Το τέλος των capital controls έχει ασφαλώς τη σημειολογία του στο εσωτερικό της χώρας καθώς η ΝΔ βάζει τέλος στην περιπέτεια που ξεκίνησε το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να «σχίσει» τα Μνημόνια, έκλεισε τις τράπεζες, «κλείδωσε» το χρήμα στα ΑΤΜ και επέβαλε 3ο Μνημόνιο.
Επί της ουσίας όμως, η κυβέρνηση επέσπευσε τις αλλαγές που αναμένονταν να εξαγγελθούν από το «μπαλκόνι» της ΔΕΘ σε 10 μέρες, για να προλάβει την παγκόσμια ανησυχία για διεθνή ύφεση, το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τους οίκους αξιολόγησης που χρειάζονταν ίσως και κάτι παραπάνω για να προβούν σε αναβαθάμιση της ελληνικής Οικονομίας.
Βασικός στόχος της κατάργησης (από 1.9.2019) και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν στην διακινηση τραπεζικών κεφαλαίων, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Οι περιορισμοί αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.
Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, η εξάλειψη των capital controls γίνεται πριν το ταξίδι Μητσοτακη στο Βελονίνο. Στόχος είναι να διαπιστώσει και η Άνγκελα Μέρκελ ότι η άρση των capital controls έγινε αποτελεσματικά φέτος από την κυβέρνηση ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που τα προκάλεσε δεν τα έκλεισε ούτε καν από υποχρέεωση για να κλείσει την αξιολόγηση, όπως προβλεπόταν.
Για την αναβάθμιση από τους οίκους, καθοριστικός παράγων είναι εξάλλου και ο περιορισμός των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση κινείται, επίσης, δυναμικά και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της Κομισιόν, επίσης ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, σχετικά με την έγκριση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον καταργούνται όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.
Εν τω μεταξύ, και οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, στο σύνολό τους, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη άρση των περιορισμών.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post