Συνάντηση με την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα γραφεία του κόμματος, κατόπιν σχετικής επιστολής που είχε στείλει η ίδια σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τα «μείζονα θεσμικά και επιχειρησιακά ζητήματα που εγείρονται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον ορισμό νέας ηγεσίας στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Επιτροπής».
«Οι μάσκες έπεσαν. Η κυρία Θάνου επέστρεψε απόψε στο σπίτι της» σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ, ενώ η Κουμουνδούρου απάντησε με «non paper», κάνοντας λόγο για «θεσμική συνάντηση».
«Η κα Θάνου είχε θεσμική συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε αποστείλει η ίδια προς όλα τα κόμματα. Αντίστοιχες συναντήσεις είχε και με επικεφαλής άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων. Πίσω από την προσπάθεια πηγών της ΝΔ να παρουσιάσουν την κα Θάνου ως δήθεν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει πως ψήφισε μόνη της τις προτάσεις της για την επιτροπή ανταγωνισμού, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν τις στήριξε. Από τη δήθεν αποκομματικοποίηση με λίγα λόγια φθάσαμε στους κομματικούς εγκάθετους. Όπως επίσης η ΝΔ δεν μπορεί ούτε να κρύψει ούτε να παραγράψει το γεγονός ότι η κα Θάνου είχε τύχει ευρύτερης διακομματικής στήριξης όταν είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπή ανταγωνισμού» ανέφερε συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα την Τρίτη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησαν να βάλουν προσκόμματα στην έγκριση των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την αναστολή της έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ, για το αίτημα της κυρίας Θάνου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καθαίρεσή της: «Την Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το αίτημα της απερχόμενης διοίκησης για ακύρωση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης. Είναι αυτονόητη υποχρέωση σεβασμού προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταβάλουμε την γνώμη της προχωρώντας σε μια διαδικασία αμφισβητούμενη. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί -πλήρης εφαρμογή θα θεωρηθεί ο διορισμός της νέας διοίκησης- το ΣτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε λήψη απόφασης. Θεωρώ ως δείγμα σεβασμού προς την δικαιοσύνη και τον εαυτό μας να αναβάλουμε την διαδικασία».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε άμεσα στο αίτημα του ΣΥΡΖΑ και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνία με το νόμο και την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής. Ο νόμος ψηφίστηκε και βάσει νόμου προχωράμε. Να ξεκαθαρίσουμε: αλίμονο αν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις σταματάνε έως την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις με δικαστικές προεκτάσεις. Φαντάζεστε να σταματούσαν όλες, έως ότου να βγουν οι αποφάσεις; Στην προκειμένη περίπτωση, το ΣτΕ απεφάνθη για τα ασφαλιστικά μέτρα και τα απέρριψε και ενώ το ΣτΕ τα απέρριψε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα παρέχουμε εμείς».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης, σημειώνοντας: «Ειναι προφανές ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος έχει νομική και πολιτική βάση γιατί δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Δεν έχει υπάρξει καθαίρεση μελών επιτροπής με απόφαση κυβέρνησης και προσφυγή στο ΣτΕ και άρα η ανάγκη να διακοπούν οι εργασίες έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ. Βεβαίως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση πλην όμως αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης όταν με μια πολιτική προπέτεια επ αυτού του ζητήματος επέσπευσε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε καθαιρέσεις πράγμα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί. Το αίτημα που κατατέθηκε έχει βάση».
Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στην πρώην πρόεδρο της επιτροπής Βασιλική Θάνου με αφορμή παλαιότερη μήνυση του επιχειρηματία Βγενόπουλου εναντίον της.
«Η κυρία Θάνου είχε μήνυση από επιχειρηματία ότι ζήτησε χρήματα για να βγάλει θετική γι’ αυτόν απόφαση. Την μήνυση την έθεσε στο αρχείο εισαγγελέας επί προεδρίας της κ. Θάνου. Λίγους μήνες αφότου η κ. Ζαΐρη έβαλε στο αρχείο την υπόθεση με μία ψήφο διαφορά διορίστηκε σε μία επίζηλη θέση του κράτους για τον έλεγχο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Διορίστηκε με την ψήφο της κ. Θάνου. Μπορεί ένας κακόβουλους να πει ότι η υπόθεση της καταγγελίας Βγενόπουλου μπήκε στο αρχείο με αντάλλαγμα την θέση της κ. Ζαΐρη; Προφανώς ένας κακόβουλους θα μπορούσε να το πει, δεν το λέω εγώ. Μήπως όμως θα άξιζε η ηγεσία της δικαιοσύνης να ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο να δούμε μήπως υπάρχει κάτι τέτοιο».
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης γιατί άλλαξε η σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
«Βγάλαμε την κ. Θάνου από την επιτροπή, όχι μόνο επειδή ήταν ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Τσίπρας, Παππάς, Παπαγγελόπουλος κ.λπ, αλλά την βγάλαμε γιατί δεν επιτρέπεται σε αυτή την επιτροπή να υπάρχει πρόσωπο που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να το ταυτίσει με ένα πολιτικό κόμμα και του δικού μου συμπεριλαμβανομένου. Είναι έωλη η καταγγελία σας ότι ορίσαμε καινούργια επιτροπή ανταγωνισμού για να την ελέγξουμε ως κυβέρνηση. Επιλέξαμε πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας και κριτικής, θα κριθούν όταν θα έρθει η ώρα να έρθουν εδώ και να κάνουν απολογισμό για τη δουλειά τους».
Τελικά, η νέα Επιτροπή εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν «παρών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post