Ωδή στον Έρωτα. Έτσι χαρακτήρισε ο Θάνος Τζάνης το νέο του τραγουδι με τίτλο «Το σώμα σου γυμνό » που κυκλοφορεί από τη Heaven Music. Ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι που τους στίχους υπογράφει ο Κυριάκος Ντούμος ενώ η μουσική είναι του Γιώργου Μαρκόπουλου. Τη συνέντευξη την είχαμε κανονίσει κάποιες ημέρες πριν. Ήταν η πρώτη φορά που θα τον συναντούσα από κοντά. Ο Θάνος Τζάνης είναι ένας άνθρωπος ευγενικός, απλός και προσιτός. Ένα νέο παιδί, χαμηλών τόνων που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη μουσική και αγαπάει πολύ το τραγουδι. Πρόκειται για έναν ανθρωπο προσγειωμένο, ταγμένο σε αυτό που κάνει και αυτό που εισέπραξα εγώ από όσα είπαμε πρόκειται για μια… ήρεμη δύναμη.
Πες μας λίγα λογία για το νέο σου τραγουδι «Το σώμα σου γυμνό » που κυκλοφορεί μόλις δέκα ημέρες.
Θ. Τ. «Το σώμα σου γυμνό » είναι το καινούργιο μου τραγουδι που κυκλοφορεί από τη Heaven Music. Έχει δέκα ημέρες περιπου κυκλοφορίας. Το αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το τραγούδι, γιατί θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι που απευθύνεται σε ανθρώπους που ζούνε τον έρωτα και την αγάπη σε μεγάλα επίπεδα. Είναι σε στίχους του μεγάλου δημιουργού, Κυριάκου Ντούμου, που έχει κάνει πάρα πολλές επιτυχίες και έχει δώσει τραγούδια διαχρονικά και σε μουσική του Γιώργου Μαρκόπουλου. Είναι ένα τραγουδι ερωτικό και ένα τραγούδι που μιλάει γι αυτή τη κατάσταση του ερωτά και της αγάπης που μπορεί να ζούνε δύο άνθρωποι.
Πες μας λίγα πράγματα για εσένα-εκτός μουσικής. Γεννήθηκες στην Αθήνα αλλά μεγάλωσες στην Εύβοια.
Θ. Τ. Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στο Αλιβέρι Ευβοίας όπου στα 19 μου χρόνια φεύγω για να πάω να σπουδάσω. Αρχικά ήμουν στην Κοζάνη σε ένα ΤΕΙ, μετά στα 19 μου χρόνια πέρασα στην Αθήνα στο ΤΕΙ δομικών έργων από όπου αποφοίτησα στα 35, δηλαδή 16 χρόνια μετά. Κάλλιο αργά παρά πότε. Ήδη από 16-17 χρονών ήμουν επαγγελματικά στο τραγούδι. Σε νυχτερινά μαγαζιά και σε συναυλίες.
Ήταν κάτι που σου άρεσε από μικρός;
Θ. Τ. Ναι, ήταν κάτι που ειχα αποφασίσει από 12-13 χρόνων ότι θα κάνω αυτό το πράγμα.
Πότε μπήκε για πρώτη φορά η μουσική στη ζωή σου; Ακούμε κατά καιρούς ανθρώπους που λένε ότι από την τρυφερή ηλικία των 5-6 χρόνων τραγουδούσαν ή ασχολιόντουσαν με τη μουσική. Και εσένα σε αυτή τη τρυφερή ηλικία σου έκανε η μουσική το κλικ;
Θ. Τ. Ναι, ναι, θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρο παιδί, κυρίως από τους γονείς μου και από το σπίτι μου. Από την οικογένεια μου ξεκίνησε όλη αυτή η αγάπη που είχα για τη μουσική γιατί όλη ήμερα ακούγαμε μουσική. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούγαμε μουσική από μικρά παιδιά με τα αδέρφια μου. Όλη την ώρα. Οπότε ήταν λογικό αυτό το πράγμα να αρχίσει να μεγαλώνει μέσα μου ώσπου έγινε μια απόλυτη δική μου ανάγκη για να ακολουθήσω αυτό το δρόμο. Χωρίς να ξέρω τίποτα και κανέναν σχετικά με αυτή τη δουλειά, πήρα την απόφαση στα 19 μου χρόνια. Τότε είχα φτιάξει ένα συγκροτηματάκι στο Αλιβέρι και τραγουδούσαμε.
Δηλαδή, ήταν κάτι που σου άρεσε από μικρός…
Θ. Τ. Το έκανα από μεράκι. Είναι μεγάλη υπόθεση να κάνεις αυτό που αγαπάς σε δουλειά γιατί το κάνεις ευχάριστα.
Τι ακούσματα είχες στο μεγάλωμα σου; Στα εφηβικά σου χρόνια αλλά και στο ξεκίνημα των νεανικών σου χρόνων. Άκουγες ξένη μουσική, ελληνική μουσική;
Θ. Τ. Μέσα στο μυαλό μου και τη ψυχή μου υπήρχαν δυο σχολές τραγουδιού. Από τη μία ήταν η μεγάλη σχολή του λαϊκού μας τραγουδιού με όλους αυτούς του μεγάλους που άφησαν αυτό το αποτύπωμα στη μουσική οπως τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικότση, τον Μητροπάνο, τον Διονυσίου, τον Πάριο, την Αλεξίου, τη Βιτάλη. Όλους αυτούς τους θηριώδης κατ’ εμε τραγουδιστές. Και από την άλλη ήταν η rock σχολή, με rock τραγούδια, τα ξένα ακούσματα με τους Led Zeppelin αλλά και με το ελληνικό rock με τον Παπακωνσταντίνου. Αυτό λοιπόν μέσα μου έγινε ένας συνδυασμός τον οποίο τον κουβαλάω μέχρι και σήμερα. Μέσα μου έχω πολύ και από το λαϊκό τραγουδι και από το rock γι αυτό και στα Live μου, κάνω μια μίξη αυτών των ειδών μουσικής και πιστεύω ότι είναι κάτι ομορφο.
Αυτά τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα έχουν επηρεάσει τις επιλογές σου και τον τρόπο έκφρασής σου;
Θ. Τ. Εννοείτε. Υπάρχει σπίτι που δε βασίζεται στα θεμέλια του? Ότι ακούσματα έχουμε από μικρά παιδιά τα κουβαλάμε και στη μετέπειτα ζωή μας.
Πότε ένιωσες ότι αυτό που θες να κάνεις στην ζωή σου, είναι να ασχοληθείς με το τραγούδι ;
Θ. Τ. Από 12 χρόνων. Το έλεγα και στους γονείς μου όταν με ρωτούσαν. Εγώ θα γίνω τραγουδιστής. Δεν με πίστευαν όμως.
Το είχες συνειδητοποιήσει από τότε ότι το πράγμα έχει σοβαρέψει;
Θ. Τ. Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος γεννιέται για κάτι. Όταν γεννιέσαι για κάτι δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Ακόμη και όλα στραβά να έρθουν, εσύ θα συνεχίσεις να είσαι ταγμένος σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Εγώ δεν ασχολούμαι με το τραγούδι έχοντας μια διάθεση να γίνω γνωστός. Το κάνω επειδή μου αρέσει. Ότι έρθει, καλοδεχούμενο. Αλλά η βάση και η κινητήριος αφορμή για εμένα έτσι ώστε να υπηρετώ αυτό το χώρο είναι η αγάπη μου για το τραγούδι και τη μουσική.
Οι περισσότεροι στις μέρες μας δεν ενδιαφέρονται να κάνουν μουσική και τραγούδι και αναζητούν τη δημοσιότητα ειδικά μεσώ των reality. Τι πιστεύεις;
Θ. Τ. Έχει χαθεί η βάση. Θεωρούμε -όχι όλοι- ότι η δημοσιότητα είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το ζητούμενο όμως. Η δημοσιότητα είναι το μέσο για να παρουσιάσεις κάτι άλλο. Όταν η δημοσιότητα γινεται ζητούμενο ντε και καλά τότε έχεις χάσει τη μισή δουλειά, έχεις χάσει το μισό στόχο, έχεις χάσει και το προορισμό. Για έμενα. Είναι η δική μου γνώμη αυτή. Εγώ προσωπικά, πάντα επιζητούσα τη δημοσιότητα για να παρουσιάσω αυτό που έχω και για να δείξω στο κόσμο αυτό που είμαι.
Παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;
Θ. Τ. Ναι, παίζω κιθάρα. Έχω σπουδάσει κιθάρα.
Ωστόσο, έχεις σπουδάσει και πολιτικός μηχανικός. Σκέφτηκες ποτέ ότι εάν δεν πάει κάτι καλά με το τραγούδι να ασχοληθείς με αυτό που έχεις σπουδάσει;
Θ. Τ. Όχι, ποτέ. Όχι, το έχω πει και στους γονείς μου που κάποτε κάνανε όνειρα για εμένα να γίνω ένας καλός πολιτικός μηχανικός μιας και είναι και ο μπαμπάς μου και ο αδερφός μου. Αλλά νομίζω ότι το έχουνε πάρει πλέον απόφαση.
Ο κάθε γονέας θέλει να είναι το παιδί του ευτυχισμένο με ότι και αν ασχοληθεί.
Θ. Τ. Εγώ ευτυχισμενος είμαι μόνο όταν τραγουδώ. Ποτέ άλλοτε. Και μακάρι να έχω την φωνή μου και την υγεία μου να τραγουδώ για όσο ζω.
Πρόσφατα πραγματοποίησες μια μεγάλη συναυλία στην Ελβετία και ερμήνευσες τραγούδια του Γιάννη Πάριου. Πες μας λίγο γι αυτή την εμπειρία.
Θ. Τ. Ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων με έδρα τη Ζυρίχη. Ένας πολύ μεγάλος, δυνατός και αξιόλογος Σύλλογος, ο οποίος απαρτίζεται από Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Ζυρίχη. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν πήραν τη πρωτοβουλία να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Πάριο και επέλεξαν εμένα να τραγουδήσω περιπου 25 – 30 τραγούδια από το τεράστιο ρεπερτόριο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη για να τιμήσουμε ουσιαστικά τα 40 χρόνια πορειας αυτού του ανθρώπου πάνω στη μουσική. Είναι πάρα πολύ τιμητικό αυτό. Σε ένα κατάμεστο θέατρο με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων. Δεν ήταν μόνο Έλληνες. ήταν και Σέρβοι, ήταν και Ελβετοί, ήταν και Τούρκοι και διάφοροι άνθρωποι μέσα. Πραγματικά, εάν μπορούσα να σου περιγράψω εκείνη τη στιγμή το πως παρακολουθούσαν τη παράσταση όλοι οι άνθρωποι, με απόλυτη ησυχία και απόλυτο σεβασμό σε αυτό που εγώ παρουσίαζα…είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον και πάρα πολύ συγκλονιστικό.
Φαντάζομαι θα ήταν και ιδιαίτερα τιμητικό αλλά και εσύ θα ήσουν ιδιαίτερα συγκινημένος.
Θ. Τ. Βέβαια. Και μακάρι αυτό το αφιέρωμα-το θέλω πολύ- οπως έγινε να το ταξιδέψουμε και σε άλλες χώρες.
Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία στην Ελλάδα πεθαίνει σιγά σιγά…Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν από 15 χρόνια. Θεωρείς ότι αυτό δυσκολεύει στο να διαφημίσετε την δουλειά σας οι τραγουδιστές;
Θ. Τ. Θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε γενικά, αυτό που λέμε τραγούδι έχει αρχίσει να μορφοποιείται, έχει αλλάξει. Δεν είναι όπως παλιά σιγουρα. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Έχει μπει το διαδίκτυο τόσο γερά στις ζωές μας. Όλα πλέον κρίνονται και αποφασίζονται με γνώμονα το πόσο δυνατός είσαι στα social media. Για εμένα αυτό έχει μια ευκολία αλλά θεωρώ ότι χάνεται λίγο και η μαγεία του τραγουδιστή και λίγο η αίγλη του. Παλιά θα πήγαινες να πάρεις το δίσκο του τραγουδιστή, να τον δεις. Σήμερα όταν έχεις τόση υπερπροσφορά γιατί να ξεχωρίσεις;
Είναι και πάρα πολύ εύκολο πλέον σήμερα. Απλά μπαίνεις στο Internet και κατεβάζεις ότι θέλεις.
Θ. Τ. Θέλω να πω κάτι πάνω σε αυτό. Παρότι είναι πιο δύσκολο σήμερα να ξεχωρίσει κάποιος λόγω αυτής της υπέρ-πληροφόρησης, έχει αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το τοπίο και να γίνεται πιο εύκολο από παλιά. Στο ποιοι είναι αυτοί που πραγματικα αξίζουν και στο τι προσφέρουν… γιατί; Γιατί η πληροφορία είναι άμεση. Δε χρειάζεται να περιμένεις όλο αυτό το μηχανισμό που υπήρχε παλιά. Μπορείς να διοχετεύσεις τη πληροφορία μέσα από το διαδίκτυο και να έχεις πολλές πιθανότητες ο κόσμος να το αγκαλιάσει. Άρα θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο αλλά σιγουρα έχει μορφοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία και ζούμε σιγουρα στον αιώνα των social media και του διαδικτύου.
Εσένα σε έχουν επηρεάσει τα social media;
Θ. Τ. Πολύ, βέβαια. Είμαι πολύ ενεργός στο Facebook και στο Instagram, όσο μπορώ, εντάξει. Δε τρελαίνομαι κιόλας. Αλλά κάτι θα ανεβάσω κάθε ημέρα. Ένα τραγούδι μου ή μια προσωπική μου στιγμή από τη ζωή μου ή μια δουλειά μου ή κάπου που πήγα. Δε το θεωρώ κακό. Το θεωρώ μια επικοινωνία με το κόσμο, με τους ανθρώπους και ο καλλιτέχνης πρέπει γενικά να είναι ενεργός στην επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία για ένα τραγουδιστή.
Πιστεύεις ότι τα social media έχουν βοηθήσει τους καλλιτέχνες; Πλέον μπορεί ο καθένας να κατεβάσει ένα single ή να το ακούσει μέσω You Tube και φυσικά να επισκεφτεί τις σελίδες του εκάστοτε καλλιτέχνη και να δει πληροφορίες για τη ζωή του. Αυτό γενικά έχει βοηθήσει τους καλλιτέχνες ή τελικά αυτό θα είναι ;
Θ. Τ. Όποιος ξέρει να το χειρίζεται αυτό χωρίς να υπερβάλλει, θεωρώ ότι τον βοηθάει. Όποιος δεν ξέρει να χειρίζεται τα social media, θεωρώ ότι είναι λίγο πιο πίσω από την εποχή του. Δεν είναι κακό για εμένα να χειρίζεσαι τα social media αξιοπρεπώς, ίσα-ίσα που ναι, βοηθάει το καλλιτέχνη να κάνει 10 βήματα μπροστά που παλιότερα δε θα μπορούσε και δεν θα είχε και το τρόπο να παρουσιάσει τη δουλειά του. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει μπορεί να τη δεχτεί ή να την υιοθετήσει ή να τη απορρίψει. Πιστεύω πολύ στα social media σήμερα, αρκεί να τα χειριζόμαστε σωστά και με αξιοπρέπεια. Δηλαδή, να μη τα ξεπουλάμε όλα στα social media. Είναι για να παρουσιάζουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα που ο κόσμος πρεπει να ξέρει για εμάς. Ας πούμε ότι είσαι σε μια παρέα… δεν μπορείς να τα λες όλα. Θα πεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Αυτή είναι η γνώμη η δική μου.
Πηγή: www.lay-out.gr
Discussion about this post