Για τις αρχές του 2020 παραπέμπεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Το επόμενο διάστημα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος και η εγγραφή νέων μελών «κυρίως από τον κόσμο της νεολαίας που αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως την κυρίαρχη προοδευτική δύναμη», όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συμφώνησαν με την αποτίμηση του Αλέξη Τσίπρα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Κατά τη συνεδρίαση συζήτησαν στο οργανωτικό στήσιμο της διαδικασίας ανασυγκρότησης και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών.
Πάντως, το ενδεχόμενο εκλογής του προέδρου από τη βάση, που έχει προκαλέσει μικτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τέθηκε, ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε από κάποιο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.
Τα κομματικά στελέχη πάντως παραδέχονται ότι η διεύρυνση που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεν αναγκαία, αλλά δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Συγκροτούνται τρεις ομάδες εργασίας
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας: Η πρώτη για την οργανωτική αναβάθμιση και ανασυγκρότηση με βάση και την ψηφιοποίηση του κόμματος, η δεύτερη για την πολιτική διακήρυξη που θα δίνει το στίγμα και την ταυτότητα στη νέα φάση και η τρίτη που θα δουλέψει σε βάθος χρόνου για να ετοιμάσει το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί ως τις αρχές του επόμενου έτους.
Για να υπάρξει εγγραφή νέων μελών θα πραγματοποιηθεί καμπάνια μέχρι το τέλος του 2019.
Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η κοινή οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης.
Τσίπρας: Θέλουμε την οικοδόμηση ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρουν πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρθηκε στα έξι άμεσα βήματα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που τον στήριξε στις εθνικές εκλογές΄.
«Δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στη κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ζήτησε να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και τις εσωτερικές γκρίνιες, ενώ παρείχε στήριξη και στον Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις εις βάρος του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».
Έξι βήματα για τον μετασχηματισμό
1. Δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
2. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)
3. Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
4. Έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1 Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
5. Ανοιχτές Συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
6. Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ,με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.
Σημεία παρέμβασης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Είναι θετικό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που μας στήριξε στις εθνικές εκλογές για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ότι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι ο δύσκολος δρόμος, δηλαδή να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Και για αυτό το λόγο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κομβικής σημασίας».
Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος ως μονόδρομο, τονίζοντας πως: «Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και συνθέτη. Δεν είναι μόνο το ιδεολογικό σκέλος αλλά και το μοντέλο οργάνωσης είναι πολύ κρίσιμο. Το κόμμα και η κομματική δομή και οργάνωση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος. Οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο καθημερινότητας για όλους μας, που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο η συζήτηση για τον μετασχηματισμό της δομής και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία».
Παράλληλα, επεσήμανε πως «αυτός ο δρόμος όμως είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».
Αναφερόμενος στα σενάρια απευθείας εκλογής του Προέδρου, τόνισε πως «πρόκειται επίσης για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο. «Σε ότι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους.
«Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και το τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».
«Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».
ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας προτιμά να παραμένει κολλημένος «με τους λίγους» στην καρέκλα, παρά να εκτεθεί στην «κρίση των πολλών»
To Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται από τη βάση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Ο κ. Τσίπρας προτιμά να παραμένει κολλημένος «με τους λίγους» στην καρέκλα, παρά να εκτεθεί στην «κρίση των πολλών».
Τόσο εμπιστεύεται την κρίση τους.
Ζαλισμένος στον χορό των «έξι βημάτων», δηλώνει ότι δεν χρειάζεται «καμία εκλογή από τη βάση»…
Σε αντίθεση με την απευθείας εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, μέσα από μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 405.000 συμπολίτες μας και την καθιέρωση μέσα από το καταστατικό του κόμματός μας, θητείας για τον πρόεδρο.
Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν τι είναι προοδευτικό και τι όχι».
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post