Συστατικά
Για την τεμπούρα
3 κ.σ. κορν φλάουρ (30 γρ.)
4 κ.σ. αλεύρι (50 γρ.)
170 γρ. σόδα αναψυκτικό, παγωμένη
1 πρέζα αλάτι
Για τις γαρίδες
8 μεγάλες γαρίδες tiger καθαρισμένες από το κέλυφος
αλάτι
πιπέρι
λίγο κορν φλάουρ για πασπάλισμα
σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
γλυκιά τσίλι σως
φρέσκο θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Οι γαρίδες τεμπούρα είναι διάσημες, λόγω της τεμπούρας, που είναι μια γιαπωνέζικη τεχνική τηγανίσματος- κουρκουτιού που το χρησιμοποιούμε τόσο σε θαλασσινά όσο και σε λαχανικά. Βέβαια η προέλευση της τεμπούρας έχει ευρωπαϊκές ρίζες, και μάλιστα από την Πορτογαλία, όπου τον 16ο αιώνα Ιησουϊτες καλόγεροι το έφεραν στην Ιαπωνία.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, χαράσσουμε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού εγκάρσια σε 5 σημεία την “πλάτη” της γαρίδας.
Χαράζουμε 2-3 χιλιοστά σε βάθος.
Τις γυρίζουμε από την ανάποδη μεριά (της κοιλιάς) και χαράσσουμε πάλι με το μαχαίρι 4 φορές ανάμεσα στα απο πάνω σημεία.
Τις πατάμε ελαφρά με το χέρι μας από την μεριά της πλάτης και τις ανοίγουμε σαν ακορντεόν. Με τον τρόπο αυτό φαίνονται μεγαλύτερες και πιο όμορφες όταν τηγανίζονται.
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το πιπέρι, την σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες, πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ελαφρά να απλωθεί παντού.
Βουτάμε τις γαρίδες στο μπολ με την τεμπούρα.
Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί και να φτάσει τους 180 βαθμούς.
Τηγανίζουμε για 2 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να πάρουμε μια ωραία γαρίδα σε χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις γαρίδες μας με γλυκιά τσίλι σως και φρέσκο θυμάρι.
Discussion about this post