Συνεχίστηκε το rotation στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων. Στα υψηλά ημέρας οι τραπεζικές μετοχές. Κινητικότητα για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda.
Παρά το διστακτικό ξεκίνημα, μετά το πρώτο 10ελπτο συναλλαγών, οι αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, ανέπτυξαν κάποιες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.
Ήταν μία συνεδρίαση αντιστρόφως ανάλογη της χθεσινής, όπου οι περισσότερες πρωτοβουλίες και πάλι, πάρθηκαν κατά την τελευταία ώρα, έστω και αν σήμερα τον πρώτο λόγο τον είχαν οι αγοραστές.
Η μεγάλη διαφορά, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, ήλθε στον τζίρο, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε με 78,8 εκατ. μικτή αξία συναλλαγών, ενώ σήμερα ο τζίρος περιορίστηκε στα 58,2 εκατ. και αυτό ίσως και να μην είναι η θετικότερη ένδειξη.
Ακόμα και αν συνυπολογιστούν τα “πακέτα”, τα οποία χθες έφθασαν τα 26,5 εκατ., άρα η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν 52,3 εκατ. και πάλι υπολείπεται σημαντικά η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα, όπου η καθαρή αξία συναλλαγών προσγειώθηκε στα 45,6 εκατ., αν υπολογιστούν τα 12,6 εκατ. των προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Συμπερασματικά, μπορεί η εγχώρια Αγορά να μην δείχνει, προς το παρόν, διάθεση σημαντικής υποχώρησης, όμως από την άλλη το ζητούμενο δεν είναι αν το Χ.Α. θα διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα, αλλά αν έχει τα “καύσιμα” να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα και σε αυτό το ερώτημα, μέχρι τώρα, η Αγορά “αρνείται” να δώσει απαντήσεις.
Χωρίς αμφιβολία και πάντα με “άγνωστο Χ” το διεθνές κλίμα, πάρα πολλά θα δείξουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει την έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και όχι μόνο, τις πιθανότητες εξόδου της Χώρας στις Αγορές και την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P και ταυτόχρονα θα έχουν λήξει τα συμβόλαια του Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων, την Παρασκευή 21 τρέχοντος.
Μέχρι τότε το συνεχιζόμενο “rotation” θα “φροντίσει” να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές εκπλήξεις όπως η χθεσινή και οι όποιες βραχύβιες διορθώσεις θα είναι “εντός προγράμματος”.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον Τραπεζικό κλάδο, οι “long” δεν έχουν κάποιο λόγο ανησυχίας όσο ο Τραπεζικός δείκτης (+1,14%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1106 – 1080, διατηρώντας τις πιθανότητες όσων υποστηρίζουν πως το επόμενο ανοδικό κύμα θα ωθήσει τον εν λόγω δείκτη προς τις 1240 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, όπως και Εθνική (1,11%), Πειραιώς (+3,6%), Eurobank (+1,01%), Attica Bank (+4,35%).
Στα επιμέρους και επειδή για τους περισσότερους traders “σηματωρός” του κλάδου είναι ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% (0%), τα 2,29 ευρώ είναι κύρια αντίσταση, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στα 2,40 ή στο 2,46 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 2,21 και κύρια τα 2,15 ευρώ που είναι και το “stop” στο “long”.
Μένοντας στις Τράπεζες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “Μια νέα γενιά Δανειοληπτών, που σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και αρνούνται, ως τώρα, να συνεργαστούν με τις Τράπεζες, δημιουργήθηκε τη διετία 2015 – 16, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε ‘βαθύ κόκκινο’.
Από εκεί και πέρα, “Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές ομολόγων, αυτήν την εβδομάδα, καθυστέρησε, εν μέρει, λόγω ενός ‘πλαφόν’ που έχει θέσει το ΔΝΤ στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η Χώρα”, σύμφωνα με τρεις Αξιωματούχους με γνώση του θέματος, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και επειδή και σήμερα συνεχίστηκε η κινητικότητα στους τίτλους των ΔΕΗ (+3,02% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΑΔΜΗΕ (+0,91%), η στήλη ζήτησε “τεχνικές βοήθειες” από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.
Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, “η ΔΕΗ φαίνεται να κινείται πιο επιθετικά από τον ΑΔΜΗΕ. Η μία εταιρεία με την άλλη δεν έχει καμία σχέση πλέον. Η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ είναι μία συντηρητική επένδυση με συγκεκριμένα κέρδη κάθε χρόνο χωρίς προβλήματα ρευστότητας, αλλά και χωρίς την δυναμική μιας εταιρείας όπως η ΔΕΗ σε περίπτωση που ‘νοικοκυρευτεί’. Για 1 χρόνο τουλάχιστον έχει λύση το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ πώληση περαιτέρω assets θα της δώσουν ώθηση και για το 2019 που έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων. Στα 552 εκατ. η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, ενώ τεχνικά θα αλλάξουν όλα και θα δώσει συνέχιση αν κατοχυρώσει τα 2,56 ευρώ.
Μένοντας στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,44%), που ήταν η μοναδική μετοχή του 26αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος ερχόταν από 11 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις 4 ανοδικές στις τελευταίες 15 και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα παραμένει “short” όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 27,49 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, αν επέστρεψαν οι αγοραστές στην Lamda Development (+3,11%), αυτό θα φανεί με την υπέρβαση των 7,10 ευρώ (με κλείσιμο), ενώ η θετική έκπληξη ήλθε από τον ΟΛΠ (+1,40%), παρά την σημερινή αποκοπή μερίσματος.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,0892 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0758 ανά μετοχή).
Παρά την αποκοπή του μερίσματος ο τίτλος έδωσε νέα υψηλά και απειλεί τα υψηλά 34 μηνών (βλ. διάγραμμα). Σημαντική κρίνεται η αντίσταση στην ζώνη 16,85 – 17,05 ευρώ.
Δείτε περισσότερα στο http://www.euro2day.gr
Discussion about this post