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και όλων των άλλων Κοινοτήτων και Ομάδων που ζούνε στο νησί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει ότι « Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν έχουμε διαπραγματεύσεις η παρουσία των γυναικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντική γιατί φέρνουν μια άλλη οπτική των υπό συζήτηση θεμάτων , όπως για παράδειγμα το θέμα της διακυβέρνησης και το μοίρασμα της εξουσίας, αλλά και το θέμα της οικονομίας και των περιουσιών. Η γυναικεία αντίληψη γι αυτά τα θέματα μέσα από την οπτική του φύλλου νομίζω θα πλατύνει πιο πολύ το χώρο της συζήτησης, της διαπραγμάτευσης αλλά και θα έχουμε στο τέλος μια συμφωνία και ένα Σύνταγμα το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό για όλο τον πληθυσμό.» τονίζει η κα Χατζηπαύλου.
Τα θέματα που απασχολούν τη γυναίκα, παραγκωνίζονται, περιθωριοποιούνται, διότι, όπως εξηγεί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κύπρου, συνήθως κυριαρχεί ένα αφήγημα το οποίο είναι πολύ ανδροκρατούμενο , πολύ ανδρικό και προτάσσει ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποια θέματα στην ατζέντα είναι τα πιο σημαντικά από άλλα θέματα.
«Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιπροσώπευση των γυναικών, με την πολύ ουσιαστική συμμετοχή τους, με θέματα βίας ενάντια στις γυναίκες , με γυναικοκτονίες που άρχισαν να αναπτύσσονται πιο πολύ σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και μας τρομάζει πάρα πολύ. Και επίσης οι θεσμοί πώς δουλεύουν και πώς προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και ειδικά τις γυναίκες οι οποίες υφίστανται πολλαπλά είδη καταπίεσης και βίας και επομένως πρέπει να αναθεωρήσουμε ξανά τη λειτουργία της ασφάλειας και τον θεσμό μας απέναντι σ΄ αυτά τα κοινωνικά τρομακτικά ζητήματα» τονίζει η κα Χατζηπαύλου. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πολιτεία σήμερα πρέπει να αναθεωρήσει πολύ πώς λειτουργούν οι θεσμοί της, οι διάφοροι λειτουργοί που έχουν αυτή την ευθύνη και επίσης πώς είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα τα γυναικεία και στα θέματα τα έμφυλα, όπως είναι η βία ενάντια στις γυναίκες.»
Όσο πιο πολλές γυναίκες υπάρχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων και όσο πιο πολύ αυτές οι γυναίκες είναι ευαισθητοποιημένες με μια συνειδητότητα του φύλλου , δηλαδή τι σημαίνουν οι διάφορες πολιτικές και τι επίδραση έχουν πάνω στους άνδρες και στις γυναίκες νομίζω ότι η προσφορά τους θα είναι πολύ ουσιαστική και επίσης θα αναθεωρήσουν πολλούς από τους Νόμους. Είναι έμφυλοι Νόμοι, κατασκευάστηκαν και ψηφίστηκαν σε μια εποχή που είτε ήταν μηδαμινή η παρουσία των γυναικών ή πολύ ελάχιστη, ώστε να γίνεται μια πιο ολιστική και ολοκληρωμένη συζήτηση για το τι είδους Νόμους ψηφίζουμε που θα αντιπροσωπεύουν τα ζητήματα αυτά μέσα στην πολυπλοκότητα και πολυσυνθετότητα τους.
«Πραγματικά πιστεύω ότι το προσωπικό βίωμα και η προσωπική εμπειρία του κάθε ανθρώπου που βρίσκεται ειδικά σε καταστάσεις, όπως το Κυπριακό που είναι μια διαρκής καθημερινότητα όλων μας κ.α. η κυριαρχούσα φωνή δεν αφήνει πολύ χώρο για να ακουστούν ακριβώς οι αφηγήσεις και τα βιώματα πολλών ομάδων που απαρτίζουν την κοινωνία μας, που είναι εξίσου σημαντικές, όπως είναι και η συζήτηση πάνω σε θέματα ασφάλειας της χώρας μας» δηλώνει και σημειώνει πόσο σημαντικό είναι να στρέφουμε την προσοχή μας στο μικρό, στο ταπεινό και στο παραγκωνισμένο. Είναι εκεί που και ο φεμινισμός μας λέει ότι η προσωπική ιστορία του κάθε ανθρώπου , ειδικά των ομάδων που δεν είναι εκτεθειμένες ούτε στα ΜΜΕ ούτε στον καθημερινό πολιτικό λόγο των κυβερνώντων ή των ελίτ, πρέπει να τους δίνουμε χώρο, πώς να ακούγονται αλλιώτικα, είναι σημάδια τα οποία μας δείχνουν ότι η δημοκρατία μας είναι ελλιπής.»
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post