Βασικό προεκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης και η επιστροφή «όσων της πήρε από την τσέπη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα κοινωνικά στρώματα στήριξαν τον ίδιο και τη ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου για να μπει φρένο στην υπερφορολόγηση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και για να προχωρήσει στις ελαφρύνσεις φόρων για τις οποίες δεσμεύθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την παρουσία του στη ΔΕΘ έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στη μεσαία τάξη και στο κυβερνητικό επιτελείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, μελετούν τις δυνατότητες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο τραπέζι των συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου τα βασικά σενάρια που μελετώνται είναι πρώτον η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεύτερον της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν η κυβέρνηση καταλήξει στο δεύτερο, αυτό θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση των χρημάτων που λαμβάνουν κάθε μήνα στην τσέπη τους εκατομμύρια φορολογούμενοι, γιατί η παρακράτηση γίνεται απευθείας σε μισθούς και συντάξεις. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και αφού εξεταστούν όλες οι δυνατότητες του προϋπολογισμού.
Μητσοτάκης: Που θα σταθεί στην ομιλία του στη ΔΕΘ
Με την συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, την ημέρα του ταξιδιού του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο «θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%». Στη ΔΕΘ αναμένεται να σταθεί στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και την στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών εξηγώντας ταυτόχρονα πως οι πολίτες θα ωφεληθούν από την κυβερνητική πολιτική και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει.
Στόχος είναι περάσει το μήνυμα «ανάπτυξη για όλους» και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια και προς όλες τις κατευθύνσεις το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Μητσοτάκης: Επιχείρηση ανάκτησης εμπιστοσύνης των εταίρων
Οι οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος για φοροελαφρύνσεις, πολλές από τις οποίες σχεδιάζονται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων που έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων παίζει κομβικό ρόλο σε συνδυασμό με την επιτάχυνση αύξησης του ΑΕΠ. Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογο του στη Χάγη δείχνει το δρόμο για την ανακούφιση του προϋπολογισμού από το βάρος του 3,5% που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν το 2021.
Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό περνά μέσα από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να θυμίσω ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διατυπώσεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για το πως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτικές οι οποίες προάγουν συνολικά την ανάπτυξη. Είναι ζητήματα όμως τα οποία θα συζητήσουμε με τους θεσμούς».
Στην ουσία προανήγγειλε ότι η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα και άρα να υπάρξει η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού του 2020 με 1,2 δις ευρώ, ποσό που αναλογεί στο κέρδος από τα ομόλογα ανά έτος.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post