Δέκα πέντε μήνες παρουσίας και δράσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) του Φυλακίου Ορεστιάδας συμπλήρωσε η “ΑΡΣΙΣ”.
Από τον Ιούλιο του 2018, που ξεκίνησε το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της Κοινωνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στο Κ.Υ.Τ., τα στελέχη της έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες παιδιά που πέρασαν από το Κέντρο του Φυλακίου, τόσο σε ψυχοκοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και στις διαδικασίες του ασύλου ή της επανένωσης με τις οικογένειες τους, αλλά και στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει εγκρίνει τη συνέχισή του μέχρι το τέλος του 2019, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να παραταθεί και για το 2020, δεδομένων και των αυξητικών τάσεων που παρατηρούνται στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.
Η “ΑΡΣΙΣ” ξεκίνησε το πρόγραμμά της στο Κέντρο του Φυλακίου το περσινό καλοκαίρι, “στον απόηχο του μεγάλου προσφυγικού κύματος που ήρθε από το Αφρίν, δεδομένου ότι είχε διαπιστωθεί ένα κενό στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των ανηλίκων, τόσο στο Κ.Υ.Τ. όσο και στα αστυνομικά τμήματα, γιατί τότε, λόγω των μεγάλων ροών, το ΚΥΤ δεν μπορούσε να τους υποστηρίξει όλους ”, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο συντονιστής της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της “ΑΡΣΙΣ” στη Θράκη, Βασίλης Παπαγέωργας.
Σήμερα, στο Κ. Υ. Τ. υπάρχουν περίπου 150-160 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που περιμένουν να ανοίξουν θέσεις σε δομές ανηλίκων που λειτουργούν στην Ελλάδα, για να μεταφερθούν σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον. “Τα παιδιά στο Κ.Υ.Τ. μένουν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης , αφού, βάσει του νόμου, ένας ασυνόδευτος ανήλικος δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη του, και σύμφωνα με τον νόμο αυτός είναι ο τοπικός εισαγγελέας”, σημείωσε ο κ. Παπαγέωργας. Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος χρόνος παραμονής του ασυνόδευτου ανήλικου στο Κέντρο του Φυλακίου είναι 5-6 μήνες και σε αυτό το διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια από τα στελέχη της “ΑΡΣΙΣ” να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά, “τα οποία, στην αρχή, δεν κατανοούν γιατί βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης. Παράλληλα, για να δούμε ολόκληρη την εικόνα της κατάστασης των ασυνόδευτων, εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο Κ. Υ. Τ. πρέπει να συνυπολογίζουμε, πάντα, και το δύσκολο παρελθόν που έχει σημαδέψει αυτά τα παιδιά. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες δομές για ανήλικους, για να φεύγουν πιο γρήγορα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αφού οι υπάρχουσες θέσεις δεν επαρκούν για τον αριθμό των ασυνόδευτων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα”.
Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της τοπικής κοινωνίας του βορείου Έβρου απέναντι στα παιδιά αυτά, ο κ. Παπαγέωργας υποστήριξε πως “η κοινωνία στέκεται σε ένα επίπεδο αλληλεγγύης, ο κόσμος ανταποκρίνεται αρκετά στα διάφορα αιτήματα συλλογής ειδών, και δεν διαπιστώνονται εντάσεις. Εξάλλου, ο Έβρος είναι μια περιοχή transit, κι αυτός που έρχεται θέλει να πάει Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια στην Ευρώπη”. Καταλήγοντας, ο συντονιστής της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της “ΑΡΣΙΣ” στη Θράκη προανήγγειλε τη διοργάνωση εκδήλωσης στην Ορεστιάδα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την παρουσία και τη δράση της Οργάνωσης στο ΚΥΤ, αλλά και για τη συζήτηση των γενικότερων θεμάτων του προσφυγικού.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post