Νέες καταθέσεις από ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, άρση της κουκούλας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο περιλαμβάνει ο τελικός «οδικός άξονας» της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής πριν την σύνταξη του τελικού πορίσματος για την σκευωρία Novartis και τις παρακρατικές δράσεις του πολυπλόκαμου μηχανισμού «Ρασπούτιν».
Όπως δηλώνουν στελέχη της επιτροπής στο «protothema.gr» οι εργασίες εισέρχονται στο κρισιμότερο 20ήμερο εξηγώντας, πως αν και ήδη έχουν προκύψει σημαντικά ευρήματα για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, στο επόμενο διάστημα αναμένονται συνταρακτικές αποκαλύψεις που θα «… αναβαθμίσουν το κατηγορητήριο».
Πιθανή κατάθεση από Ε. Κουτζαμάνη και Ε. Κυβέλου
Ειδικότερα, κατά την σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής θα καθορίσουν τον προγραμματισμό εργασιών των επόμενων εβδομάδων. Η ατζέντα περιλαμβάνει τον τελικό καθορισμό της λίστας μαρτύρων με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν ότι μετά την εξέταση των Ιωάννη Αγγελή, Παναγιώτη Αθανασίου, Γεωργίας Τσατάνη και Ελένης Ράικου που τις προηγούμενες εβδομάδες περιέγραψαν λεπτομερώς και με πραγματικά περιστατικά τις παρεμβάσεις, απειλές και εκβιασμούς του κ. Παπαγγελόπουλου, πιθανότατα θα κληθεί και άλλος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός για κατάθεση.
Εξηγούν πως από τα όσα ανέφερε η κυρία Τσατάνη προκύπτει η ανάγκη κλήσης για εξέταση και της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώην εισαγγελέας Εφετών υποστήριξε στην κατάθεσή της την περασμένη Πέμπτη πως ο κ. Παπαγγελόπουλος επισκέφθηκε την κυρία Κουτζαμάνη απαιτώντας την αποπομπή της υπογραμμίζοντας πως «αν κληθεί η κ. Κοτζαμάνη θα τα καταθέσει όλα αυτά, δεδομένου ότι και στην ίδια πηγαινοερχόταν και ζητούσε την πειθαρχική μου τιμωρία και καταδίκη».
Άλλωστε, η κυρία Κουτζαμάνη κατά την αποχώρησή της από το ανώτατο αξίωμα τον Ιούνιο του 2016 είχε αναφέρει: «θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής». Το αν τελικά θα κληθεί η κυρία Κουτζαμανη θα καθοριστεί από το σφιχτό χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
Εκτός αυτού, το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται να ζητήσει την εξέταση και της πρώην αντεισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου η οποία στις 10.4.2017 είχε καταγγείλει «αλχημείες» που οδήγησαν στην προαγωγή της άπειρης Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφοράς υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται το πλέον επιθυμητό πεδίο επιρροής διαφόρων συμφερόντων (πολιτικών, οικονομικών και άλλων)».
Επίσης, μετά απο πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή θα κληθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος – Παύλος Πολάκης και ο γνωστός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή. Παράλληλα, η πλειοψηφία της επιτροπής προσανατολίζεται να καλέσει και την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Αγγελή. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει υποστηρίξει ότι η κυρία Δημητρίου γνωρίζει το πραγματικό πρόσωπο και δράση του “Ρασπούτιν”. Πέραν αυτού ορισμένα στελέχη της προανακριτικής δεν αποκλείουν να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εργασιών της προανακριτικής, νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η χρήση παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες κτλ) σε περιπτώσεις εγκλημάτων διαφθοράς, εφόσον βεβαίως προσκομιστεί απο τους μάρτυρες σχετικό υλικό.
Η προανακριτική βγάζει την κουκούλα των προστατευόμενων
Εκτός αυτών η λίστα περιλαμβάνει και τα αιτήματα όλων των κομμάτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση των περίφημων “κουκουλοφόρων” μαρτύρων “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” με την φυσική τους παρουσία. Υπενθυμίζεται πως στις έωλες καταθέσεις των δύο αυτών προσώπων στηρίχθηκαν οι διώξεις των δέκα πολιτικών.
Να σημειωθεί ότι το καθεστώς προστασίας παρασχέθη μετά από αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς. Ωστόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα εξετάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο -με αυτοπρόσωπη παρουσία, χωρίς μέτρα προφύλαξης της πραγματικής τους ταυτότητας – και απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή που διεξάγουν παράλληλη έρευνα για τους χειρισμούς της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη. Το γεγονός αυτό αίρει κάθε εμπόδιο προκειμένου να ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και απο τα μέλη της προανακριτικής της Βουλής. Υπο αυτά τα δεδομένα στελέχη της επιτροπής εξηγούν ότι θα υποβληθεί αίτημα προκειμένου να μεταβούν σε ειδικό χώρο – πιθανότατα στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ για την προστασία μαρτύρων – και να τους εξετάσουν. Μεταξύ άλλων απο την συγκεκριμένη διαδικασία θα έχουν την δυνατότητα να διαπιστώσουν την πραγματική ταυτότητα των “κουκουλοφόρων” και την πραγματική τους εμπλοκή στην υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκος Μανιαδάκης έχει υποστηρίξει ότι ο “Μ. Σαράφης” είναι ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Novartis Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης και η “Αικ. Κελέση” είναι η κυρία Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κ. Φρουζή. Εαν η μαρτυρία επιβεβαιωθεί τοτε προκύπτει μείζον ζήτημα καθώς τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ήδη εξεταστεί από την προανακριτική δηλώνοντας ότι δεν έχουν σχέση με τις έρευνες και πως δεν γνωρίζουν το παραμικρό για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.
Σίγουρη η διεύρυνση κατηγορητηρίου
Πάντως, μετά την εξέταση των τεσσάρων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών και συγκεκριμένα της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, της πρώην εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του πρώην εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων Παναγιώτη Αθανασίου τα μέλη της προανακριτικής εξηγούν ότι διαθέτουν διευρυμένο κατάλογο με κυνικές παρεμβάσεις, πιέσεις και απειλές απο τον κ. Παπαγγελόπουλο σε μια σειρά κρίσιμων δικαστικών υποθέσεων.
Επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που ήδη έχουν συγκεντρώσει “δένουν” την παραπομπή του πρώην στελέχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο για τα τέσσερα αρχικά αδικήματα (ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία) και τους υποχρεώνουν να ζητήσουν απο την Ολομέλεια της Βουλής διεύρυνση του σχετικού κατηγορητηρίου με βαρύτατα κακουργήματα που τελέστηκαν κατ’ επανάληψη και παραπέμπουν σε υποθέσεις ενορχήστρωσης παρακρατικής ή σκληρής εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ άλλων μελετάται η ένταξη των αδικημάτων της κατάχρησης εξουσίας, απιστίας, απειλής ή εκβιασμού και η επιβαρυντική ενίσχυση των υπαρχόντων.
Απειλές, εκβιασμοί, βραχιολάκια και βόμβες
Από την αξιολόγηση των ευρημάτων εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά και επομένως θα αναλυθούν επαρκώς στο τελικό πόρισμα τα εξής: η αποκάλυψη του κ. Αγγελή για έγγραφο του FBI που αποκρύφτηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς και δεν συμπεριελήφθη στην δικογραφία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων καθώς έδειχνε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Η πρόσφατη κατάθεση του ίδιου στην τακτική δικαιοσύνη για ειδικό σχέδιο της τότε κυβέρνησης προκειμένου να περάσει “βραχιολάκια” στους Αντ. Σαμαρά, Αν. Λοβέρδο και Αδ. Γεωργιάδη. Η αποκάλυψη της κυρίας Ράικου ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απαίτησε την “κατασκευή” κατηγορητηρίου με στημένους μάρτυρες αλλά και η απαίτησή του να “εξαφανιστεί” το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας που επισήμανε παράτυπες δανειοδοτήσεις σε εκατοντάδες επιχειρηματίες απο την Τράπεζα Αττικής. Οι καταγγελίες του κ. Αθανασίου ότι ο πρώην υπουργός επιχειρούσε να επηρεάσει τις έρευνες προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρίστου. Να δεσμευτεί η περιουσία του μεγαλομετόχου του ΣΚΑΙ Ιωάννη Αλαφούζου την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και παράλληλα να μπει στο αρχείο ο φάκελος για τα βοσκοτόπια του εργολάβου Ιωάννη Καλογρίτσα. Αλλά και η μαρτυρία της κυρίας Τσατάνη για τις απειλές του κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να ασκηθούν διώξεις στον Αν. Βγενόπουλο καθώς και το “κυνήγι” που εξαπέλυσε εναντίον της όταν η ίδια αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει στα μέλη της επιτροπής και οι αναφορές της κυρίας Τσατάνη για την αλληλουχία γεγονότων πριν την τρομοκρατική επίθεση με βόμβα στην οικία της. Όπως η ίδια δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και κατευθυνόμενα απο αυτόν δημοσιεύματα την στοχοποίησαν καθώς υποστήριζαν ότι με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου ευνοεί το κεφάλαιο. Η ίδια κατηγορία αναφερόταν και στην προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς μετά την βομβιστική επίθεση στο σπίτι της. Η κυρία Τσατάνη πρόσθεσε ότι πριν την επίθεση είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για απειλητικά μηνύματα που λάμβανε. Ωστόσο, αντί ενίσχυσης των μέτρων φρούρησης, αποφασίστηκε η αφαίρεση της φρουράς περίπου 15 ημέρες πριν την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού.
Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις των τεσσάρων εισαγγελέων καταγράφουν με λεπτομέρειες τον πανομοιότυπο τρόπο της παραθεσμικής – παρακρατικής λειτουργίας του μηχανισμού Ρασπούτιν:
1. Πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς δικαστικούς λειτουργούς για συγκεκριμένες υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν (Novartis, Τράπεζα Αττικής, επιχειρηματίες κ.α.)
2. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν ενδίδουν στις εξωθεσμικές πιέσεις, απειλούνται από τον τέως αναπληρωτή υπουργό.
3. Ακολουθεί στοχοποίηση μέσω δημοσιευμάτων απο συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους
4. προσπάθεια πειθαρχικής εξόντωσης τους.
Παραπομπή μόνο για Παπαγγελόπουλο
Πάντως, για την ώρα δεν εξετάζεται διεύρυνση και ως προς τα υπό παραπομπή πρόσωπα αν και η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της μετά την κατάθεση της κυρίας Τσατάνη κάνει λόγο για “το παρακράτος των Ρασπούτιν – ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων τους”. Με δεδομένο δε, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει δηλώσει στους στενούς του συνεργάτες πως “Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ενδεχομένως, να υπάρξει μόνο απόδοση πολιτικών ευθυνών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post