Πιθανότατα τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο δήμος Ορεστιάδας από τους εμπλεκόμενους φορείς της προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για το έργο κατασκευής Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης. Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, που ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της σύμβασης, που χωλαίνει εδώ και χρόνια. «Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση που ζητάμε από όσους εμπλέκονται στο ζήτημα, θα γίνει και μέσα στις γιορτές αν χρειαστεί, με τη συμμετοχή και του δήμου και των βουλευτών», ανέφερε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.
Κατά τη συζήτηση, πάντως, οι παρατάξεις της μειοψηφίας υποστήριξαν ότι ήταν ελλειμματική η διεκδίκηση της δημοτικής αρχής, η οποία, παρότι δεν περιλαμβάνεται στα συμβαλλόμενα μέρη της προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει το υπουργείο Πολιτισμού, οι Κτιριακές Υποδομές Α. Ε. και η Περιφέρεια ΑΜΘ, «έπρεπε να ενεργήσει πιο δραστικά και να πιέσει ώστε να λυθεί η χρόνια αυτή εκκρεμότητα». Παράλληλα, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων επέριψαν ευθύνες στη δημοτική αρχή και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο ταφικός τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ. Χ., ήρθε στο φως από τους αρχαιολόγους πριν από 17 περίπου χρόνια, τα ευρήματα θεωρούνται εξαιρετικής σπουδαιότητας, ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, καλυμμένα με πρόχειρες κατασκευές από νάιλον. Η επικείμενη σύσκεψη των εμπλεκομένων στην προγραμματική σύμβαση θα πραγματοποιηθεί εν όψει της υπηρεσιακής συνάντησης που θα έχει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Μαρία Γκουγκουσκίδου: Βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο “μηδέν”
“Από τη σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη και μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 17 χρόνια και, δυστυχώς, ακόμη βρισκόμαστε στο σημείο “μηδέν” σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου και την προστασία τους”, ανάφερε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου.
Η κα. Γκουγκουσκίδου χαρακτήρισε “προτεραιότητα” την κατασκευή του Μουσείου, “αφενός γιατί πιστεύουμε στη σπουδαιότητά του, αφετέρου γιατί θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προκαλέσει την επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία θα φέρει πλούτο στον δήμο μας”, όπως είπε.
Επέριψε ευθύνες στην κεντρική εξουσία και τις κυβερνήσεις των τελευταίων 17 ετών, στις περιφερειακές αρχές αλλά και στις δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν τα πράγματα του δήμου”, ενώ, αναφερόμενη στη σημερινή δημοτική αρχή, τόνισε πως “διανύει τον 6ο χρόνο θητείας, όμως δεν έχει κάνει καμία ενέργεια που θα προχωρά έστω και ένα βήμα το μεγάλο αυτό θέμα”.
Η κα. Γκουγκουσκίδου υπογράμμισε επίσης πως “εκτός από τη δημιουργία του Μουσείου, υπάρχει και το θέμα του δρόμου (Βάλτου-Δοξιπάρας) που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι το πιο άθλιο τμήμα του οδικού δικτύου του βορείου Έβρου”.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι “πέρα από την αναγκαιότητα ανάδειξης του θέματος, αυτό δεν μπορεί να μείνει και πάλι σε ευχολόγια και σε ένα απλό ψήφισμα, αλλά θα πρέπει να ασκηθουν πιέσεις”. Πρότεινε, τέλος, “εάν συνεχιστεί η αδράνεια, να ζητήσει ο δήμος να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου. Πρέπει να γίνει τώρα, γιατί εάν καθυστερήσει, τα ευρήματα θα μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς και κατάλληλους χώρους και δε θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στην περιοχή μας…”, είπε συγκεκριμένα.
Σάκης Παπανδρέου: Ο ίδιος ο δήμαρχος μας έλεγε ότι τα ψηφίσματα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Είναι στο Χέρι μας”, Σάκης Παπανδρέου, παρατήρησε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και όταν η παράταξη είχε προτείναι την έκδοση ψηφίσματος για την καταγγελία της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, ο δήμαρχος του είχε πει πως “τα ψηφίσματα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων”.
“Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος να στείλουμε αυτό το ψήφισμα. Δηλαδή, υπάρχουν ψηφίσματα της συμπολίτευσης που πηγαίνουν στα γραφεία των υπουργών και εκείνα της αντιπολίτευσης που πετιούνται; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμείς, έστω και μετά από πέντε χρόνια απραξίας από μέρους της παρούσας δημοτικής αρχής, καλωσορίζουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο”. Και ο κ. Παπανδρέου, πάντως, επεσήμανε ότι “η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξηγήσει και από ποιον δρόμο θα πηγαίνει ο κόσμος για να δει τον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, γιατί, σήμερα, είναι ένας αγώνας μετ’ εμποδίων να φτάσει κάποιος εκεί…”.
Χρήστος Καζαλτζής: Αν ήταν σε άλλη περιοχή, το μουσείο θα είχε γίνει πριν 10 χρόνια…
“Όλος αυτός ο πλούτος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να τονώσει την επισκεψιμότητα της περιοχής μας”, ανάφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της “Δημοτικής Επαναφοράς”, Χρήστος Καζαλτζής. Και ο κ. Καζαλτζής, ωστόσο, επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. “Πραγματικά, ο δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και η σήμανση, είναι πολύ άσχημα. Φτάνοντας, δε, εκεί, το θέαμα με τα ευρήματα σκεπασμένα με νάιλον θερμοκηπίου είναι τουλάχιστον λυπηρό. Έχουμε περιφερειακό συμβούλιο, δημοτικό συμβούλιο, πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να γίνει αυτό το μουσείο. Αν ήταν σε άλλη περιοχή θα είχε γίνει πριν από 10 χρόνια! Συμφωνούμε με το ψήφισμα, όμως έχουμε αργήσει πάρα πολύ…”, υποστήριξε ο κ. Καζαλτζής.
Παναγιώτης Σιανκούρης: Πρέπει να γίνουμε “κολλιτσίδα” για να πετύχουμε…
Για “εικόνα κατάντιας”, την οποία αντικρίζει όποιος επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Δυναμικά Μπροστά”, Παναγιώτης Σιανκούρης. “Αν πάει κάποιος στον χώρο εκείνο και δει την κατάσταση, θα νιώσει απογοήτευση. Την ίδια ώρα, ακούγεται ότι θα μεταφερθούν τα ευρήματα σε άλλους χώρους. Εάν συμβεί αυτό, θα μιλάμε για αρχαιολογικό χώρο άνευ περιεχομένου”, είπε ο κ. Σιανκούρης.
Συμπλήρωσε επίσης πως “κανείς δε διαφωνεί με το ψήφισμα, όμως το θέμα είναι πώς θα το υποστηρίξουμε, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Για να πετύχουμε σε ένα θέμα, πρέπει να γίνουμε “κολλιτσίδα”. Πρέπει να επιμείνουμε και να μην το αφήνουμε και εκεί είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής: δεν “πολέμησε” και δεν “κυνήγησε” τη δημιουργία του Μουσείου”, κατέληξε ο ίδιος.
Κώστας Ζαλουφλής: 17 χρόνια μετά, βγαίνουν συμπεράσματα για τις ευθύνες…
“Η Λαϊκή Συσπείρωση, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου, επανειλημμένα έφερε το θέμα αυτό. Δύο φορές, το ΚΚΕ έχει πάει το ζήτημα και στη Βουλή, με ερωτήσεις βουλευτών. Δέκα επτά χρόνια μετά, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις, γιατί για αυτές δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες οι δαπάνες για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία”, υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ζαλουφλής. Πρόσθεσε, δε, ότι “ευθύνες έχει και η τοπική διοίκηση, στον βαθμό που της αναλογεί, ειδικά στο κομμάτι της διεκδίκησης, τόσο για την ανάδειξη των ευρημάτων όσο και για τον δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο”.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ζαλουφλής δήλωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις, τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και σε επίπεδο Βουλής, “για να πετύχουμε αυτό που δικαιούται η περιοχή”, είπε συγκεκριμένα.
Βασίλης Μαυρίδης: Θα φτάσουμε ως την κορυφή της Κυβέρνησης…
“Παρότι δεν προβλέπεται από πουθενά η εμπλοκή του δήμου σε αυτή την προγραμματική σύμβαση, από το 2014 μέχρι σήμερα είχαμε έξι συναντήσεις με τις Κτιριακές Υποδομές για το θέμα αυτό και έγιναν 50 τουλάχιστον τηλεφωνήματα στην ίδια υπηρεσία…”, απάντησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, απαντώντας στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης παραμένει “κολλημένο” στις Κτιριακές Υποδομές, αφού από την πλευρά της η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει κάνει όσα όφειλε ως συμβαλλόμενο μέρος, ενώ έχει δεσμευτεί και για επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον αυτό απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των μελετών.
Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε, πάντως, πως το θέμα της δημιουργίας Μουσείου ίσως δεν βρει σύμφωνη τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού, η οποία κατά το παρελθόν, με την ιδιότητα, τότε, της γενικής γραμματέως του υπουργείου, είχε εκφράσει τη θέση ότι “δεν πρέπει να γίνονται πολλά μουσεία στον ίδιο νομό”. “Θα ζητήσουμε συνάντηση μαζί της, και εάν δεν πάει καλά, θα φτάσουμε στην κορυφή της κυβέρνησης, για να ξέρουμε ποια είναι η πρόθεση της στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης.
Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδοτήση που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του Μουσείου, εφόσον ξεμπλοκάρει το στάδιο των μελετών, αλλά και τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τις παρεμβάσεις στον δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Μαυρίδης παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Δήλωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ελπίδες να διασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό για το Μουσείο από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Πολιτισμού/Τουρισμού, ενώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου εναπόθεσε τις ελπίδες του στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως είπε, “παρότι δεν προβλέπει χρηματοδότηση για οδοποιία, αφήνει μία εξαίρεση για τις περιτπώσεις που ο δρόμος οδηγεί σε τουριστικό/πολιτιστικό προορισμό”.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post