Σαφές «σήμα» στήριξης της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας έστειλαν οι ηγέτες της ΕΕ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ.
Μιλώντας περί τις 02:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου: «Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, συνέχισε, πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την συνεργασία με την Τουρκία. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτή την σημαντική χώρα στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Μισέλ, στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τουσκ.
Οι δηλώσεις Μισέλ σημαίνουν ότι η Αθήνα μπορεί βάσιμα να περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επίσημη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει νομική ισχύ.
«Διπλωματικά “τείχη” της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» – «Ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στα Συμπεράσματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης-Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.
Στο δείπνο, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών στο προηγούμενο διάστημα, είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου, τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της «συμφωνίας» Λιβύης-Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Δηλώσεις Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν συμφωνία για το λεγόμενο «green deal», τον στόχο η ΕΕ να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων και να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Θέλουμε να πείσουμε κι άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία ότι πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, ανακοινώνοντας την συμφωνία των ηγετών για το κλίμα, τόνισε ότι η ΕΕ μπαίνει στην εμπροσθοφυλακή.
Η Πολωνία, που διεκδίκησε βοήθεια ύψους 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής με μηδενισμό των εκπομπών αερίου διαφώνησε με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ. «Σ΄αυτό το στάδιο δεν είναι εύκολο για ένα κράτο-μέλος να δεσμευτεί» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ και συμπλήρωσε: «Για ένα κράτος-μέλος, την Πολωνία, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η μετάβαση είναι μεγάλη για την Πολωνία».
«Αυτό δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξήγησε ότι πριν λίγους μήνες μόνο 8 από τις 28 χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίου μέχρι το 2050. «Τον Ιούνιο ήταν 24 χώρες, τώρα είναι όλες» υποστήριξε ο κ. Μισέλ στην πρώτη του παρουσία από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη για το «Green Deal»
Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του για την κλιματική αλλαγή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «European Green Deal», τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και φιλόδοξη».
– «Απαιτείται Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης από τον οποίο, όπως γίνεται κατανοητό, όλοι θέλουν μερίδιο. Αλλά οι περιοχές που παράγουν λιγνίτη ή/και άνθρακα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα».
-«Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη υπαρκτό στο Νότο και στις προτάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλάβει τη διάσταση της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυση και του RESCEU».
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη πριν την έναρξη της Συνόδου
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα υψώσει «διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους».
«Είναι παράνομη και προκλητική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας που δημιουργεί αστάθεια στην Μεσόγειο» είπε από την πλευρά του, για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Ντόναλντ Τουσκ, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμενόταν να κινηθεί σε τρεις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο να ζητήσει:
– Ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και, άρα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
– Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους,
– Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Υπάρχει απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική πλευρά» τόνισε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
Στην ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει αισιοδοξία ότι η απόφαση για την Τουρκία, που θα αποτυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων, θα αποτελέσει τον προάγγελο για την δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου κυρώσεων για την Άγκυρα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει τακτική.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post