Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι επιθέσεις σε εφοριακούς εν ώρα υπηρεσίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λίαν συντόμως θα πάνε στη Βουλή σκληρές κυρώσεις- διοικητικές και ποινικές- που εκτιμάται ότι θα συνετίσουν τους… νταήδες.
Το περιστατικό στην Κερκίνη Σερρών, όπου οι εφοριακοί κατήγγειλαν επίθεση από 40- 50 καλεσμένους σε γαμήλιο γλέντι, μετά την παρότρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και στην ΑΑΔΕ, καθώς προστίθεται σε μια λίστα συμβάντων, που μακραίνει και εμπλουτίζεται, μάλιστα, από ολοένα και πιο βίαια περιστατικά. Η ρήξη τυμπάνου στην εφοριακό στο Ρέθυμνο, το κάταγμα στο χέρι του ελεγκτή στη Μαγνησία, η διάσειση του εφοριακού στις Σέρρες είναι περιπτώσεις που φέρνουν πιο κοντά την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών.
Επιθέσεις σε εφοριακούς: Βαριές καμπάνες σε περιστατικά βίας
Πρόθεση είναι οι επιθέσεις σε εφοριακούς εν ώρα υπηρεσίας να λάβουν το χαρακτήρα ιδιώνυμου, δηλαδή να προβλεφθούν ειδικές, πιο βαριές ποινές. Με βάση το νέο ισχύον πλαίσιο, η απλή σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση ως 2 έτη, αλλά αν η βλάβη είναι εντελώς ελαφριά τότε ο υπαίτιος τιμωρείται με παροχή κοινωνικής εργασίας.
Πρόκειται για διατάξεις γενικής εφαρμογής, χωρίς να υπάρχει ειδική αναφορά σε εφοριακούς ή άλλους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίας, με μόνη σχετική διαφοροποίηση ότι αν πρόκειται για πρόκληση σωματικής βλάβης σε δημοσίους υπαλλήλους, δεν χρειάζεται έγκληση και η δίωξη γίνεται αυτεπαγγέλτως. Πέρα από τις αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, πρόθεση είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να πέφτουν και βαριές “καμπάνες”, δηλαδή πρόστιμα. Σήμερα, αυτό που τιμωρείται είναι η παρεμπόδιση ελέγχου με “λουκέτο” 1 μήνα, αλλά όπως φαίνεται δεν λειτουργεί αποτρεπτικά.
Στα ύψη η φοροδιαφυγή στη χώρα
Την ίδια ώρα κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το Επιχειρησιακό Σχέδιο των θερινών ελέγχων, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται απ’ όλες τις γωνιές της χώρας δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή χτυπάει “κόκκινο”. Από τους προληπτικούς ελέγχους των συνεργείων από τις Δ.Ο.Υ. κι από τις στοχευμένες εφόδους των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι η παραβατικότητα διαμορφώνεται στο 35- 40% κατά μέσο όρο αλλά ειδικά στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η μη έκδοση αποδείξεων έχει λάβει τη μορφή… επιδημίας.
Ξενοδοχεία, πανσιόν, πολυτελείς βίλες, εστιατόρια για πολύ “βαριά” πορτοφόλια, αλλά και κομμωτήρια, τουριστικά σκάφη, ταξί, λιμουζίνες, έχουν πιαστεί στην τσιμπίδα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ενώ στον πειρασμό της απόκρυψης εσόδων έχουν μπει ακόμα και… τσαγκάρικα, δείχνοντας έτσι ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται ένας εφοριακός πάνω από κάθε ταμειακή, αλλά απαιτείται συνολικός ανασχεδιασμός.
Σε κάθε περίπτωση, οι προκλητικές συμπεριφορές καθ’ έξιν φοροφυγάδων επιβάλλει γρήγορες κινήσεις και τα παραδείγματα των φετινών φορολογικών ελέγχων είναι άπειρα. Πολυτελείς βίλες, που λειτουργούν εδώ και 6, 7 ή 8 χρόνια ως επιχειρήσεις παροχής τουριστικών υπηρεσιών, μέσα κι από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, δεν διστάζουν να υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ και υποτυπώδη έσοδα, όταν με μια απλή αναζήτηση ενός άπειρου εφοριακού μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι οι πληρότητες των καταλυμάτων φτάνουν στο 100% και οι τιμές τους είναι τριψήφιες ή τετραψήφιες ανά διανυκτέρευση.
Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη θερινή περίοδο θα καλύψει για πρώτη φορά και τον Οκτώβριο, ενώ στόχος παραμένει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 50.000 έλεγχοι.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post