Συνεχίζεται η προετοιμασία της χώρας για την «υποδοχή» του νέου κορωναϊού 2019-nCoV – καθώς οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν βέβαιο το «εισαγόμενο κρούσμα» μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Τα δύο «μέτωπα» στα οποία έχει επικεντρωθεί το υπουργείο Υγείας, που έχει τον συντονισμό της εφαρμογής του Εθνικού σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, είναι τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία, τα σημεία δηλαδή όπου θα εντοπιστεί το πιθανό κρούσμα.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η θερμομέτρηση με υπέρυθρα θερμόμετρα εφαρμόζεται σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα με τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο αλλά και σε επιλεγμένες πτήσεις που προσγειώνονται στην Αθήνα πάλι με κριτήριο την προέλευση από Κίνα μέσω άλλης χώρας.
Με δεδομένο τον ρυθμό με τον οποίο κινείται και μεταδίδεται ο νέος κορωναϊός εντός αλλά και εκτός Κίνας ( τα κρούσματα έφτασαν τα 28.000 και οι θάνατοι τους 563) ουσιαστικά οι Έλληνες, επιστήμονες και αρμόδιοι, γνωρίζουν πως η έκβαση της «μάχης» κατά του ιού θα κριθεί από τον έγκαιρο εντοπισμό του και συνεπώς την απομόνωσή του. Αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι να μην εισαχθεί ανεξέλεγκτα το κρούσμα και να μην αποτελέσει μια «αόρατη» εστία μετάδοσης, καθώς μετά μεγαλώνει πολύ ο κύκλος των ανθρώπων που ελέγχονται για τυχόν μόλυνση. Όπως έγινε στη Γερμανία, όπου η Κινέζα εργαζόμενη της εταιρίας Webasto, είχε ταξιδέψει προς το Μόναχο έχοντας εκδηλώσει αλλά και καλύψει τα συμπτώματα. Η ίδια δεν εντοπίστηκε ως κρούσμα εφόσον είχε λάβει αντιπυρετικά και άλλα σκευάσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει άλλους 12 «κρίκους» στη μολυσματική αλυσίδα του κορωναϊού, τους 12 ασθενείς που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται απομονωμένοι σε νοσοκομεία.
«Απαιτείται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα πιθανό περιστατικό και να απομονωθεί αμέσως για να σταματήσει τη μετάδοση. Το ζητούμενο είναι να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νέα επιδημία, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας και προσομοίωσης για αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο «Αττικόν». Επίσης, προσομοίωση αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος πραγματοποιήθηκε χθες και στο νοσοκομείο «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, σε συνέχεια εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σήμερα, αντίστοιχες ασκήσεις αναμένονται στα Ιωάννινα και τη Λάρισα.
Η άσκηση ετοιμότητας στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης αφορούσε σε ένα ζευγάρι το οποίο ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το σενάριο, στον πρώτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδο των δύο ανθρώπων στην Ελλάδα, κανείς δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα του 2019-nCoV. Παρήλθαν 48 ώρες από την άφιξή τους και στη συνέχεια εμφάνισαν κάποια πρώτα συμπτώματα που έκριναν πως μοιάζουν με αυτά του νέου κορονοϊού. Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ στο ξενοδοχείο – πάντα σύμφωνα με το σενάριο- το οποίο, τηρώντας όλες τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών κορονοϊού, διακόμισε τους δύο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο «Μποδοσάκειο», όπου ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε Νοσοκομείου.
Το «Αττικόν» είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για την υποδοχή και τη νοσηλεία κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό. Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα εξής: Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό «Ο Ευαγγελισμός», «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας, Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών, Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών καθώς και ειδικόχώρο νοσηλείας.
Στο «Αττικόν» η πρότυπη μονάδα νοσηλείας περιλαμβάνει θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πίεσης που βρίσκονται στην Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική – και η οποία έχει διαχειριστεί σημαντικά περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της μονάδας και των ειδικών της είναι η αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως εν προκειμένω αυτή που προκαλεί ο νέος κορωναϊός. Η μονάδα βρίσκεται σε επικοινωνία με όλα τα Κέντρα αναφοράς για τον νέο κοροναϊό στην επικράτεια, όπως και με τις άλλες Πανεπιστημιακές Κλινικές του «Αττικόν» (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια) για την αντιμετώπιση των περιστατικών.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post