Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στα επιδόματα.
Τέλος στη… χαρτούρα και τη γραφειοκρατία για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων στους δικαιούχους θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων των πολιτών από τη μια υπηρεσία στην άλλη μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, ώστε οι ίδιοι να μη χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα δικαιολογητικό, όταν κάνουν την αίτησή τους για τη χορήγηση κάποιου επιδόματος.
Αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις
Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι οι ακόλουθες:
Οικογένεια και Υπογεννητικότητα
– Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών. Κόστος 123 εκατ. ευρώ
– Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Κόστος 12 εκατ ευρω
Φυσικά Πρόσωπα
– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Κόστος 281 εκατ. ευρώ.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Κόστος 123 εκατ. ευρώ
Αναλυτικά, για το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ το όριο εισοδήματος θα είναι 60.000 ευρώ ετησίως, ενώ στα νέα κριτήρια θα προβλέπεται για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά, διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10 σε όλα τα επιδόματα, ενώ ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΕΑ θα συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να διαπιστώνεται εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.
Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν το επίδομα στέγασης θα πρέπει εκτός από το να καταβάλλουν το ηλεκτρονικό συμβόλαιο θα πρέπει να υπάρχει και η αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα οι αιτούντες/υπόχρεοι των επιδομάτων θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και όχι 5ετία που είναι σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.
ΚΕΑ
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Παράλληλα, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.
Επίδομα γέννας
Το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ ξεκινά η καταβολή του από τις αρχές του 2020 με εξαίρεση εκείνα τα ζευγάρια που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Το όριο εισοδήματος θα είναι στις 60.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί σε δύο δόσεις η α΄ δόση στον πρώτο μήνα και η β΄ στον έκτο μήνα του 2020.
Επίδομα ορεινών περιοχών
Θα κατατεθεί διάταξη για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών προκειμένου να οριστεί το ακατάσχετο του επιδόματος.
Ειδικότερα αφού περάσει από την βουλή το σχέδιο νόμου και η σχετική ρύθμιση θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 5.400 δικαιούχους που περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να τους καταβληθεί το επίδομα του 2018.
Το Επίδομα αυτό δίνεται άπαξ μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ. Ειδικότερα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:
σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ ετησίως και
σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000,00 ευρώ και του ποσού των 4.700,00 ευρώ.
Το επίδομα δίνεται στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων ώστε να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.
Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post