Μέχρι και τις 21 Ιουλίου θα παραμείνουν αθλητές και προπονητές στην Κομοτηνή, χάρη στην αγαστή συνεργασία Δήμου Κομοτηνής και Ηρόδικου
Του Διονύση Βοργιά
Το προνόμιο να φιλοξενεί την Εθνική Ομάδα μπάσκετ ΑμεΑ έχει η Κομοτηνή αυτό το διάστημα, κι εμείς με τη σειρά μας είχαμε το προνόμιο να συναντήσουμε τους αθλητές που απαρτίζουν την ομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι η Κομοτηνή είναι μια προσβάσιμη και φιλόξενη πόλη.
Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία φιλοξενίας ανήκει στον Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Ηρόδικος, ο οποίος αιτήθηκε και έλαβε επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ από τον Δήμο Κομοτηνής. Το αίτημα του Ηρόδικου είχε τεθεί υπόψη των δημοτικών συμβούλων στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου. Εκεί έγινε γνωστό ότι έχει αποφασισθεί από την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και του Συλλόγου Ηρόδικου, η φιλοξενία της Εθνικής Ομάδος να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κομοτηνής, εκμεταλλευόμενη τις υφιστάμενες παροχές του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης διαβίωσης υπό τη λειτουργία του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης Περπατώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα της προετοιμασίας της για την συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, από τις 4 μέχρι και τις 21 Ιουλίου 2017! Μάλιστα, στις 24-29 Ιουλίου η ομάδα θα συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την άνοδό της στη Β’ κατηγορία.
Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Αρχηγός στην ομάδα, ο 44χρονος Γιώργος Μυρωνάκης, μας εξηγεί ότι “το άθλημα αναπτύσσεται και φέτος έχει γίνει καλύτερη προσπάθεια. Έχουμε βλέψεις, και υπάρχει θέληση από την Πολιτεία και τους χορηγούς, για το κάτι παραπάνω”, ενώ για την Κομοτηνή αναφέρει ότι “έχω ξανάρθει στην Κομοτηνή και γνωρίζω ότι είναι μια πόλη προσβάσιμη. Γίνονται πολλές προσπάθειες στην περιοχή και διαπιστώνω τα καλύτερα στην επίσκεψή μου. Η προσβασιμότητα στην πόλη είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σε αυτό βοηθάει τα μέγιστα και ο σύλλογος Περπατώ”. Ο αθλητής μιλάει για τα θετικά οφέλη του αθλήματος, εξηγώντας ότι “το άθλημα σε βγάζει από το σπίτι, γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα για τα άτομα με αναπηρία είναι δύσκολα. Η άθληση είναι ένα κίνητρο για να βγει κανείς έξω”. Στο τέλος ο μπασκετμπολίστας σας καλεί να γνωρίσετε το άθλημα: “Ο κόσμος χρειάζεται να δει το άθλημα από κοντά, για να δει την προσπάθεια και να επιβραβεύσει τους αθλητές και των τριών χωρών”.
Μαζί του και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, στην τρίτη του θητεία στην Εθνική, επιφυλάσσει κολακευτικά λόγια για την Κομοτηνή. “Η Κομοτηνή μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο 1 προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα. Και στην Χρυσούπολη από την οποία κατάγομαι, η πόλη είναι προσβάσιμη, αλλά μόνο στο κέντρο”, σημειώνει. Ο ίδιος συμμετέχει και στις δράσεις του Περπατώ κι εξηγεί ότι “τα πράγματα είναι οργανωμένα και προσβάσιμα”.
Με τον τίτλο της “αστραπής”, λόγω ταχύτητας, ο 31χρονος Ράσα Ριόντ, βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή τονίζει ότι “μου φαίνεται πολύ ήσυχη πόλη σε σχέση με την Αθήνα, όπου μένω” και δίνει το μήνυμά του ότι “ο κόσμος πρέπει να έρθει να μας δει και να μας δώσει κουράγιο”.
Πιο έμπειρος από όλους, ο 42χρονος Περικλής Τσαπανίδης, συμμετέχει στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1994, όταν αυτό πρωτοσυστάθηκε! “Τότε το πρωτάθλημα είχε 12 ομάδες και παίζαμε όλοι με όλους. Κατεβαίναμε στην Αθήνα και κάναμε ταξίδια. Πλέον, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει χωριστεί σε δυο ομίλους, και τα παιχνίδια έχουν γίνει λιγότερα”, μας αφηγείται και -σε βάθος χρόνου- διαπιστώνει ότι “δεν βλέπω το άθλημα να πηγαίνει μπροστά, το αντίθετο μάλιστα, γιατί όπως σε όλα τα αθλήματα δεν υπάρχουν χρήματα”.
Στα 25 του χρόνια ο Παναγιώτης Φιλίππου, παίζει μπάσκετ με αμαξίδιο τα μισά από αυτά. Διαμένει στα προσβάσιμα Τρίκαλα, όμως διαπιστώνει ότι “είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κομοτηνή, αλλά πιστεύω ότι για τα ΑμεΑ είναι η καλύτερη πόλη στην Ελλάδα”. Αναφορικά με την προσπάθεια της Εθνικής επισημαίνει πως “ειδικά φέτος, που μπήκε ο ΟΠΑΠ ως χορηγός, έχω δει πως προχωράμε σε μια θετική κατεύθυνση. Ως ομάδα έχουμε κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια και κάνουμε σταθερά βήματα, ώστε να πετύχουμε την άνοδο στη Β’ κατηγορία”.
Το ερχόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις με τους αθλητές και με το προπονητικό επιτελείο. Άλλωστε, η επίσκεψή τους στην Κομοτηνή, είναι τιμητική για την περιοχή, όχι μόνο γιατί το άθλημα θα φέρει αθλητικό τουρισμό – από Κύπρο και Βουλγαρία- στην πόλη, αλλά περισσότερο γιατί οι αθλητές, γυρνώντας στις πόλεις τους, θα έχουν στη “βαλίτσα” τους ωραίες αναμνήσεις από την προσβάσιμη Κομοτηνή.
Discussion about this post