Ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ήδη προέκυψαν δύο ανάδοχοι μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ένας για τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Δράμας και Καβάλας, η «Ένωση Εταιρειών Καύσης» και ένας άλλος ανάδοχος, η Εταιρεία «Παπαδόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ» για τις ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης.
Το έργο, όπως εξηγεί ο κος Αχιλλέας Σαχπατζίδης, προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αν.Μ.θράκης συνίσταται στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από τους κτηνοτρόφους. Η μόνη υποχρέωση των κτηνοτρόφων είναι να πάρουν ένα τηλέφωνο στις δύο αυτές εταιρείες, ανάλογα με το πού βρίσκεται η κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση. Αφορά ζώα, μηρυκαστικά βοοειδή και αιγοπρόβατα εντός και εκτός των εκμεταλλεύσεων και άλλα είδη ζώων, ανεξαρτήτου ηλικίας που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο πεταμένα και τα οποία δεν έχουν κάτοχο. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις περί-συλλέγουν και αποτεφρώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης τα οποία έχουν κατάσχει οι περιφερειακές αρχές και τα οποία κι αυτά δεν έχουν κάτοχο και θα πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να οδηγηθούν για αποτέφρωση και στη συνέχεια για απόρριψη της τέφρας τους στο ΧΥΤΑ.
«Οι κτηνοτρόφοι το πρώτο που θέλουμε να κάνουν είναι να συνεννοηθούν με τις Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα , να πάρουν τα τηλέφωνα στα χέρια τους και κάθε φορά που έχουν κάποιο νεκρό ζώο να επικοινωνούν με τον ανάδοχο, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να έρθει με ένα όχημα, να πάρει το ζώο και στη συνέχεια να το οδηγήσει στις εγκαταστάσεις των κτηνιατρικών αρχών, όπου θα ληφθεί δείγμα για τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες και στη συνέχεια θα οδηγηθεί για αποτέφρωση στην εγκατάσταση» εξηγεί ο κος Σαχπατζίδης σημειώνοντας πως γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων επισημαίνοντας «Όλα τα έξοδα καλύπτονται από το πρόγραμμα απλά μόνο με ένα τηλέφωνο. Αυτό θέλουμε. Τίποτα άλλο».
Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα στις Κτηνιατρικές Αρχές να δειγματίζουν ασταμάτητα για τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες. «Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε εντοπίσει κάτι ανησυχητικό» καθησυχάζει ο κος Σαχπατζίδης προσθέτοντας ότι στα ζώα που οδηγούνται στη σφαγή, νεκρά ζώα, ή ζώα που σφάζονται για κάποιο λόγο μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
«Βρίσκονται κατά καιρούς σε αιγοπρόβατα κάποια θετικά δείγματα, όμως η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων δεν θεωρείται ότι προσβάλει τον άνθρωπο, δεν θεωρείται ότι γενικά είναι ίδια με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών η οποία είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Ευτυχώς για την χώρα είναι όλα αρνητικά. Όμως για να μπορούμε να συνεχίζουμε και να λέμε ότι είμαστε απαλλαγμένοι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουμε ένα διαρκές πρόγραμμα περισυλλογής των νεκρών ζώων και εξέτασης εγκεφάλων από νεκρά ζώα πράγμα που δίνει πόντους συνεχώς στη χώρα, ως χώρα που ελέγχει τον κίνδυνο και μπορεί να είναι απηλλαγμένη από το νόσημα» καταλήγει επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των κτηνοτρόφων, στο να κρατούν ενήμερες τις αρμόδιες αρχές.
Φώτο:Αχιλλέας Σαχπατζίδης, διεύθυντής Κτηνιατρικής της Π.Αν.Μ.θράκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post