Ο λοκληρώθηκε στις περισσότερες περιοχές του Νομού Δράμας η συγκομιδή του ηλίανθου, με τις αποδόσεις να εμφανίζονται χαμηλότερες των προσδοκιών, όπως μεταφέρει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Κωσταντίνος Σίμογλου. Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός σε ασθένειες που προέκυψαν το καλοκαίρι, οι οποίες ευνοήθηκαν από τις ξηροθερμικές συνθήκες που υπερίσχυσαν των βροχοπτώσεων. «Πέρυσι, που ήταν πιο βροχερή χρονιά, δεν αντιμετωπίσαμε εκτεταμένες περιπτώσεις προσβολών», εξηγεί στην εφημερίδα «ΥΧ».
Ο ηλίανθος είναι μια καλλιέργεια που κερδίζει έδαφος στη Δράμα, την ώρα που ο αραβόσιτος υποχωρεί. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής στη ΔΑΟΚ Έβρου, Απόστολος Τζημοτούδης, αναφέρει ότι, από άποψη παραγωγής, είναι από τις καλύτερες χρονιές. «Αλωνίστηκε το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι το 95%, επομένως στην ουσία ολοκληρώθηκε. Προς το παρόν δεν έχουμε τον συνολικό αριθμό των στρεμμάτων, αλλά είναι βέβαιο πως είναι αυξημένα συγκριτικά με πέρυσι».
Θυμίζει ότι η περσινή χρονιά είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στους βαμβακοκαλλιεργητές, λόγω επιδρομής του πράσινου σκουληκιού κι αυτό έστρεψε αρκετούς στον ηλίανθο, που μετρά φέτος αυξημένες εκτάσεις στα ξηρικά χωράφια. «Φέτος είχαμε πρώιμες σπορές, ο ηλιόσπορος είχε ωριμάσει πριν από την ξηρασία, γι’ αυτό δεν είχαμε απώλειες. Επιπλέον, είχαμε βροχές προς τον Βόρειο Έβρο, όπου είναι συγκεντρωμένη η παραγωγή».
Αποτιμώντας τις αποδόσεις, ο κ. Τζημοτούδης αναφέρει πως είναι ικανοποιητικές. Συγκεκριμένα, στα ξηρικά κινήθηκαν στα 150-300 κιλά/στρέμμα. Στον κάμπο, σε ξηρικά και ποτιστικά, ξεπέρασαν τα 350 κιλά. «Οι συμβάσεις παραμένουν στα 35 λεπτά το κιλό και είναι με 3-4 εταιρείες», τονίζει για τη συμβολαιακή γεωργία. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από τους καλλιεργητές του Έβρου προωθείται για βιοντίζελ και μερίδα της πάει σε σποροελαιουργεία για παραγωγή σπορέλαιου.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post