Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και προνόμιο για μένα σήμερα, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του βουλευτή, να στηρίζω τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της Κυβέρνησης. Προγραμματικές δηλώσεις που προκύπτουν ακριβώς από αυτά που πριν τις εκλογές η παράταξη μας, με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια, έθεσε στην κρίση του Ελληνικού λαού και έλαβε την ξεκάθαρη εντολή να τα εφαρμόσει.
Μετά από δέκα περίπου χρόνια κρίσης όπου ο λαός δοκιμάστηκε σκληρά, πειραματίστηκε στις επιλογές του, υπέκυψε σε λαϊκισμούς και σε εκμετάλλευση της δυστυχίας του, αποφάσισε ότι πρέπει η χώρα, επιτέλους, να οικοδομήσει το μέλλον που της αξίζει .Όλοι όσοι από εμάς είχαν την καθημερινή τους επαφή με την κοινωνία τι άκουγαν; Τι ήθελε και δεν είχε.
Και τι θέλει ο πολίτης; Θέλει να έχει μια σταθερή εργασία, καλοπληρωμένη, πέρα από υποαπασχολήσεις και ανασφάλεια. Να μην αναγκάζεται να ξενιτευτεί για να επιβιώσει .Αξιώνει να έχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν θα τον γονατίζει και τον απομυζά. Θέλει να ξέρει ότι στην ασθένεια του θα βρει ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να τον εξυπηρετήσει .Ζητάει ένα κράτος φιλικό στον πολίτη και με δυνατές κοινωνικές δομές. Απαιτεί να νιώθει ασφάλεια όταν κυκλοφορεί στην πόλη ή στο χωριό του. Να μην έχει ανάγκη να βάζει σιδεριές στα παράθυρα και στις πόρτες του σπιτιού του. Δικαιούται να έχει ένα κράτος που θα τον προστατεύει από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και τις πλημμύρες το χειμώνα. Θέλει να ξέρει ότι το παιδί του θα έχει μια άρτια εκπαίδευση, χωρίς πειραματισμούς και ιδεοληψίες. Επιδιώκει να έχουμε πανεπιστήμια που δεν θα είναι κέντρα ανομίας και εστίες παραβατικότητας. Ζητάει μια χώρα που η αξιοκρατία θα είναι κυρίαρχος κανόνας και οι ευκαιρίες ίδιες για όλους. Διεκδικεί την περηφάνια στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Θέλει να ξαναβρεί την αισιοδοξία, την ελπίδα, τη διάθεση για δημιουργία. Με λίγα λόγια θέλει μια κανονική χώρα. Θέλει μια «στροφή στην κανονικότητα».
Και δεν χρησιμοποιώ τη φράση «επιστροφή στην κανονικότητα», γιατί επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι δεν είχαμε και πολύ κανονικότητα σε πολλά επίπεδα. Εξάλλου αν είχαμε, δεν θα φτάναμε στα όρια της χρεοκοπίας και στη σημερινή κατάσταση. Αυτή τη στροφή στην κανονικότητα, μετά από την τραυματική εμπειρία της διακυβέρνησης των τελευταίων χρόνων από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και υπολοίπων, επιφορτίζεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι υποχρεωμένη ΑΜΕΣΑ χωρίς χρονοτριβή, να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα στηρίξουν την κοινωνία, που οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης την διέλυσαν. Να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που ιδεοληψίες και αγκυλώσεις τις φρέναραν. Αλλαγές που θα αντιστρέψουν το αρνητικά διαμορφωμένο περιβάλλον.
Αυτή η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα. Οφείλει να έχει αποτελεσματικότητα .Είμαι βέβαιος ότι διαθέτει και τα δύο. Αποδεικνύεται από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε, από τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, από το σχεδιασμό των δράσεων ανά υπουργείο, από τον τρόπο αντίδρασης σε ζητήματα που προέκυψαν, λίγες μόλις μέρες από την ανάληψη της. Αυτό που δεν έχει η Κυβέρνηση είναι πίστωση χρόνου. Γιατί μείναμε πολύ πίσω. Γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πιεστικά.
Η ΔΕΗ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γρήγορα και μεθοδικά πρέπει κάθε υπουργείο να προχωρήσει στην επίλυση όλων των θεμάτων που η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνον δεν έλυσε, αλλά και δημιούργησε. Θέματα που έχουν να κάνουν με:
• Τη νέα φορολογική πολιτική και την ελάφρυνση της κοινωνίας.
• Τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της χώρας, τόσο για ξένες, όσο και για εγχώριες επιχειρήσεις. Με απλούστευση και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.
• Τη μείωση της εγκληματικότητας, την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, την εδραίωση κλίματος ασφάλειας στην κοινωνία, την διαχείριση του προσφυγικού.
• Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία ενός φιλικού προς τον πολίτη Δημόσιου Τομέα.
• Την αποκατάσταση της άρτιας λειτουργίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αναθεώρηση όλων των πειραματισμών που έγιναν από τους μέχρι προ ολίγου κυβερνώντες.
• Την κατάσταση στον τομέα της υγείας.
Όλα αυτά είναι τα ελάχιστα, τα απαραίτητα και τα αναγκαία να γίνουν. Πέρα από αυτά όμως, μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων του Έβρου, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι στην εσχατιά της χώρας μας υπάρχουν πιεστικά θέματα, που καθιστούν προβληματική ακόμη και την επιβίωση, κυρίως της ενδοχώρας του νομού.
• Προβλήματα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο.
• Αποβιομηχάνιση.
• Ερήμωση και γήρανση του πληθυσμού με ραγδαίους ρυθμούς, μεγάλα ποσοστά μετανάστευσης.
• Υψηλά ποσοστά ανεργίας.
• Δυσμενείς επιπτώσεις από τη διασυνοριακότητα με Τουρκία και Βουλγαρία, που έχουν καταστεί καθημερινοί προορισμοί και κέντρα εμπορικής δραστηριότητας, λόγω αδυναμίας ανταγωνισμού τους από τη μεριά μας.
• Άμεσες επιπτώσεις από τις προσφυγικές ροές, σαν πύλη εισόδου στη χώρα μας.
Προβλήματα που με πολιτική βούληση και σωστές αποφάσεις, μπορούν και πρέπει να επιλυθούν. Ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει από κάθε βουλευτή της συμπολίτευσης να ζητάει από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν αυτή την Κυβέρνηση.
Δεν έχω όμως καμία αυταπάτη ότι η πρόσκληση θα πέσει στο κενό. Ούτε ώρες δεν πέρασαν από την ορκωμοσία της και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφούσαν εναντίον της, διαστρέβλωναν κατά την προσφιλή τους μέθοδο δηλώσεις, προέβλεπαν «λαό στους δρόμους». Στηρίζω την Κυβέρνηση και αυτό που ζητώ από όλους μας, από όλη την κοινωνία, είναι να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα και τόλμη.
Κλείνω με τους στίχους του Παλαμά:
«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ‘ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί.»
Discussion about this post