Στις συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής, θα επιδιωχθεί η λύση για την πάγια ρύθμιση οφειλών, καθώς αν και τα τεχνικά κλιμάκια έκαναν πίσω στην απαίτηση τους για περιουσιακά κριτήρια, επιμένουν στην επιβολή εξοντωτικών όρων για όσους χάσουν τη ρύθμιση και θελήσουν να ξαναμπούν.
Το πεδίο αντιπαράθεσης δεν έχει να κάνει τόσο με την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24 κι από 24 σε 48 για τακτικές κι έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις αντιστοίχως, αλλά για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της «2ης ευκαιρίας», δηλαδή όποιος χάνει την πάγια ρύθμιση να μπορεί να ξαναμπαίνει και να μην αποκλείεται. Η απάντηση των τεχνικών κλιμακίων ήταν κατηγορηματικά αρνητική, καθώς η λογική τους είναι ότι όσοι μπαίνουν στην πάγια ρύθμιση οφειλών, θα πρέπει να την κρατάνε με νύχια και με δόντια, ενδεχομένως στερούμενοι άλλων αναγκών τους.
«Θα πρέπει να προβλεφθούν ισχυρά αντικίνητρα, έτσι ώστε οι οφειλέτες να μην μπαινοβγαίνουν στη ρύθμιση» επεσήμαναν οι ξένοι τεχνοκράτες, επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμα φορά τις… αλλεργικές τους αντιδράσεις σε κάθε είδους ρύθμιση χρεών.
Χαώδης η απόσταση για τα επιτόκια
Η ελληνική πλευρά ως ένδειξη καλής θέλησης, συμφώνησε σε μια αύξηση του επιτοκίου προσαυξήσεων για όσους ζητούν τη «2η ευκαιρία» και κάπου εκεί οι ξένοι τεχνοκράτες έκαναν πίσω στο θέμα των περιουσιακών κριτηρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει χαώδης η απόσταση για το ύψος του επιτοκίου, καθώς ενώ η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για 5%, οι ξένοι τεχνοκράτες μιλάνε για επιτόκια διψήφια! Και κάπως έτσι η συζήτηση μεταφέρεται σε επίπεδο υπουργών, οι οποίοι ξεκινάνε σήμερα τις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής, με έδρα το πάλαι ποτέ υπουργείο Προεδρίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου πλέον (συ)στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης.
Θετική φαίνεται, πάντως, ότι είναι η κατάληξη για τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύουν στη νέα πάγια ρύθμιση. Έτσι, ενώ οι ξένοι τεχνοκράτες επέμεναν ότι πρέπει να ισχύουν οι περιορισμοί από την 1η δόση, φαίνεται ότι τελικά θα ισχύσουν στο πεδίο της επέκτασης της πάγιας ρύθμισης από τις 12 στις 24 κι από τις 24 στις 48. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις 120 δόσεις, στη λογική ότι όσο πιο ψηλό είναι το εισόδημα του οφειλέτη, τόσο λιγότερες δόσεις θα έχει πέρα από τις 12.
Σκληρό είναι και το παζάρι για τις 120 δόσεις, αφού πέρα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική επίπτωση (οι ξένοι τεχνοκράτες υπολογίζουν απώλεια 200 εκατ. Ευρώ για το 2020, ενώ η ελληνική πλευρά βλέπει αντίστοιχο όφελος), οι ξένοι δεν θέλουν να ακούσουν για παράταση της ρύθμισης πέρα από το τέλος Σεπτεμβρίου. «Αν μείνουν κάποιοι απ’ έξω, δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να τρέχουν όλοι την τελευταία στιγμή», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ξένοι τεχνοκράτες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάποιες ολιγοήμερες παρατάσεις που χρειάστηκε να δοθούν τους προηγούμενους μήνες, έγιναν… κόκκινο πανί για τους Θεσμούς.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post