Λύση στο σύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού καλείται να δώσει η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της, ιδιαίτερα στα νησιά του νοριοανατολικού Αιγαίου, τα οποία αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών-προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Το έργο της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, καθώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν πλέον ξεπεράσει τις αντοχές τους, ενώ και οι αντιδράσεις των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, δείχνουν να γίνονται ολοένα και πιο ακραίες.
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο, παρ’ ότι όλοι θεωρούν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αμφισβητείται για το αν και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα νησιά. Οι δομές στα νησιά φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους παραπάνω από τη δυναμική τους, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών έχουν χάσει κάθε αίσθημα ασφάλειας, όπως και την υπομονή τους.
Ήδη οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων και φορέων είναι μεγάλες, τόσο σε όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση δίπλα στα σπίτια τους, όσο και για το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται στη μεταφορά τουλάχιστον των μισών αλλοδαπών στην ηπειρωτική χώρα και στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, για τους υπόλοιπους, με παράλληλη επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασυλίας. Οι κάτοικοι των νησιών και οι φορείς αρνούνται την κατασκευή των κλειστών δομών και ζητούν από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση και τη μεταφορά των καταυλισμών.
Χαρακτηριστικά της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί, είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν πριν από λίγα 24ωρα μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών. Η αστυνομία ταυτοποίησε 14 αλλοδαπούς που συμμετείχαν στις ταραχές της Μόριας, για τους οποπιους σχηματίστηκε δικογραφία.
Ταυτοποιήθηκαν οι 14 αλλοδαποί για τα επεισόδια στη Μόρια
Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν 14 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, που ταυτοποιήθηκαν από την Ασφάλεια Μυτιλήνης για τη συμμετοχή τους στα εκτεταμένα επεισόδια τα οποία αναστάτωσαν το Κ.Υ.Τ. της Μόριας στη Λέσβο το πρωί της περασμένης Δευτέρας.
Η σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης περιλαμβάνει κατηγορίες για τα αδικήματα της στάσης, της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, του εμπρησμού, καθώς και της νομοθεσίας για τα όπλα.
Υπενθυμίζεται ότι ομάδες μεταναστών είχαν εμποδίσει την καθιερωμένη διανομή φαγητού στους φιλοξενούμενους στο hot spot και είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του Καρά – Τεπέ στη Μυτιλήνη με σκοπό να κάνουν πορεία προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής.
Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις τους εγκλώβισαν, άρχισαν να πετούν εναντίον τους πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον τους και άναψαν φωτιές. Μεταξύ αυτών που προκαλούσαν τα επεισόδια ήταν και δυο γυναίκες οι οποίες συνεπλάκησαν με έναν αστυνομικό και μάλιστα η μια καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό να προσπαθεία να αρπάξει το υπηρεσιακό του όπλο από την θήκη του.
Αντιδράσεις στα νησιά για το σχέδιο της Κυβέρνησης
Εξαπίνης έπιασε τα νησιά του Αιγαίου η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για επίταξη χώρων, με στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.
Ο κ. Μουτζούρης χαρακτηρίζει «έκπληξη» την απόφαση, ενώ εκτιμά «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».
Την ερχόμενη Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
«Η κοινωνία θα αντιδράσει»
«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Μουτζούρης.
«Απαράδεκτη η απόφαση»
Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:
«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».
Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.
Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, χώρων και εκτάσεων για τη δημιουργιά κλειστών κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, με την ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».
Οι χώροι που επιτάσσονται είναι οι εξής:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς αλλά και το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πώς θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στις δομές αυτές θα διαμένουν:
– πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
– δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και,
– τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.
Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστές δομές.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.
Ο Δήμος Χίου επιχειρεί να μπλοκάρει με δικαστικά μέτρα την επίταξη
Την κατηγορηματική αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στο “17”, προκειμένου να μετατραπεί σε κλειστή δομή για τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Έπειτα από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων των δημοτικών συνδυασμών το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταγγέλλονται οι κινήσεις της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι τορπιλίζονται τα μέτρα εμπιστοσύνης που είχε εξαγγείλει ο Νότης Μηταράκης πριν από δύο εβδομάδες ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του ΤΕΕ προκειμένου να μπλοκαριστεί η επίταξη καθώς και κάθε άλλη δικαστική πράξη που σχετίζεται με αυτή.
Εκτός των άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής ενώ καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρόντων συμβούλων με τον σύμβουλο της πλειοψηφίας και αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ξενάκη να διευκρινίζει πριν την αποχώρηση του ότι αν ήταν παρών δεν θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης των επικεφαλής ως μη συμφέρουσα για τη Χίο και τους κατοίκους της ενώ διαφώνησε και ο αντιδήμαρχος Ιωνίας Γιώργος Κλιαμενάκης.
Διαφορετικό ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση το οποίο ψηφίστηκε και από τη Χιακή Συμπολιτεία.
Πού θα γίνει η κλειστή δομή στη Χίο
Στην άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου κέντρου στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού προχωρά η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της επίταξης δημοτικής έκτασης στην περιοχή.
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης Χίος, η νέα δομή φιλοξενίας, στην οποία θα στεγαστούν τρεις δομές, δηλαδή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Κέντρο ασυνόδευτων παιδιών και Προαναχωρησιακό Κέντρο, θα αναπτυχθεί πλήρως (αν τελικά αυτό απαιτηθεί) σε έκταση 300 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 250 στρέμματα ανήκουν στον Δήμο Χίου και τα 50 περίπου στρέμματα στο ελληνικό δημόσιο.
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος της εφημερίδας αναφέρουν ότι η έναρξη των εργασιών περίφραξης των χώρων που επιτάσσονται είναι θέμα ημερών, αφού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ίσως και νωρίτερα, θα εγκατασταθούν οι ανάδοχοι των έργων της τοποθέτησης συρματοπλεγμάτων.
Στην περίπτωση της Χίου, το έργο της περίφραξης έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία από τη Στερεά Ελλάδα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να το ολοκληρώσει μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο.
Οι κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν στον ιστότοπο ότι για να επιτευχθεί το κλείσιμο της ΒΙΑΛ σίγουρα θα απαιτηθεί ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, ταυτόχρονης λειτουργίας των δύο δομών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δοθεί σαφής χρονική δέσμευση για το πότε θα κλείσει το υπάρχον hotspot.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη παρά τις αντιδράσεις να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των νέων κέντρων, το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, ώστε αφενός οι νεοαφιχθέντες να οδηγούνται προς προσωρινή κράτηση στα νέα κέντρα, αφετέρου να ξεκινήσει η διαδικασία των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που κατά την ίδια θα λειτουργήσει σωτήρια και προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των υπαρχουσών δομών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post