Εµπορικά διαθέσιµο αναµένεται να είναι µέσα στο καλοκαίρι, ενδεχοµένως και πριν το τέλος του Ιουλίου, το «λευκό χαβιάρι» σαλιγκαριού, που κατάφερε να παράξει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οµάδα µαθητών από το Επαγγελµατικό Λύκειο της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και το τµήµα Επιστήµης – Τεχνολογίας Τροφίµων του Perrotis College.
Την εκτίµηση αυτή διατύπωσε, µε δηλώσεις του στην Agrenda, o Κοσµήτορας της Σχολής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Βαγγέλης Βέργος, τονίζοντας πως ήδη η οµάδα έχει ολοκληρώσει µια έρευνα αγοράς για τα µεγάλα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, ενώ τελειώνει και το business plan.
Για το εξεζητηµένο gourmet έδεσµα το οποίο παράγεται και σε χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιταλία και η τιµή του κυµαίνεται στα 3.200 ευρώ το κιλό, έχει ενδιαφερθεί µεταξύ άλλων, κατά τον κ. Βέργο «ένας µεγάλος οργανισµός από την Αθήνα, ενώ πήρε τηλέφωνο µέχρι και ο Σεφ του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας».
Έχει επιλεγεί το είδος Helix Aspersa Maxima, το οποίο είναι ενδηµικό σαλιγκάρι, καλός παραγωγός αυγών, που αντέχει και σε δύσκολες συνθήκες και εδώ και δύο χρόνια οι 30 µαθητές, ηλικίας 15 έως 18 ετών, υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή κι αποφοίτου της σχολής, Πέτρου Ευαγγέλου, άρχισαν την κλειστή ελεγχόµενη εκτροφή του, µε σκοπό την παραγωγή και την προπάχυνση γόνου, µε παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.
«Βρήκαµε τις κατάλληλες συνθήκες και καταφέραµε να γεννάει αυγά συνέχεια. Έχουµε 350 γεννήτορες, οι οποίοι είναι αυτογονιµοποιούµενοι και γεννάνε 120 αβγά µια φορά το χρόνο», είπε ο Κοσµήτορας της Σχολής και πρόσθεσε ότι «έως τώρα έχουµε παράξει πάνω από 10 κιλά λευκό χαβιάρι, αλλά τα χρησιµοποιούµε όλα για πειραµατισµούς. Κάνουµε διάφορα πρωτόκολλα για να µπορέσουµε να είµαστε σίγουροι».
Ο συνοµιλητής µας ανέφερε επίσης πως η ιδέα µπορεί να αποτελέσει µια καλή εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς σαλιγκαριών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόµενος, την κατάλληλη τεχνογνωσία.
Λιάμης Λεωνίδας
Discussion about this post