Αυξημένη επαγρύπνηση με τακτικούς σχολαστικούς ελέγχους των βαμβακοφυτειών διότι αναμένετε «προσβολή» των φυτών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού που είναι η πιο επικίνδυνη και προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στην καλλιέργεια, συνιστά στους καλλιεργητές η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
«Υπό έλεγχο» παρατηρείται ότι είναι αυτό το διάστημα η ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες που έχουν ελεγχθεί από γεωπόνους της Διεύθυνσης,κατά το διάστημα 15-22 Ιουλίου.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για προσβολές πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες, διενεργήθηκαν σε 15 σημεία όπου είναι τοποθετημένες οι φερομονικές παγίδες για πράσινο και ρόδινο της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Έβρου από Άνθεια έως και Σουφλί, τυχαία σε διάφορες περιοχές και στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές των Λαγυνών, Λυκόφης, Πέπλου ,Πετάλου, Βρυσούλας και Φερών.
Αυτό που διαπιστώθηκε επίσης από τους ελέγχους είναι ότι:
«Οι συλλήψεις πράσινου και ρόδινου των φερομονικών παγίδων ήταν σε φυσιολογικά όρια, στις εξετασθείσες βαμβακοφυτείες ήταν εμφανής η ελάχιστη παρουσία και στις περισσότερες περιπτώσεις η παντελής έλλειψη ωφέλιμων εντόμων εχθρών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού που σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δεν εκμεταλλεύτηκαν από νωρίς το φυσικό εντομοκτόνο που είναι τα ωφέλιμα έντομα-εχθροί του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού διότι χρησιμοποίησαν στους πρώτους ψεκασμούς δυνατά εντομοκτόνα ευρείας χρήσεως. Σε μία μόνο περίπτωση που η εξέταση έδειξε παντελή έλλειψη προσβολή από πράσινο, προσεκτικότερη παρατήρηση στην βάση των βαμβακοφύτων έδειξε ζωντανά πράσινα σκουλήκια στα πρώτα καρύδια, ενώ η φυτεία ήταν πρόσφατα ψεκασμένη».
Συστάσεις για τους βαμβακοκαλλιεργητές:
«Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι απαραίτητο να συνεχίσουν τους σχολαστικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και να επέμβουν με διενέργεια ψεκασμών μόνο αν διαπιστωθεί:
α) σε επαναλαμβανόμενες και κατανεμημένες σε αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας παρουσία 5-6 κ.μ.ο. νεαρών προνυμφών (σκουληκιών) μέχρι 1 εκατοστό ανά 100 βαμβακόφυτα ή μία κ.μ.ο. νεαρή προνύμφη (σκουλήκι) στα φυτά 1 μέτρου επί της γραμμής όχι μόνο στο ύψος των 10 εκ. από τις κορυφές των φυτών αλλά σε όλο το φυτό. Επειδή υπάρχει έλλειψη ωφέλιμων εντόμων οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται ανά 2-3 μέρες.
β) για το ρόδινο σκουλήκι παρουσία 20 προσβεβλημένων ανθέων (ροζέτες) σε δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον πέντε (5) αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται μαζί για το πράσινο .
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στις φυτείες που πλήγηκαν από χαλάζι επειδή θα οψιμίσουν από 1 έως και 2 μήνες και θα παρουσιάσουν χτένια, άνθη και τρυφερά καρύδια όχι μόνο μέσα στην 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού αλλά και στην 3η κατά τον Σεπτέμβριο μήνα.
Ο συνεχής έλεγχος των όψιμων αυτών βαμβακοφυτειών και οι ψεκασμοί σε αυτές εάν απαιτηθεί, είναι βαρύνουσας σημασίας προκειμένου να μην αποτελέσουν οι ευαίσθητες αυτές όψιμες φυτείες βαμβακιού, εστίες μολύσματος πρασίνου σκουληκιού και επαναληφθεί εξαιτίας αυτών η περυσινή καταστροφή.
Η επέμβαση με ψεκασμούς εάν προκύψει ανάγκη θα πρέπει να γίνει με βιολογικά ή εκλεκτικά εντομοκτόνα. »
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post