Εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά τους επισκέπτες του ο εμβληματικός για την Αλεξανδρούπολη, Φάρος της , κατά τη διάρκεια του τριημέρου, 29 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου που «άνοιξε» την πόρτα του για το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλιακών Βοηθημάτων. Ο Φάρος «υποδέχθηκε» συνολικά 704 άτομα, κυρίως γονείς με τα παιδιά τους, με τη ροή των επισκεπτών να μη σταματά ούτε τις μεσημεριανές ώρες. Πιο συγκεκριμένα, τον Φάρο επισκέφθηκαν 265 άτομα το Σάββατο 29 Ιουνίου, 232 άτομα την Κυριακή 30 Ιουνίου και 207 άτομα την Δευτέρα 1η Ιουλίου. Ο Φάρος θα δεχθεί και πάλι επισκέπτες την τρίτη Κυριακή του Αγούστου, για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας φάρων.
Η διάρκεια της ξενάγησης από τον επικελευστή του Πολεμικού Ναυτικού-Φαροφύλακα, Πέτρο Αχυρκίδη, ήταν διάρκειας 20 λεπτών και οι επισκέπτες αφού ενημερωνόταν για τα χαρακτηριστικά του εντυπωσιακού κυλινδρικού κτιρίου που δεσπόζει στην καρδιά του παραλιακού μετώπου της πόλης, καθιστώντας τον από τους ελάχιστους προσβάσιμους για το κοινό, είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και ερωτήσεις.
Παρά τη μεγάλη προσέλευση , οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν και εξυπηρετήθηκαν από τα δύο στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που υπήρχαν για το σκοπό αυτό, ρυθμίζοντας τη ροή σε μικρά γκρουπ ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στο εσωτερικό του κτιρίου και οδηγίες για την ασφαλή ανάβαση και κατάβασή τους από τα σχεδόν 100 στενά σκαλοπάτια που χωρίζουν το ισόγειο από την κορυφή.
Ο Φάρος
Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης χτίστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1880. Το εστιακό του ύψος, δηλαδή το φως που εκπέμπει είναι σε απόσταση 28 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας και η φωτοβολία του είναι 24 ναυτικά μίλια ή περίπου 44 χλμ, ενώ με κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες, το φως του , που είναι περιστροφικού τύπου με 3 αναλαμπές ανά 15 δευτερόλεπτα, είναι ορατό ακόμη και από την Σαμοθράκη. Η φωτοβολία του φάρου τα πρώτα χρόνια γινόταν με ασετιλίνη, φιάλες της οποίας ακόμη βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου ενώ τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Το αρχικό σύστημα των πρισμάτων του φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Ωστόσο , παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας οι φάροι συνεχίζουν να διατηρούν τον σημαντικό τους ρόλο και η εκμάθηση των σινιάλων τους να είναι επιβεβλημένη ακόμα και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα ταχυπλόου ή ιστιοπλοΐας.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post