Συστατικά
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη βουτυρόκρεμα
750 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
240 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα πλήρες
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη διακόσμηση
χρώματα ζαχαροπλαστικής (ενδεικτικά ροζ, λιλά, κίτρινο, γαλάζιο, λαχανί) σε υγρό ή πάστα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε πολύ τη Ζοζέφα Πέγκου, sugar artist, για την υπέροχη δημιουργία της.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφαιρούμε από τον κάδο και αδειάζουμε το μείγμα σε τρία αλευροβουτυρωμένα ταψάκια ή τσέρκια στρογγυλά διαμέτρου 15 εκ.
Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή.
Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω στη σχάρα.
Για τη βουτυρόκρεμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη σε 2 δόσεις και μετά την πρώτη δόση ρίχνουμε και το γάλα.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να πάρει πολύ όγκο. Είναι έτοιμο όταν η ζάχαρη έχει χαθεί σχεδόν μέσα στην κρέμα.
Μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα στα δύο. Το μισό θα χρειαστεί για να μπει ανάμεσα στα παντεσπάνια και να καλύψει το γλυκό και το υπόλοιπο το χωρίζουμε σε όσα μέρη θέλουμε ανάλογα με το χρωματισμό που θα επιλέξουμε για την τούρτα μας.
Τα χρωματίζουμε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε σε κορνέ.
Για τη συναρμολόγηση
Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας το ένα από τα τρία παντεσπάνια.
Απλώνουμε με μία σπάτουλα το 1/4 από την λευκή βουτυρόκρεμά μας.
Προσθέτουμε από πάνω άλλο ένα παντεσπάνι μας και απλώνουμε πάλι με το 1/4 από τη λευκή βουτυρόκρεμα.
Τέλος, προσθέτουμε και το τρίτο παντεσπάνι.
Καλύπτουμε γύρω γύρω και πάνω με την υπόλοιπη λευκή βουτυρόκρεμα και κάνουμε λεία την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας ή ενός μαχαιριού. Βοηθάει αν έχουμε την τούρτα πάνω σε μία βάση.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να σφίξει καλά η βουτυρόκρεμα.
Όταν είναι έτοιμη η τούρτα μας αφαιρούμε από το ψυγείο και αρχίζουμε να την διακοσμούμε με τις χρωματιστές βουτυρόκρεμες που έχουμε φτιάξει.
Στη συγκεκριμένη τούρτα απλά στολίσαμε την τούρτα με μικρά ημισφαίρια κρέμας τα οποία διαμορφώσαμε λίγο με μία μικρή σπάτουλα ώστε να μοιάζουνε με σταγόνες
Discussion about this post