Τις ημέρες που ήταν στο βουνό ωρίμασε στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη η ιδέα να προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Η οριστική απόφασή του, ωστόσο, ελήφθη στους πρόποδες του Λυκαβηττού έπειτα από ένα τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός στην οικία του με τη μέχρι τώρα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στόχος του ήταν εξαρχής η εξεύρεση μιας υπερκομματικής προσωπικότητας, η οποία θα ένωνε τις πολιτικές δυνάμεις και θα εξασφάλιζε το συναινετικό πνεύμα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, είναι απαραίτητο για να προχωρήσει απρόσκοπτα η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματός της για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας. Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «έγινε έπειτα από πολλή σκέψη και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα».
Το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εκλεγεί πανηγυρικά με την πρώτη ψηφοφορία που ορίστηκε για την Τετάρτη, ήταν στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για πρώτη φορά από τους συνεργάτες του να του υποβάλουν προτάσεις για τους πιθανούς υποψηφίους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θερμότερος υπερασπιστής της προέδρου του ΣτΕ ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και όσοι άλλοι εκφράστηκαν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχαν μόνο θετικά να πουν για την επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πολύ θετική γνώμη για την κυρία Σακελλαροπούλου την οποία συνάντησε πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο όταν με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επισκέφτηκε στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επίσκεψή του, η οποία έγινε σε μια περίοδο όπου ήταν σε εκκρεμότητα σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έπρεπε να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική, ενώ από την Πειραιώς δεν είχε εκδοθεί καμία σχετική ανακοίνωση.
Η πρώτη συνάντηση
Η πρόεδρος του ΣτΕ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στον κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό όταν του την πρότειναν ως υποψήφια για το Προεδρικό Μέγαρο την έθεσε εξαρχής στη short list που είχε κρατήσει με τα ονόματα των προσώπων που θα αξιολογούσε για να καταλήξει στον έναν ή στη μία που εντέλει θα πρότεινε. Μόλις επέστρεψε από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο Μέτσοβο, ο πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί στους συνομιλητές του ότι βρισκόταν κοντά στη λήψη της τελικής του απόφασης.
Το όνομα της προέδρου του ΣτΕ βρισκόταν στην κορυφή της αξιολόγησης που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος στο βουνό. Με εξαίρεση, ωστόσο, έναν-δύο στενούς ανθρώπους του περιβάλλοντός του, δεν εκμυστηρεύτηκε σε κανέναν τον προσανατολισμό του. «Είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου», δήλωνε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε εκείνες τις ημέρες.
Φωτογραφίζοντας, μάλιστα, την επιλογή που έκανε δύο εβδομάδες αργότερα, αλλά τότε λίγοι υποψιάζονταν, συμπλήρωνε ότι η εισήγησή του «θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν». Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός δεν βιάστηκε να ανακοινώσει την επιλογή του, προτού συζητήσει ο ίδιος πρόσωπο με πρόσωπο με την επικρατέστερη επιλογή του που παρέμενε η πρόεδρος του ΣτΕ. Λίγο προτού ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο σπίτι του στον περιφερειακό δρόμο του Λυκαβηττού την κυρία Σακελλαροπούλου και συναντήθηκε μαζί της υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Η ανώτατη δικαστικός ενημερώθηκε ότι ήταν μία από τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να της ανακοινώσει την απόφασή του.
Οι πληροφορίες που εκ των υστέρων έρχονται στο φως, αφού γνώση της συνάντησης δεν είχαν ούτε οι άνθρωποι του Μαξίμου, αναφέρουν ότι ήταν μια σχετικά μακρά συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν αρκετά θέματα. «Ηταν μια συνάντηση ουσίας», λένε πηγές που είναι κοινωνοί της συζήτησης που έγινε ανάμεσα στους δύο.
«Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί όταν αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία η κυρία Σακελλαροπούλου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Από εκεί και ύστερα, εξηγούν, ο πρωθυπουργός αναζητούσε τον κατάλληλο χρόνο για να ανακοινώσει την απόφασή του δίνοντας ταυτόχρονα στην πρόεδρο του ΣτΕ λίγο χρόνο για να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου ήταν προεδρεύουσα από τον Οκτώβριο του 2018.
Πώς κάηκαν τα σενάρια
Η ακατάσχετη ονοματολογία, ωστόσο, που είχε ως αποτέλεσμα να πλάθονται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ευφάνταστα σενάρια για πιθανούς υποψηφίους που ποτέ δεν συζητήθηκαν στο Μαξίμου υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει την περασμένη Τετάρτη την επίσπευση της ανακοίνωσης, διαψεύδοντας τους περισσότερους σεναριογράφους.
Η επιλογή της προέδρου του ΣτΕ δεν είχε διαρρεύσει και ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορεί να ισχυριστούν ότι ήξεραν την απόφαση του πρωθυπουργού, πριν γίνει επισήμως γνωστή από τη βιντεοσκοπημένη δήλωση του πρωθυπουργού, καθώς βούλησή του ήταν «να γίνουν όλα με τη δέουσα σοβαρότητα». Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει στην κυρία Σακελλαροπούλου γνωστοποιώντας της ότι κατέληξε σε εκείνη, καθώς και στον απερχόμενο Προκόπη Παυλόπουλο για να του ανακοινώσει ότι δεν θα προτείνει την επανεκλογή του.
Την ίδια περίπου ώρα, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την απόφασή του και σε έναν πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών, δεσμεύοντάς τους ωστόσο να μην κοινοποιήσουν προς τα έξω την πληροφορία, μέχρι να μεταδοθεί τηλεοπτικά η δήλωσή του. Οι συνεργάτες του, μάλιστα, που απαρτίζουν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έκλεισαν τα τηλέφωνά τους για να αποφύγουν τις πιέσεις των δημοσιογράφων, που άρχισαν να τηλεφωνούν ασταμάτητα μόλις έγινε γνωστό ότι ετοιμαζόταν δήλωση του πρωθυπουργού. Η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου απέκτησε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του ονόματός της μεγάλη δυναμική, κάτι που στην κυβέρνηση θεωρούσαν αναμενόμενο. Ηξεραν, σύμφωνα με όσα λένε γνώστες του παρασκηνίου, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμφωνούσε, γεγονός που εξασφαλίζει την ευρύτερη συναίνεση που επιθυμούσαν στο Μαξίμου.
Πιθανολογούσαν ταυτόχρονα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είχε προβλέψει ο πρωθυπουργός, θα δυσκολευόταν να αρνηθεί την υπερψήφιση της ανώτατης δικαστή που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει για την ηγεσία του ΣτΕ. Οπως και έγινε, εντέλει, υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την επιμονή ότι έπρεπε να ψηφιστεί εκ νέου ο κ. Παυλόπουλος και, εκών άκων, να συνταυτιστεί με την κυβερνητική πρόταση.
«Ένας zεστός άνθρωπος»
Σύμφωνα με όσα λένε από το κυβερνητικό επιτελείο, η υποψήφια Πρόεδρος είναι ένα πρόσωπο που «συμβολίζει τα χαρακτηριστικά Μητσοτάκη για τη νέα εποχή». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μη κομματικό πρόσωπο», που «υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη με εξαιρετικές επιδόσεις εδώ και πολλά χρόνια». «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι ένα πρόσωπο μη πολιτικό», εξήγησε. Και αυτό διότι «ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως ανώτατη δικαστής, έχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Κατά συνέπεια, έχει πολύ ισχυρή άποψη για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα και μπορεί να την εκπροσωπήσει με επάρκεια».
Στην τελική κρίση του πρωθυπουργού βάρυνε το γεγονός ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπερι-βαλλοντική και φιλοαναπτυξιακή». Είναι μια θεώρηση των πραγμάτων, πολύ κοντινή με τις απόψεις του πρωθυπουργού, μια θεώρηση «που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή».
«Δεν ψάχναμε έναν Πρόεδρο ο οποίος τυπικά μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και να πληροί ικανοποιητικά τις προδιαγραφές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω». Και επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος». Στα υπέρ της, λένε επιτελείς του Μαξίμου, μέτρησε ακόμη και το γεγονός ότι είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυβερνητικοί επιτελείς επισημαίνουν ακόμη ότι είναι «αξιοκρατική επιλογή», αλλά με πολλούς ιδιαίτερους συμβολισμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Επέλεξε να αναδειχθεί για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει ότι «θέλει μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους».
Η νέα πρόεδρος, τέλος, σύμφωνα με συνεργάτες του Μαξίμου, «συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια εποχή κατά την οποία επιλέγονται για τα κορυφαία αξιώματα πρόσωπα τα οποία έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους και προέρχονται από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα».
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post