Πετυχημένη η πορεία του τμήματος Πρωτογενούς τομέα, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, με το ενδιαφέρον των μαθητών να αυξάνεται κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια και Γεωπόνο του τμήματος Μαρία Κασβακίδου στην ΕΡΤ Κομοτηνής, υπάρχουν δύο θερμοκήπια έκτασης 150 τ.μ όπου καλλιεργούνται λαχανικά, υπάρχει μικρός οπωρώνας και στα σχέδια του τμήματος είναι να δημιουργηθεί και ένας μικρός Βοτανικός κήπος.
Παράλληλα ο τομέας ασχολείται ενεργά και με τα τρόφιμα και με την μεταποίηση κυρίως τυροκομικών προϊόντων.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί έμφαση και στην καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, καθώς υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον αντίστοιχο Συνεταιρισμό «Θράκης θησαυρός», ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 θα διοργανώσει και Φεστιβάλ Λεβάντας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία επίσης και με τον Πελίτι Έβρου, όπου όλες οι παραδοσιακές ποικιλίες που δόθηκαν στον κόσμο, καλλιεργήθηκαν από τους μαθητές του εν λόγω τμήματος του ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης.
«Είναι πολλά τα παιδιά που επιλέγουν ως επάγγελμα τον πρωτογενή τομέα και χαίρομαι που συναντώ μαθητές μου στο δρόμο, που έχουν πετύχει ασχολούμενοι με τον κλάδο αυτό. Μέσα από τα μαθήματα προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά πως ο πρωτογενής τομέας δεν είναι υποδεέστερος κανενός και κτίζουμε μαζί το νέο μοντέλο Αγρότη-Επιχειρηματία. Ένας πρωτογενής τομέας ο οποίος διασυνδέεται με τον τουρισμό, σε οργανωμένη βάση, είναι ένας απόλυτα πετυχημένος τομέας και αποδίδει ταυτότητα γαστρονομική και έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε καταλήγοντας η κ. Κασβακίδου.
Στην Κομοτηνή αν και υπήρξε πρόταση για λειτουργία αντίστοιχου τμήματος, λόγω μη προσέλευσης δεν θα λειτουργήσει. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στα ΕΠΑΛ Θράκης -2ο ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης και 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης-
ΥΓ: Οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους Καθηγητές του ΕΠΑΛ Αλεξα/πολης για το εξαιρετικό τους έργο τη σωστή και σε οργανωμένη βάση μύηση στον πρωτογενή των παιδιών για να επιστρέψει η χώρα στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post