Παρουσία του γεν γρ Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Αραβώση και τοπικών αρχών εγκαινιάσθηκε το έργο της αύξησης της χωρητικότητας του υδροταμιευτήρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μία καθοριστική εξέλιξη για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της υδροδότησης από τον υδροταμιευτήρα Αισύμης με άφθονο και ποιοτικό νερό των περιοχών Μάκρης, Δικέλλων, Μεσημβρίας, την αύξηση της ποσότητας πόσιμου νερού στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης, καθώς και την υδροδότηση οικισμών και της πόλης των Φερών της δημοτικής ενότητας Φερών.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη» που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός GlobalWater PartnershipMediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με το Δήμο και τη ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, ενώ το κόστος του καλύφθηκε από τη δωρεά που έγινε προς την ΔΕΥΑΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος, από το GWP-Med, ύψους 874 χιλιάδων ευρώ.
Κ. Αραβώσης :«καινοτόμο έργο που βελτιστοποιεί την διαχείριση του νερού.»
Για το έργο ο κ.Αραβώσης δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε ένα πολύ καινοτόμο και σημαντικό έργο, το οποίο είναι ένα τυπικό παράδειγμα στο πώς μπορεί κανείς να προσαρμοστεί στα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, τα ραγδαία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να συνδέονται, για παράδειγμα, με την λειψυδρία. Είναι ένα έργο πολύ καινοτόμο που βελτιστοποιεί τη διαχείριση του νερού της περιοχής και λύνει ένα πρόβλημα για την πόλη και τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Είναι στα πλαίσια της πολιτικής που θέλουμε να προωθήσουμε στο υπουργείο, που αφορά την βελτιστοποίηση της παροχής του νερού, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση του νερού και παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό, για να μπορεί να πετύχει η προσπάθειά μας, να το δούμε και από πλευρά κατανάλωσης. Δηλαδή, τις καταναλωτικές συνήθειες και την προσπάθεια στην άρδευση και την ύδρευση για εξοικονόμηση νερού. Αυτή είναι η λύση κι εδώ μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». Ο κ. Αραβώσης σημείωσε ακόμη πως είναι κεντρική πολιτική στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στην κυβέρνηση, η μετεξέλιξη του παραγωγικού ιστού της χώρας προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. «Αν δεν γίνει αυτό, θα χάσουν οι επιχειρήσεις, στην ευρωπαϊκή τους ανταγωνιστικότητα, πέρα από το ότι επιβάλλεται από την ΕΕ η μείωση των ρύπων, με βάση τη συμφωνία των Παρισίων. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις κι εφόσον ανταποκριθούν, θα έχουμε καταφέρει όχι μόνο να προσαρμοστούμε, αλλά να έχουν και οι επιχειρήσεις οικονομικά οφέλη και αύξηση της αξίας τους. Αυτό θα συνδεθεί με νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, μέσα από πράσινες επενδύσεις».
Γ. Ζαμπούκης «πρόκειται για εμβληματικό έργο»
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τους νέους κανόνες που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά σεβόμενοι την μεγαλοπρέπεια και τη γενναιοδωρία της φύσης και υπολογίζοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κάτι εντελώς διαφορετικό και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες , παραλαμβάνουμε σήμερα ένα έργο το οποίο το σχεδίασαν, το οραματίστηκαν και το έφεραν εις πέρας όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΔΕΥΑΑ , τα στελέχη της εταιρείας και φυσικά έγινε με την οικονομική χορηγία της CocaColaFoundation και της GlobalWaterPartnershipMediterranean. Όλους, χωρίς εξαίρεση, τους ευχαριστώ εκ μέρους των δημοτών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Είναι ένα έργο εμβληματικό, ορόσημο, για να παραδώσουμε κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές και για να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας».
Στα οφέλη του έργου αναφέρθηκε ο Τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ξενουδάκης .
«Το σημερινό έργο είναι η εγκατάσταση ενός θυροφράγματος το οποίο, μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε το νερό της λίμνης κατά 1 εκ 700 χιλ κυβικά. Η ανύψωση που έχει πραγματοποιηθεί αυτή την στιγμή είναι στο 1,65μ. Έτσι, μπορούμε να βάλουμε μέσα επιπλέον νερό που θα διοχετεύσουμε στην πόλη. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΥΑΑ που έχουμε επεξεργαστεί εδώ και πολύ καιρό, ώστε να δώσουμε νερό στην ανατολική και δυτική πόλη, όπου υπάρχει ανάγκη», ανέφερε ο κ. Ξενουδάκης και τόνισε: «πριν από αυτό το έργο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το νερό που κατέβαινε από το φράγμα δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Σημαντικό, βεβαίως, είναι να βρεθούν χρήματα και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για δύο ακόμη πολύ σημαντικά έργα, που αφορούν το δεύτερο αγωγό μεταφοράς και την επέκταση του διυλιστηρίου, ώστε να μπορεί η πόλη και οι οικισμοί να υδροδοτούνται κατά 100% από τον υδροταμιευτήρα, και όχι από γεωτρήσεις.»
Μετά τα εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν τα οφέλη του προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη».
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post