Ένα «τείχος αγώνα» ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον ύψωσαν για μια ακόμη φορά σήμερα το βράδυ οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.
“Η κύρια έγνοια όλων μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τόπο ακέραιο και υγιή, χωρίς τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε εκατοστό της γης, του αέρα, της θάλασσας” ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής κος Γιάννης Γκαράνης καλωσορίζοντας σήμερα στην Κομοτηνή τους συναδέλφους του, στην Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για την υπόθεση του χρυσού στην περιοχή, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ζαμπούκη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαππών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Ευάγγελο Λαμπάκη και την εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θράκης. Παρούσα ήταν επίσης η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κα Σοφία Μενεσελίδου και οι: αντιδήμαρχος Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, Ηλίας Εμιρζάς, πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαρωνείας Σαπών και ο Παύλος Μαρουφίδης, πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας Σαπών.
Για πολλοστή φορά, εκπροσωπώντας φορείς και πολίτες της Περιφέρειας, είπαν και σήμερα ένα μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο. «Θέλουμε υγιείς επενδύσεις που δε θα υποθηκεύουν το μέλλον μας και δε θα καθιστούν την περιοχή μας ένα εν δυνάμει νεκροταφείο της φύσης και των ανθρώπων μας» ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής τονίζοντας πως είναι κοινή απόφαση όλων να κάνουν το καθήκον τους στις επερχόμενες γενεές και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον τους. «Θα αγωνιστούμε δυναμικά, μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας » ξεκαθάρισε.
Ήταν η αρχή μιας ακόμη ενημερωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να μην επιτραπεί η υλοποίηση των σχεδίων των χρυσωρύχων. Ο αγώνας και οι ενημερωτικές δράσεις θα συνεχιστούν, δράσεις όπως: Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθούν οι κ.κ. Κ. Χαριτόπουλος και Ι. Ζαμπούκης καλεσμένοι των ευρωβουλευτών: Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτη, αλλά και συνεντεύξεις Τύπου, όμοια με τη σημερινή, στην ΕΣΗΕΑ και στην ΕΣΗΕΜΘ, ενημερωτικά spot στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, αλλά και αναρτήσεις σε site, δημοσιεύσεις στον Τύπο, ενέργειες που στοχεύουν να δημοσιοποιήσουν ακόμη περισσότερο το θέμα προκειμένου να διατηρηθεί ενεργή και ζωντανή η κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης χρυσού.
Μια ιστορική διαδρομή στον αγώνα που έχει προηγηθεί έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούστηκε πολλές φορές μέχρι τώρα από όλους όσοι συμμετείχαν στον πολυετή αγώνα κατά της εξόρυξης, φράση απάντηση στο ερώτημα των χρυσωρύχων: «Πόσο θα αντέξετε;», ότι: «Θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μόνο όταν φύγουν οι Εταιρείες χρυσού από την Βόρειο Ελλάδα.»
«Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά διαισθανόμαστε ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ» ανέφερε ο κος Ζαμπούκης. Την αποφασιστικότητα και την δυναμική να πείσουν την πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των θέσεων τους εξέφρασε ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος βέβαιος ότι τώρα πια ο αγώνας αυτός θα δοθεί «επί ίσης όροις έναντι των χρυσωρύχων». «Αυτή η μοίρα μας αξίζει, τα μεταλλεία; » αναρωτήθηκε η κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου για να προσθέσει «αυτή η μοίρα μας αξίζει ένας κρανίου τόπος;» για να απαντήσει η ίδια πως «δεν θέλουμε μια ανάπτυξη που θα κάνει κρανίου τόπο την περιοχή».
Σε «τεχνικές» πληροφορίες της εξόρυξης αναφέρθηκε ο κος Λαμπάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως θα απαιτούνται 4.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και θα «προσφέρονται» δύο τόνοι κυανίου, δηλαδή συνολικά ετησίως 765 τόνοι κυανίου! «Ένα δηλητήριο στο πιάτο μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.Περίπου 7000 τόνοι κυανιούχο νάτριο στα οκτώ χρόνια που θα διαρκέσει η «επένδυση». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε για «Κερκόπορτες» και κάλεσε όλους να επαγρυπνούν σημειώνοντας πως οι ηγέτες θα έπρεπε «να βάλουν στο χρονοντούλαπο αυτό το θέμα» γιατί «για 150 θέσεις εργασίας κινδυνεύει η περιοχή και η τοπική κοινωνία να χάσει ό,τι άλλο πολυτιμότερο έχει δημιουργήσει και να κερδίσει μόνο θάνατο.»
Discussion about this post