Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία παίζει ολοένα και περισσότερο το χαρτί της πόλωσης.
Μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δύο ήταν οι πυλώνες της γραμμής της Πειραιώς:
Πρώτον, η αποφυγή της αλαζονείας του νικητή.
Δεύτερον, ο ενωτικός τόνος για την να μη δοθεί η αφορμή για «αντιδεξιά συσπείρωση» που θα ευνοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ενώ οι χαμηλοί ενωτικοί τόνοι αποτρέπουν την αντισυσπείρωση, εντούτοις, δεν ευνοούν ιδιαίτερα τη συσπείρωση, ιδιαίτερα όταν το διακύβευμα είναι η αυτοδυναμία.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα από το ότι το αποτέλεσμα των εκλογών προεξοφλείται.
Επιπλέον, οι εκλογές γίνονται εν μέσω της τουριστικής σεζόν με εκατοντάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενους να βρίσκονται μακριά από τις κατοικίες τους. Εν ολίγοις, η ΝΔ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου.
Σταδιακά προς την πόλωση
Πώς λοιπόν να αντιμετωπίσεις τη χαλαρή ψήφο χωρίς να προκαλέσεις αντισυσπείρωση; Ο τρόπος που βρήκε η Πειραιώς για να συνδυάσει τους δύο στόχους ήταν η σταδιακή ανάδειξη του ζητήματος της αυτοδυναμίας –το αν τα καταφέρει, θα κριθεί βέβαια από το αποτέλεσμα.
Αρχικά προτάχθηκε το σύνθημα της «Αυτοδύναμης Ελλάδας». Στη συνέχεια, έγινε συστηματική προσπάθεια φθοράς του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο CNN Greece, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα δεχτεί ψήφο ανοχής από το ΚΙΝΑΛ αν αυτό δεν μπει στην κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.
Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο
Χτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το αποφασιστικό βήμα: Έκρουσε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, θέτοντας ένα πολωτικό δίλημμα από τα παλιά. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε: «Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί για οποιοδήποτε λόγο κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε η χώρα νομοτελειακά, θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο».
Για να μη μένουν απορίες, προσέθεσε:
«Και βέβαια θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Το οποίο σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση -την οποία εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι- εθνικής συνεννόησης όπου θα πρέπει στην ουσία το πρώτο και το δεύτερο κόμμα να συνεννοηθούν. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες, τότε προφανώς δεν πρέπει να μας δώσουν ισχυρή εντολή. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν, αυτή τη στιγμή να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο το οποίο σας θυμίζω θα γίνει κατακαλόκαιρο, θα γίνει με τα εθνικά μας θέματα ανοιχτά και με την οικονομία στην κατάσταση που είναι».
Εν ολίγοις, το κεντρικό δίλημμα είναι αυτοδυναμία ή ακυβερνησία
Πίεση σε τρία ακροατήρια
Η πίεση της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ είναι ασφυκτική και στοχεύει σε τρία πεδία:
Πρώτον, στους ψηφοφόρους του Κέντρου που τοποθετούνται μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Σε αυτό το ακροατήριο το ζήτημα της ισχυρής κυβέρνησης έχει μεγάλη σημασία.
Δεύτερον, στους ψηφοφόρους του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου που επουδενί θα ήθελαν να δουν την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μέσα από έναν «μεγάλο συνασπισμό». Εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπονοεί ότι η κ. Γεννηματά προωθεί εμμέσως αυτό το ενδεχόμενο.
Τρίτον, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μην μπορεί η κ. Γεννηματά να αρνηθεί μετεκλογικά τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το πρόβλημα για την κ. Γεννηματά είναι ότι αν αποδεχτεί τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση της ΝΔ για να χαλαρώσει την πίεση από τα δεξιά, θα δώσει λαβή στον Αλέξη Τσίπρα να την κατηγορήσει για «υποστύλωμα της Δεξιάς». Είπαμε. Έφτασε η ώρα της πόλωσης.
Πηγή: www.cnn.gr
Discussion about this post