Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό που παρά την έντονη του γεύση η οποία στέκεται αιτία να το αποφεύγουν πολλοί, προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό.
Αυτοί που αποφεύγουν το σκόρδο εάν γνώριζαν τα ευεργετικά του οφέλη ίσως και να αναθεωρούσαν την άποψη τους γι’αυτό. Έτσι το σκόρδο όχι μόνο ρίχνει την αρτηριακή πίεση αλλά δρα και κατά των καρκινικών κυττάρων.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως άτομα που κατανάλωναν σκόρδο είχε και αντικαρκινική δράση στον οργανισμό τους. Αυτό μάλιστα δρούσε όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα επιβεβαιώνεται πως υπάρχει στενή ”σχέση” ανάμεσα στην κατανάλωση σκόρδου και στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη και του στομάχου.Τα αποτελέσματα βέβαια των μελετών αυτών για να είναι ασφαλή θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες.
Η αντικαρκινική δράση του σκόρδου αποδίδεται στην πολύπλοκη χημεία του. Ειδικότερα, περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες, οι οποίες φαίνεται να επιβραδύνουν αλλά και να προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, οι επιστήμονες συμβουλεύουν την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης σκόρδου, διότι μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες όπως: διαταραχές στομάχου, διάρροια, μείωση πρωτεϊνών αλλά και ασβεστίου στο αίμα ,εμφάνιση βρογχικού άσθματος αλλά και εκζέματος.Επιπρόσθετα η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση(υπόταση).
Κωνσταντίνα Τ.
Discussion about this post