Η ζήτηση της πατάτας αύξησε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιφέρεια και οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες επιτρέπουν στους παραγωγούς να διατηρούν την αισιοδοξία τους. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Δράμας, εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκαν πάνω από 24.000 στρέμματα.
Σε γενικές γραμμές, η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, με εξαίρεση την… προεκλογική χαλαζόπτωση που έπληξε αγροκτήματα στο Περιθώριο, προκαλώντας ζημιά σε μεγάλο μέρος του κάμπου. Ο παραγωγός Απόστολος Βέσμελης προσδιορίζει τη ζημιά, ειδικά στα πρώιμα, έως και στο 80%. Στα προβλήματα σημειώνει ότι η περσινή μεγάλη έλλειψη πατάτας στην Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας, προκάλεσε «πρόωρη γήρανση του πατατόσπορου, σε πολλές σπορομερίδες δεν ήταν υγιής ο σπόρος».
Η καλλιέργεια στις πρώιμες ποικιλίες βρίσκεται στο τελείωμα και η συγκομιδή αναμένεται μετά τις 10 Αυγούστου, αλλά κατά μέσο όρο χρειάζεται 20- 30 μέρες για να ολοκληρωθεί.
Ανθεί η συνεργατικότητα
Ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου ΙΚΕ, που δημιουργήθηκε πέρυσι από 27 μέλη και πλέον αριθμεί 50. Εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος, γιατί το ομαδικό πνεύμα διευκολύνει τις πωλήσεις των μελών σε εμπόρους και μεγάλες αλυσίδες.
Η Ομάδα πούλησε πέρυσι 8-9 εκατομμύρια κιλά, ενώ φέτος εκτιμά ότι θα ξεπεραστούν τα 15 εκατομμύρια, καθώς όλη η παραγωγή των μελών θα διακινηθεί μέσω της Ομάδας. Έχουν συμβόλαια με μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, ο Κρητικός, κι ένα μέρος της παραγωγής θα προωθηθεί στη λαχαναγορά της Αθήνας. «Για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, χρειάζεται να είμαστε ομάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, κινούνται και οι κυβερνητικές εξαγγελίες».
Η ΔΑΟΚ πριν από λίγες μέρες προειδοποιούσε, σε δελτίο της, για κίνδυνο εμφάνισης περονόσπορου, με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου. Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Σίμογλου σημειώνει ότι πολλές φορές υπήρξε επικίνδυνη περίοδος εξαιτίας της υγρασίας. Με την άνοδο της θερμοκρασίας μειώνεται ο κίνδυνος, αλλά η νυχτερινή υγρασία, λόγω ομίχλης, και οι θερμοκρασίες που επικρατούν, τον αυξάνουν. Εξάλλου, οι συγκεκριμένες ημερήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, που φτάνουν έως και τους 20°C, ανεβάζουν το άμυλο και τις βιταμίνες και νοστιμίζουν την πατάτα.
Ενδιαφέρον και για τις βιολογικές
Δυναμικά εξελίσσεται η πατατοκαλλιέργεια και στην πανέμορφη περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης, αναφέρει ο παραγωγός Διαμαντής Σερεφιάς, που καλλιεργεί τις ποικιλίες agria και Ολλανδίας. Κυρίως τα χώματα, αλλά και το υψόμετρο των 1.350 μέτρων, λειτουργούν ευνοϊκά στην καλλιέργεια, στην οποία εισέρχονται κι άλλοι παραγωγοί. «Το προϊόν είναι εξαιρετικό, η αγορά το ζητάει και μάλιστα η πατάτα παρουσιάζει έλλειψη». Σημειώνει ότι η καλλιέργεια εμφανίζει αυξητική τάση, όμως προτεραιότητά τους παραμένει η ποιοτική πατάτα. Αρκετοί παραγωγοί στρέφονται στα βιολογικά φάρμακα και κατευθύνονται στην πιστοποίηση της βιολογικής πατάτας Λειβαδίτη, με πρωτεργάτη τον κ. Σερεφιά, ο οποίος εξηγεί ότι προηγείται να βρεθεί ράφι.
Οι Ξανθιώτες παραγωγοί κινούνται στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και η λίστα των αγοραστών αυξάνεται. «Η πατάτα Λειβαδίτη βγαίνει μετά τις 20 Αυγούστου, τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και το κοινό την αναζητά». Καλλιεργητικά, ο κ. Σερεφιάς είναι ικανοποιημένος από τη φετινή χρονιά, ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι, που είχαν πολλές καταστροφές λόγω της πρωτοφανούς βροχόπτωσης. Ο ίδιος ζητάει, για ακόμη μία φορά, τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου από την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post