Οι νέες επαφές με σημαντικούς επενδυτές και η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στις 16.45 ώρα Ελλάδος) ξεχωρίζουν στο σημερινό –και πάλι πυκνό- πρόγραμμα που έχει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χωρίς να αποκλείεται ένας επαναπρογραμματισμός της συνάντησης που επρόκειτο να είχε χθες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει αργά απόψε στους Έλληνες ομογενείς σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στην Αστόρια.
Το τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας των εξελίξεων που υπήρξαν στην Ουάσιγκτον μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των Δημοκρατικών της Αμερικανικής Γερουσίας να ζητήσουν παραπομπή του κ. Τραμπ για συνωμοσία.
Η αμερικανική πλευρά ζήτησε από την ελληνική αντιπροσωπεία να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού με τρόπον ώστε να γίνει πιθανή σήμερα μια συνάντηση των δύο ανδρών. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε και, εφόσον, ο Πρόεδρος Τραμπ παραμείνει στη Νέα Υόρκη, υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούν να βρεθούν μετά το μεσημέρι (περί τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος).
Η ελληνική πλευρά ήθελε –και θέλει- τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για συμβολικούς, κυρίως, λόγους. Στην πραγματικότητα προσδοκούσε το τετ α τετ αυτό να επισφραγίσει το καλό κλίμα που υπάρχει στις ΗΠΑ για τη νέα κυβέρνηση και περισσότερο να λειτουργήσει ως σήμα προς τους Αμερικανούς επενδυτές που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.
Τι ζήτησαν οι Αμερικανοί επενδυτές
Το θετικό κλίμα, πάντως, που διαμορφώνεται στον τρόπο που βλέπουν Αμερικανοί επενδυτές αποτυπώθηκε, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, κατά τη χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η Goldman Sachs και στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής του επενδυτικού οργανισμού, Ντέιβιντ Σόλομον, παρέστη «αναπάντεχα μεγάλος» αριθμός CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.λ.π), ενώ τέθηκαν πολλά ερωτήματα και για την κατάσταση των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο υπήρξαν ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε από μερίδα των συμμετεχόντων «περισσότερο επιθετική μείωση» των φόρων και η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι για τα ζητήματα αυτά οι αποφάσεις δεν είναι μονομερείς, αλλά λαμβάνονται σε συνεργασία με τους εταίρους της χώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα, στις 11.00 τοπική ώρα, στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum θα έχει συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV (εκτιμώμενη ώρα: 13.00 τοπική).
Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών (13.30 ώρα Νέας Υόρκης). Ο κ. Ρος είχε βρεθεί πρόσφατα στην Ελλάδα και σε συναντήσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε αναλάβει σχετική δέσμευση.
Οι «τσαμπουκάδες» του Ερντογάν
Εξαιρετικής σημασία θεωρεί η ελληνική αντιπροσωπεία την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, με την οποία θα ξεκινήσει το σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Οι δυό τους βρέθηκαν για λίγο σε ένα διάλλειμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για να συζητήσουν αναλυτικότερα.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση για να επαναλάβει την πρόταση του πρωθυπουργού να επιχειρηθεί «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες». Δεν πέρασε απαρατήρητο, πάντως, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, τις οποίες κατηύθυνε αυτή τη φορά προς τη Συρία και τους Κούρδους.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post