Το ξύπνημα του μεταξοσκώληκα μεταφράζεται σε ξενύχτι για τους σηροτρόφους του Σουφλίου που σε 24ωρη βάση φροντίζουν το μοναδικό οικόσιτο έντομο στον κόσμο. Οι μεταξοσκώληκες σε μερικές μέρες θα κλαδώσουν και θα σχηματίσουν κουκούλι, το οποίο στην πλειονότητά του δεν θα γίνει μετάξι.
«Συνήθως, κλαδώνουν σε κλαδί πουρναριού είτε σε τεχνητό υπόστρωμα. Τοποθετούνται κομμάτια από πουρνάρια στα κρεβάτια που κοιμούνται οι μεταξοσκώληκες και αρχίζουν σταδιακά να βγάζουν το νήμα από το στόμα τους κι όπως έρχεται το νήμα στον αέρα τρίβουν το κεφάλι τους και δημιουργούν τη φούσκα» περιγράφει ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Έβρου, Δημήτρης Ράπτης, σημειώνοντας ότι στον Έβρο δουλεύτηκαν περίπου 2.000 κουτιά μεταξόσπορου.
Φέτος, οι βροχές ήταν ευνοϊκές, οι μουριές είναι χυμώδεις και οι θερμοκρασίες ομαλές. «Η φιλοσοφία του Έλληνα και δη του Εβρίτη σηροτρόφου αλλάζει, και πλέον ασχολούνται και νέοι άνθρωποι. Ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραγωγή και ξεφεύγουν από την επιδότηση, γεγονός που θα εγείρει θέμα αναπίνησης», αναφέρει, θίγοντας το καίριο πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη της σηροτροφίας στο Σουφλί. Υπεραμύνεται της προσέγγισης της σηροτροφίας σε επιστημονική βάση, με καλό φύλλο.
«Στις επικείμενες δασώσεις χρειάζεται να προστεθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη δάσωση γαιών με μορεώνες». Οι υπάρχουσες μουριές είναι 25ετίας έως πολύ παλαιότερες, αλλά αν καλλιεργηθούν σωστά θα βελτιωθούν κατά πολύ οι αποδόσεις. Επισημαίνει πως η σηροτροφία αποτελεί συμπληρωματική πρόσοδο.
Επίκειται η λειτουργία του δημοτικού αναπηνιστηρίου Σουφλίου, καθώς διακρίνουμε την πρόθεση του δήμου και των φορέων του υπουργείου να το λειτουργήσουν και να δώσουν νέα πνοή στο μετάξι Σουφλίου. Αν λειτουργήσει θα έχουμε μεταβολή της παραγωγικής κατεύθυνσης
Το θαύμα της φύσης
Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου στο γραφείο Σουφλίου, Στάθης Μιχαηλίδης, σημειώνει ότι το οικόσιτο έντομο είναι απαιτητικό σε θερμοκρασίες και υγρασία, όπως επίσης πολύ ευαίσθητο ακόμη και στο ελάχιστο άρωμα. Μετά από 27 μέρες φαγητού – ύπνου αρχίζει να πλέκει το κουκούλι. «Επί 3 – 4 μέρες πλέκει διαρκώς και βγάζει από 1.500 έως και 2.500 μέτρα νήμα από κάθε κουκούλι.
Στη συνέχεια, ξεκινάει η μεταμόρφωση. Οι φούσκες μετά την τέταρτη μέρα μαζεύονται και μπαίνουν σε φούρνο απόπνιξης για να μη γίνει πεταλούδα». Ο ίδιος, περιγράφοντας τα στάδια φαγητού – ύπνου, αναφέρει: «Τρεις μέρες τρώει αδιάκοπα, μία κοιμάται, δυόμισι μέρες τρώει, μιάμιση κοιμάται, τρεις μέρες τρώει, μία κοιμάται, πέντε μέρες τρώει, μία κοιμάται και μετά ακολουθεί το λεγόμενο ‘‘πατιρντί’’ όπου επί επτά-οκτώ μέρες τρώει διαρκώς. Στο ‘‘πατιρντί’’ τρώει τρεις φορές την ημέρα. Σε όλη τη ζωή του τρώει 500 κιλά φύλλα, ένα κουτί μεταξοσκώληκες που περιλαμβάνει 20.000 αβγά. Το 90% αυτών τρώγεται στο ‘‘πατιρντί’’».
Προς οικοτεχνία
Από το κουκούλι η μεγαλύτερη ποσότητα κατευθύνεται στην οικοτεχνία, για κατασκευή έργων τέχνης αναφέρει ο κ. Ράπτης. «Επίκειται η λειτουργία του δημοτικού αναπηνιστηρίου Σουφλίου, καθώς διακρίνουμε την πρόθεση του δήμου και των φορέων του υπουργείου να το λειτουργήσουν και να δώσουν νέα πνοή στο μετάξι Σουφλίου. Αν λειτουργήσει θα έχουμε μεταβολή της παραγωγικής κατεύθυνσης. Τα έξοδα παραγωγού είναι δυσβάσταχτα. Η συμπύκνωση εργασίας είναι ισχυρή, καθώς για 40 μέρες δουλεύουν διαρκώς», σημειώνει.
Ο Στάθης Μιχαηλίδης επισημαίνει πως το καλής ποιότητας προϊόν (κουκούλι) πωλείται στα ελάχιστα ιδιωτικά αναπηνιστήρια του Έβρου για νήμα, που όμως είναι μικρής δυναμικής. Ελπίζει κι εκείνος σε λειτουργία αναπηνιστηρίου, αναφέροντας ότι ξεκίνησε μια διαδικασία να διαμορφωθεί ομάδα σηροτρόφων, ένας συνεταιρισμός που θα δημιουργήσει ένα αναπηνιστήριο.
«Είναι κρίμα το πολύ καλής ποιότητας μετάξι Σουφλίου να γίνεται κομπολόγια και κάδρα», σχολιάζει. Εάν λειτουργήσει αναπηνιστήριο, τα κουκούλια θα προωθούνται για νήμα. Εκτιμά, τέλος, ότι θα στραφούν περισσότεροι παραγωγοί στη σηροτροφία.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post